ΤΟΠΙΚΑ

80ρηδες «Σουμάχερ» στους δρόμους προκαλούν πονοκέφαλο στη Διεύθυνση Μεταφορών

80ρηδες-σουμάχερ-στους-δρόμους-προκα-73805

«Πονοκέφαλο» και πρόσθετη δουλειά στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε. Μαγνησίας, προκαλούν εκατοντάδες 80ρήδες οδηγοί Ι.Χ. που κυκλοφορούν στους δρόμους της Μαγνησίας και καλούνται κάθε τρία χρόνια να περάσουν από Δευτεροβάθμια Επιτροπή.

Το εντυπωσιακό στη Μαγνησία είναι ότι ο αριθμός των 80ρήδων οδηγών είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε. Μαγνησίας, σχεδόν κάθε εβδομάδα περνάνε από Δευτεροβάθμια Επιτροπή γύρω στους 15 οδηγούς, πολλοί εκ των οποίων είναι πάνω από 80 χρονών.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή κρίνεται εάν οι οδηγοί είναι σε θέση να οδηγήσουν και ανάλογα την περίπτωση, γίνεται ανανέωση του διπλώματος από 1 έως 3 έτη.

«Τσουχτερά» πρόστιμα σε όσους δεν κατέχουν Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας

«Τσουχτερά» πρόστιμα 300 ευρώ, αλλά και αφαίρεση διπλώματος, επιβάλλονται πλέον στους οδηγούς επαγγελματικών οχημάτων που δεν φέρουν τον κωδικό 95, δηλαδή το Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας (ΠΕΙ). Η απόκτηση του ΠΕΙ για τους επαγγελματίες οδηγούς είναι πλέον υποχρεωτική, ωστόσο σε όσους δεν συμμορφώνονται επιβάλλονται πρόστιμα, τόσο από την Τροχαία, όσο και από τα μικτά κλιμάκια ελέγχου. Μάλιστα, σύμφωνα με το διευθυντή της Διεύθυνσης Μεταφορών κ. Γιώργο Κανάτα, ήδη στο Ν. Μαγνησίας έχουν πέσει πρόστιμα σε οδηγούς που δεν κατείχαν το Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σχεδόν κάθε εβδομάδα στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Π.Ε. Μαγνησίας, 150 άτομα συμμετέχουν στα ειδικά σεμινάρια για την απόκτηση του κωδικού 95, δηλαδή του Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας.

«Η υπηρεσία μας, τη δεδομένη στιγμή μεταξύ άλλων, ασχολείται με το θέμα των Πιστοποιητικών Επαγγελματικής Ικανότητας», εξήγησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Κανάτας, σημειώνοντας πως σήμερα απαγορεύεται να οδηγήσει κάποιος ένα αυτοκίνητο φορτηγό πάνω από 4 τόνους, εάν δεν έχει στο δίπλωμά του τον κωδικό 95. «Σε όσους δεν έχουν κωδικό 95 και δεν έχουν σπεύσει να τον αποκτήσουν, επιβάλλονται τα πρώτα πρόστιμα τόσο από την πλευρά της Τροχαίας, όσο και από τα μικτά κλιμάκια ελέγχου», επεσήμανε ο κ. Κανάτας.

Για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας, απαιτείται από τους οδηγούς να εξεταστούν γραπτά αλλά και σε πορεία. Ωστόσο, υπάρχει μια εξαίρεση για τους οδηγούς μεγαλύτερων ηλικιών, σύμφωνα με την οποία, για την απόκτηση του κωδικού 95 καλούνται να παρακολουθήσουν σεμινάρια των 35 ωρών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου