ΤΟΠΙΚΑ

Συνάντηση Ρωσίας – Ουκρανίας για το φυσικό αέριο

συνάντηση-ρωσίας-ουκρανίας-για-το-φυ-851206

Η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν να συναντηθούν το Σάββατο στη Μόσχα, προκειμένου να συζητήσουν τη διαφωνία τους αναφορικά με την τιμή του φυσικού αερίου, που έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή στη ροή του καυσίμου σε 18 χώρες της Ευρώπης.
Την είδηση μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ουκρανίας.
Η Ουκρανή πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο και ο Ρώσος ομόλογός της Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησαν στο τηλέφωνο αργά το βράδυ της Τρίτης, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Μίρεκ Τοπολάνεκ, τον οποίο προσκάλεσε στη διάσκεψη κορυφής των χωρών-καταναλωτών ή διαμετακομιστών του ρωσικού αερίου, τη σύγκλιση της οποίας πρότεινε η Ρωσία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του Κρεμλίνου, ο Μεντβέντεφ προσκάλεσε στη Μόσχα και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο RIA Novosti, εκτός από τους επικεφαλής της ΕΕ και την προεδρεύουσα Τσεχία, στη Διάσκεψη σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, «θα μπορούσαν να λάβουν μέρος οι ευρωπαϊκές χώρες – καταναλωτές του ρωσικού αερίου, καθώς και οι χώρες – διαμετακομιστές, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας».
Νωρίτερα ο Μεντβέντεφ είχε προτείνει τη σύγκληση διάσκεψης για την έξοδο από την κρίση το Σάββατο 17 Ιανουαρίου στη Μόσχα. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτoρ Γιουστσένκο όμως αρνήθηκε να μεταβεί στη Μόσχα και αντιπρότεινε την Πράγα ως έδρα μιας έκτακτης διάσκεψης κορυφής.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε έτοιμη να συμμετάσχει στη σύνοδο στη Μόσχα.
Σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD και δημοσιεύεται στο site της ρωσικής κυβέρνησης ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε για μία ακόμη φορά την Ευρωπαϊκή Ένωση να πιέσει την Ουκρανία, ώστε να διευθετηθεί η κρίση του φυσικού αερίου.
Ο Πούτιν απέδωσε τα αίτια της κρίσης σε «ένα πολιτικό αδιέξοδο ανάμεσα σε ουκρανικές φατρίες, που μάχονται όχι για τη δημοκρατία, αλλά με κίνητρο προσωπικές φιλοδοξίες και για να έχουν πρόσβαση στους οικονομικούς διαύλους, περικλείοντας το εμπόριο του ρωσικού αερίου στο εσωτερικό της Ουκρανίας και πέραν αυτής».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου