ΤΟΠΙΚΑ

Παρακάλια στους τραπεζίτες

παρακάλια-στους-τραπεζίτες-851206

Αυστηρό μήνυμα προς τις τράπεζες να μεταφέρουν τη ρευστότητα από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις και τους πολίτες απηύθυνε ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την Οικονομία.
Επρόκειτο για τη δεύτερη σε διάστημα μίας εβδομάδας συνεδρίαση της νεοσύστατης οικονομικής επιτροπής, καθώς τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από την ελληνική οικονομία, και μόλις ένας 24ωρο μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Standard & Poors.
Χθες, μάλιστα, και ο οίκος Fitch Ratings δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας τους επόμενους μήνες ελλείψει ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση.
Το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού άγγιξε την Πέμπτη τις 256 μονάδες βάσης.
Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Παπαθανασίου παραδέχτηκε ότι «βρισκόμαστε στη μέση μιας μεγάλης διεθνούς κρίσεως και όλες οι προβλέψεις για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πραγματική οικονομία είναι δυσοίωνες».
Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ρευστότητας, τονίζοντας ότι είναι ώρα πλέον οι τράπεζες να μεταφέρουν την ρευστότητα αυτή στις επιχειρήσεις και τους πολίτες.
«Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας θα ασκεί τακτικό συστηματικό και αυστηρό έλεγχο, ώστε η ρευστότητα αυτή πράγματι να φτάσει στην πραγματική οικονομία. Είναι ώρα να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν» τόνισε ο υπουργός Οικονομίας.
Σήμερα ο κ. Παπαθανασίου θα έχει συνάντηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για να συζητήσουν τα θέματα αυτά.
Για την υποβάθμιση από την S&P
Σχετικά με την υποβάθμιση από την S&P ο κ. Παπαθανασίου είπε ότι «η κυβέρνηση έχει ως στόχο από τη μια την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και από την άλλη την δημοσιονομική ισορροπία και αυτό θα αποτυπωθεί και στο σχέδιο σταθερότητας και ανάπτυξης που θα υποβάλλουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, ερωτηθείς εάν υπάρχει στροφή στην οικονομική πολιτική, παρέπεμψε στις δηλώσεις του κ. Παπαθανασίου, σημειώνοντας ότι όσα είπε τοποθετούν το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει τις εκτιμήσεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας (όπως και των άλλων χωρών της ΕΕ). Θα ακολουθήσουν τα συμβούλια Eurogroup και Ecofin, στα οποία ο κ. Παπαθανασίου θα συμμετάσχει για πρώτη φορά.
Στο θέμα της υποβάθμισης από την Standard & Poors αναφέρθηκε και ο διεθνής Τύπος, επισημαίνοντας συχνά ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη δυτική χώρα που βλέπει την πιστοληπτική της ικανότητα να υποβαθμίζεται μετά το ξέσπασμα της κρίσης, δημιουργώντας κραδασμούς στην Ευρωζώνη, ενώ αυτή γιορτάζει αυτό το μήνα τα δέκατα γενέθλιά της.

Και ο οίκος Fitch
H Fitch Ratings μπορεί να προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας τους επόμενους μήνες ελλείψει ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση, είπε αναλυτής του οίκου αξιολόγησης, μία μέρα μετά την υποβάθμιση της χώρας από την Standard & Poors.
Το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού άγγιξε την Πέμπτη τις 256 μονάδες βάσης.
Ο αναλυτής Κρις Πράις είπε ότι η κίνηση της S&P δεν ενισχύει το ενδεχόμενο να μειώσει και η Fitch τη δική της αξιολόγηση για την χώρα.

Στο 2%
το επιτόκιο
της ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στο 2% χθες , στο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία της, λόγω υποχώρησης του πληθωρισμού και εξάπλωσης της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη.
Πρόκειται για την τέταρτη μείωση σε διάστημα τριών μηνών εν μέσω ενδείξεων ότι η χρηματοοικονομική κρίση πλήττει την πραγματική οικονομία και ο πληθωρισμός απειλεί να υποχωρήσει κάτω από το πλαφόν το 2% της ΕΚΤ.
Η κίνηση ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη από τους αναλυτές, αν και υπήρχε ασυνήθιστα μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας γύρω από τις προβλέψεις.
Μετά τη μείωση των επιτοκίων το ευρώ υποχωρούσε σε χαμηλό πέντε εβδομάδων έναντι του δολαρίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου