ΤΟΠΙΚΑ

Υπέρ …ΕΝΦΙΑ η επιστροφή φόρου ~ Ψυχρολουσία για φορολογούμενους

υπέρ-ενφια-η-επιστροφή-φόρου-ψυχρολο-45728

Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι… από τη Δ.Ο.Υ. Βόλου

Ψυχρολουσία για φορολογούμενους που έσπευσαν στη ΔΟΥ Βόλου να εισπράξουν την πενιχρή επιστροφή φόρου που τους αναλογεί από την εκκαθάριση του εισοδήματός τους ήδη από το περασμένο καλοκαίρι. Η επιστροφή φόρου κατατέθηκε υπέρ ΕΝΦΙΑ και οι ίδιοι έφυγαν με τις τσέπες και τα πορτοφόλια άδεια, χωρίς τα χρήματα που υπολόγιζαν για να κλείσουν «τρύπες» του οικογενειακού τους προϋπολογισμού.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Είδαν κι αποείδαν, φορολογούμενοι που περίμεναν την επιστροφή φόρου από το περασμένο καλοκαίρι να κατατεθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς που είχαν δηλώσει στο TAXISκαι επισκέφθηκαν τη ΔΟΥ Βόλου για να ενημερωθούν για την τύχη των χρημάτων που περίμεναν.

Δεν χρωστούσαν σε ασφαλιστικά ταμεία για να περιμένουν συμψηφισμό οφειλών και είχαν φροντίσει να μηδενίσουν το κοντέρ των οφειλών τους στην Εφορία, αλλά και να πληρώσουν και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ έως τέλος Σεπτεμβρίου.

Στα γκισέ της εφορίας ενημερώθηκαν ότι επιστροφή φόρου δεν πρόκειται να λάβουν, επειδή έχουν την ατυχία ή πολυτέλεια να διαθέτουν έστω κι ένα μικρό διαμέρισμα. Το σύστημα TAXIS, μολονότι έχει ενημερωθεί ότι έχουν καταβάλλει την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, τους εμφανίζει ως οφειλέτες για το υπόλοιπο ποσό, που υποτίθεται ότι θα καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, η τελευταία εκ των οποίων εκπνέει στα τέλη Φεβρουαρίου.

Οσοι είχαν επιστροφή φόρου μικρότερη από το υπόλοιπο της οφειλής του ΕΝΦΙΑ, δεν κατάφεραν να φθάσουν στο γκισέ των ταμείων της Εφορίας. Το ποσό τους παρακρατήθηκε ολόκληρο και επιπλέον χρωστούν χρήματα για την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Περίπτωση Βολιώτη ο οποίος είχε επιστροφή φόρου 60 ευρώ, δεν πήρε ούτε λεπτό του ευρώ. Το ποσό παρακρατήθηκε απευθείας μέσω TAXIS για να προπληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ.

Παρακράτηση χρημάτων γίνεται και στους φορολογούμενους που έχουν επιστροφή φόρου μεγαλύτερη από την οφειλή του ΕΝΦΙΑ. Πρώτα παρακρατείται το ποσό που αντιστοιχεί για το σπίτι τους και στη συνέχεια μπορούν να περάσουν από το ταμείο για να πάρουν τα… ρέστα. Χαρακτηριστική περίπτωση Βολιώτισσας που θα έπαιρνε επιστροφή φόρου 356 ευρώ, χρωστούσε όμως 173 ευρώ για τις δόσεις Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του ΕΝΦΙΑ και κατάφερε τελικώς να εισπράξει 183 ευρώ.

«Με το ένα χέρι μας τα δίνουν και με το άλλο μας τα παίρνουν», έλεγαν αγανακτισμένοι φορολογούμενοι, που υποχρεώθηκαν από το TAXIS να προπληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ που κατά τ’ άλλα καταβάλλεται σε έξι δόσεις για να μπορέσουν να εισπράξουν τα «ψίχουλα» που απομένουν από την επιστροφή φόρου και τα οποία είχαν υπολογίσει για ανάγκες των οικογενειών τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου