ΤΟΠΙΚΑ

Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν αλλάζει

η-οικονομική-πολιτική-της-κυβέρνησης-851206

Στα μέτρα που υιοθέτησε η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός μετά το πέρας της Συνόδου της Ε.Ε.
Αναφερόμενος στο Σύμφωνο Σταθερότητας, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι ισχύει ως έχει, αλλά θα εφαρμόζεται με την ευελιξία που απαιτούν οι περιστάσεις.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει υποστεί σε μικρότερο βαθμό τις συνέπειες της κρίσης και επανέλαβε την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων, αλλά και το σχέδιο στήριξης των τραπεζών που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης.
Ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δεν επιβαρύνει τους πολίτες, αλλά αποκλειστικά τις τράπεζες.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το Σύμφωνο Σταθερότητας, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν αλλάζει, ενώ στο θέμα της ευελιξίας σημείωσε ότι αυτό αφορά στις κοινωνικές δαπάνες.
Η ευελιξία που προβλέπει σε έκτακτες περιστάσεις το Σύμφωνο Σταθερότητας θα εφαρμοστεί στην παρούσα φάση, είπε ο πρωθυπουργός, παραπέμποντας στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ευρωζώνης.
Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι καλύτερη από ό,τι σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπου ακόμα και η πρόβλεψη του ΔΝΤ για την ανάπτυξη είναι 2%, όταν στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης το ποσοστό είναι σχεδόν μηδενικό.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «στο βασικό του πλαίσιο» ο προϋπολογισμός δεν αλλάζει, ωστόσο, επανέλαβε ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων.
Yπογράμμισε ακόμη τη σημασία της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το σχετικό σχέδιο που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Τόνισε, επίσης, ότι στην παρούσα φάση αυτό που προέχει είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις άλλες χώρες της Ε.Ε.
Προς το σκοπό αυτό, η Σύνοδος αποφάσισε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης, αντικείμενο του οποίου θα είναι η επισήμανση των κινδύνων που ελλοχεύουν στις οικονομίες των κρατών μελών της Ε.Ε.
Σχετικά με τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι σε μια εποχή πραγματικής κρίσης, η συνάντηση με τον επικεφαλής της ΕΚΤ δεν μπορεί παρά να είναι χρήσιμη.
Αναφορικά με τα υπόλοιπα θέματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός ανέφερε:

* Σε σχέση με τη Συνθήκη της Λισαβόνας ανέφερε ότι αναλυτική συζήτηση θα γίνει το Δεκέμβριο, οπότε η ιρλανδική πλευρά θα είναι σε θέση να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις.
* Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των κλιματικών αλλαγών ανέφερε ότι ειδικά η Ελλάδα δεν πρόκειται να ζητήσει εξαίρεση από την εφαρμογή των κοινοτικών πολιτικών που έχουν ήδη αποφασιστεί.
* Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και τα θέματα ασύλου, δήλωσε ότι έστειλε επιστολή τόσο στον Νικολά Σαρκοζί όσο και στους ομολόγους του, με την οποία ζητεί να επιδείξουν όλες οι χώρες πνεύμα αλληλεγγύης προς χώρες όπως η Ελλάδα που βρίσκονται στα σύνορα της Ευρώπης και υφίστανται ισχυρές πιέσεις.
Τάχθηκε δε σαφώς υπέρ της ενίσχυσης της λειτουργίας της υπηρεσίας για τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., FRONTEX.

* Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις στη Γεωργία, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εμπρόθεσμη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τον Καύκασο.

Απώλειες 5,30%
Τα διεθνή χρηματιστήρια λειτουργούν υπό συνθήκες πανικού, με την άποψη ότι η ύφεση στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου παρά τις παρεμβάσεις δεν θα αποφευχθεί τελικά, να κερδίζει συνεχώς έδαφος.
Στο πλαίσιο αυτό, ειδήσεις όπως αυτή του αμετάβλητου για δεύτερο μήνα πληθωρισμού στις ΗΠΑ ή της περαιτέρω υποχώρησης των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά, λειτουργούν απλώς ως ηρεμιστικές ενέσεις ταχείας όμως δράσης. Οι απώλειες στην Αθήνα έφτασαν το 5,30%, με το Γ.Δ. στις 2.255,25 μονάδες.
Στις ευρωπαϊκές αγορές συνεχίζεται -με μικρότερη όμως ταχύτητα- η πτώση, ενώ η Wall Street άνοιξε σε θετικό έδαφος. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχυόταν 0,13% και ο δείκτης Nasdaq του κλάδου υψηλής τεχνολογίας ενισχυόταν 0,80%.
Ειδικότερα, ισχυρές πτωτικές τάσεις επικράτησαν και στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών εν μέσω αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές.
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.255,25 μονάδες, παρουσιάζοντας μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 5,30%.
Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 277,9 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 7,4 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές.
Οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες κινήθηκαν σε αρνητική τροχιά, με εξαίρεση των Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 0,09%.
Τη μεγαλύτερη πτώση είχαν οι εξής: των Κατασκευών κατά 9,43%, των Τραπεζών κατά 7,24%, των Προσωπικών-οικιακών προϊόντων κατά 7,01% και της Υγείας κατά 5,88%.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, FTSE/20, υποχώρησε σε ποσοστό 5,82%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, FTSE/40, σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 4,37% και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης, FTSE/80, έκλεισε με πτώση σε ποσοστό 2,52%.
Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 30 ενισχύθηκαν, 216 υποχώρησαν και 27 παρέμειναν αμετάβλητες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου