ΤΟΠΙΚΑ

Μπλόκο στην ενημερότητα ~ Πάθημα βολιωτών

μπλόκο-στην-ενημερότητα-πάθημα-βολιω-56272

Από το σύστημα taxis παρά τον πληρωμένο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων

Ενα ολόκληρο μήνα και μία στίβα χαρτιά… για να ενημερωθεί το ηλεκτρονικό σύστημα της Εφορίας για όσους πλήρωσαν τον ΕΝΦΙΑ. «Χρεωμένοι» εμφανίζονταν πολίτες που έσπευσαν να πάρουν φορολογική ενημερότητα, παρά το γεγονός ότι πλήρωσαν προκαταβολικά όλο το ποσό!

Κρύος ιδρώτας έπιασε έναν Βολιώτη -και δεν είναι ο μόνος- που μετέβη στην εφορία για να ζητήσει φορολογική ενημερότητα για προσωπική του δουλειά. Οι υπάλληλοι τον ενημέρωσαν ότι στο σύστημα φαίνεται να μην έχει πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ως υπόχρεος. Και όμως ο ίδιος είχε πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ και μάλιστα όλο το ποσό συνολικά.

Αφού εξήγησε στους υπαλλήλους τι έχει συμβεί προσκόμισε και τα αποδεικτικά παραστατικά από την Τράπεζα με τα οποία αποδεικνύεται ότι έχει πληρώσει.

Η απάντηση που πήρε ήταν πράγματι πρωτόγνωρη και ταυτόχρονα ενδεικτική των ρυθμών με τον οποίο λειτουργεί τόσο το τραπεζικό σύστημα όσο και το Δημόσιο. Χρειάζεται από 15 μέρες μέχρι ένα μήνα προκειμένου να γίνει ενημέρωση από τις τράπεζες στις οικονομικές υπηρεσίες για να καταγραφούν τα στοιχεία στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Οικονομικών για τις οφειλές των φυσικών προσώπων.

«Επέλεξα να πληρώσω συνολικά τον ΕΝΦΙΑ γιατί δεν ήθελα να έχω τις δόσεις κάθε μήνα. Ομως όταν ζήτησα τη φορολογική ενημερότητα βρέθηκα προ εκπλήξεως. Αυτό όμως που ξεπερνά κάθε φαντασία είναι ότι χρειάζονται τόσες μέρες για να ενημερωθεί το σύστημα και ταλαιπωρούνται οι συναλλασσόμενοι χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος», σημείωσε ο Βολιώτης που «δοκίμασε» την εμπειρία στην εφορία.

Ανάλογες περιπτώσεις στο Βόλο υπάρχουν πολλές με αποτέλεσμα να εκτυλίσσονται καθημερινά σκηνές απείρου κάλλους μπροστά στα γκισέ λόγω της πολύ μεγάλης καθυστέρησης που εμφανίζεται στην ενημέρωση του taxinset για τις πληρωμές του ΕΝΦΙΑ, αφού εμφανίζονται να χρωστούν το φόρο και μάλιστα να τους έχουν χρεωθεί και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Η καθυστέρηση της ενημέρωσης του taxisnet με τις πληρωμές του ΕΝΦΙΑ αποδίδεται από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών στο μεγάλο όγκο πληρωμών που έγιναν τις τελευταίες μέρες του Σεπτεμβρίου καθώς εκτός από τον ΕΝΦΙΑ πληρώθηκε από εκατομμύρια φορολογούμενους και η δεύτερη δόση του εκκαθαριστικού του φόρου εισοδήματος. Ο όγκος των δεδομένων των πληρωμών που έχουν συγκεντρωθεί από τις τράπεζες και αποσταλεί στο taxisnet είναι πολύ μεγάλος και έχουν δημιουργηθεί καθυστερήσεις στην καταχώρησή τους.

Οσοι επισκέπτονται την εφορία εισπράττουν μια άρνηση χορήγησης του πιστοποιητικού λόγω, ακριβώς, χρέους από ΕΝΦΙΑ. Τελικά, το πιστοποιητικό εκδίδεται μετά από ταλαιπωρία του φορολογούμενου. Ο φορολογούμενος καλείται να προσκομίσει στην εφορία την απόδειξη εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ και στη συνέχεια το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας εκδίδεται χειρόγραφα από την εφορία.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου