ΤΟΠΙΚΑ

«Δεν συνάδει ο ρατσισμός με τους Ελληνες»

δεν-συνάδει-ο-ρατσισμός-με-τους-ελλην-100422

Υπογράμμισε κ. Ιγνάτιος μιλώντας για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και το φανατισμό

Κατά του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας τάσσεται ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, επισημαίνοντας ότι «φαινόμενα ρατσισμού, μισαλλοδοξίας και φανατισμού είναι έξω από το ήθος και του Ελληνικού πολιτισμού και της Ορθόδοξης Παράδοσης».

Τις απόψεις του για φλέγοντα ζητήματα, όπως ο ρατσισμός και η δράση των τζιχαντιστών, κατέθεσε ο κ. Ιγνάτιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα pentapostagma.gr, υπογραμμίζοντας ότι παρόμοια φαινόμενα «συνιστούν προσβολή της ιερότητας του ανθρωπίνου προσώπου και βλασφημία προς ένα λαό, ο οποίος, στο παρελθόν, έχει υποστεί, με δραματικό τρόπο, τα δεινά τέτοιων συμπεριφορών, που έχει καταδικάσει απολύτως στη συνείδησή του». Στο σημείο αυτό, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι «οφείλουμε να προλαμβάνουμε τέτοιες παράλογες συμπεριφορές, γιατί όταν κληθούμε να τις αντιμετωπίσουμε θα είναι αργά, αφού το κακό θα έχει γίνει ήδη», για να προσθέσει ότι «η έγκαιρη και ριζική αντιμετώπιση του δράματος θα αποτρέψει την εξάπλωσή του στη Δύση, που είναι ικανή να προκαλέσει ανυπολόγιστη καταστροφή».

Παράλληλα ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κλήθηκε να σχολιάσει την στάση της κυβέρνησης, η οποία δεν προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας για την εξάπλωση του ισλαμιστικού εξτρεμισμού. «Μη ξεχνάτε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνών συγκρούσεων και ανακατατάξεων, γεγονός που καθιστά τη θέση της εξαιρετικά ευαίσθητη και επισφαλή. Χρειάζεται λεπτότητα χειρισμών και σύνεση, που νομίζω ότι διαθέτει η πολιτική μας ηγεσία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιγνάτιος.

Με αφορμή την παραπάνω συνέντευξη, ο επικεφαλής της τοπικής Εκκλησίας τόνισε ότι «δεν είναι όλο το Ισλάμ φανατικό και εξτρεμιστικό. Είναι άδικη μια τέτοια ισοπεδωτική λογική. Εντούτοις, όπου το Ισλάμ λαμβάνει κρατική υπόσταση και παίρνει την εξουσία στα χέρια του, με την επικράτηση φανατικών ισλαμιστών, ταυτίζει Θρησκεία, Πολιτισμό και κράτος, με οδυνηρές συνέπειες για τους λαούς».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Ιγνάτιος εξέφρασε την άποψη ότι «οι Χριστιανικοί λαοί της Δύσης, μπορούν να σταθούν απέναντι στην απειλή του Ισλάμ, αν αναζωογονήσουν και πάλι τις Χριστιανικές πηγές της υπάρξεώς τους, αφενός και αν διαχειριστούν σωστά το μετριοπαθές Ισλάμ, αφετέρου, ώστε αυτό να σταθεί ανάχωμα στον φανατισμό και στον τζιχαντισμό».

Ανατρέχοντας στα γεγονότα, ο κ. Ιγνάτιος τονίζει ότι «δεν ήταν δύσκολο να αντιληφθεί κανείς, μελετώντας τις διεθνείς εξελίξεις και παρατηρώντας την άνευ όρων εξάπλωση των μουσουλμάνων στη Δύση, ότι ο κίνδυνος του ισλαμικού εξτρεμισμού ήταν προ των πυλών. Οι Δυτικές κυβερνήσεις, όλα αυτά τα χρόνια, τοποθετούσαν το πρόβλημα κάτω από το χαλί, μεταθέτοντας την αντιμετώπισή του στο άδηλο μέλλον. Μόνο που το μέλλον έγινε τάχιστα παρόν και μάλιστα με τραγικές συνέπειες».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου