ΤΟΠΙΚΑ

Μπάχαλο με τον ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα του Πηλίου

μπάχαλο-με-τον-ενφια-στα-ακίνητα-του-πη-32954

«Πονοκέφαλο» έχουν προκαλέσει σε εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων τα λάθη που προκύπτουν σε δηλώσεις Ε9, με αποτέλεσμα σε τέτοιες περιπτώσεις να μην υπολογίζεται σωστά ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Σε τοπικό επίπεδο, σωρεία λαθών παρατηρείται σε πολλά αγροτικά «ακίνητα» του Πηλίου, με συνέπεια οι ιδιοκτήτες τους να καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ ακόμη και για αποθήκες. Ωστόσο, μέσα στις επόμενες ημέρες, θα ανοίξει το σύστημα και από τους λογιστές θα μπορούν να γίνουν οι σχετικές διορθώσεις.

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Τα παραπάνω τονίστηκαν χθες το πρωί σε ημερίδα με θέμα «ΕΝ.Φ.Ι.Α.- Ε.9» που διοργάνωσε το Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Οπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας Σπύρος Βαλιώτης, η ημερίδα διοργανώθηκε την κατάλληλη στιγμή, αφού τις προσεχείς ημέρεςθα «ανοίξει» το σύστημα των διορθώσεων σε δηλώσεις Ε9 και θα γίνουν οι σχετικές ρυθμίσεις από τους επαγγελματίες του κλάδου.

«Η ημερίδα έχει ως θέμα τις αλλαγές που έχουν υποχρέωση να κάνουν οι λογιστές – φοροτεχνικοί στο Ε9, για να υπολογιστεί σωστά ο Ενιαίας Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Συγκεκριμένα υπάρχουν ορισμένες απαλλαγές για κάποια νομικά πρόσωπα κτλ. που δεν φαίνονται καλά στο Ε9 και επομένως θα πρέπει να γίνουν οι διορθώσεις που χρειάζονται για να έχουν την πλήρη απαλλαγή ή να έχουν μειώσεις στο φόρο», εξήγησε ο αντιπρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας.

Πολλά λάθη στα Ε9

Επίσης, ο κ. Βαλιώτης αναφέρθηκε στα εκατοντάδες λάθη που υπάρχουν στα Ε9, με αποτέλεσμα σήμερα σε πολλές περιπτώσεις να μην υπολογίζεται σωστά ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Οπως διευκρίνισε ο ίδιος, σε περιπτώσεις λαθών στο Ε9 δεν μπορούν να γίνουν μεταβιβάσεις, πωλήσεις και γονικές παροχές ακινήτων. «Σε περιπτώσεις που χρειαστεί κάποιος πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ για κάποιο ακίνητο, εάν δεν είναι σωστά το Ε9, θα υπάρχουν προβλήματα, αφού τα συμβόλαια θα θεωρούνται άκυρα», επεσήμανε ο ίδιος.

Αναστάτωση για ακίνητα υπαίθρου

Στην ημερίδα επισημάνθηκε ότι μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζεται με τα ακίνητα της υπαίθρου και συγκεκριμένα, σε τοπικό επίπεδο, αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους προβλήματα στο Πήλιο.

Οπως εξήγησε, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις σε χωριά, όπου τα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων δεν αντιστοιχούν σε αυτά που αναφέρονται στο Ε9 και σε τέτοιες περιπτώσεις εάν δεν γίνουν οι διορθώσεις το επόμενο διάστημα, μελλοντικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με διάφορα προβλήματα και ίσως κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου