ΤΟΠΙΚΑ

Περισσότερα χθες τα κλειστά σχολεία στο Βόλο

περισσότερα-χθες-τα-κλειστά-σχολεία-851206

Το ντόμινο καταλήψεων σε σχολεία συνεχίζεται. Ο αριθμός τους χθες αυξήθηκε στα 15 Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ στη Μαγνησία.
Και σε άλλες σχολικές μονάδες για τις επόμενες ημέρες οι μαθητές έχουν προγραμματίσει γενικές συνελεύσεις, για να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στις μαθητικές κινητοποιήσεις με τη μορφή «λουκέτων», που σαρώνουν τα σχολεία της χώρας.
Σήμερα οι μαθητές του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου Βόλου οι οποίοι αναγκάζονται να παρακολουθήσουν μαθήματα σε «αίθουσα» στην αυλή του κτιρίου Αποστόλου, έχουν προγραμματίσει πορεία διαμαρτυρίας με κατάληξη στις 12 μ. στο Δημαρχείο Βόλου.
Η επιτροπή του Σχολικού Συμβουλίου του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου πληροφορήθηκε ότι το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας με το πρόβλημα στέγης του σχολείου μεταξύ των θεμάτων. «Οι μαθητές προγραμματίζουν πορεία προς το Δημαρχείο. Η Επιτροπή του Σχολικού Συμβουλίου θα είναι εκεί», ανακοίνωσαν χθες.
Για την Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Μαγνησίας η διδασκαλία μαθητών στο προαύλιο, λόγω έλλειψης αιθουσών, προκαλεί θλίψη. «Μας προκαλεί και αγανάκτηση, γιατί εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουμε θέσει το θέμα της αποσυμφόρησης του Καρτάλειου Διδακτηρίου, όπου εξυπηρετούνται τρεις σχολικές μονάδες. Το έχουμε θέσει στους αρμόδιους τοπικούς φορείς, το έχουμε θέσει στους υπουργούς των κυβερνήσεων που έχουν επισκεφθεί την πόλη μας», αναφέρει η ΕΛΜΕ.
Θέση των καθηγητών είναι η άμεση εκπόνηση μελέτης για ανέγερση νέου συγκροτήματος στο χώρο του κτιρίου Αποστόλου ως έργο άμεσης προτεραιότητας και η παράδοση του υπάρχοντος κτιρίου για τις ανάγκες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αφού οι τοπικές αρχές διερευνήσουν τη μεταστέγαση της ΑΣΠΑΙΤΕ σε άλλο χώρο.

Υπό κατάληψη
Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου επέστρεψαν από χθες σε κατάληψη. Τα υπόλοιπα 14 σχολεία που τελούσαν υπό κατάληψη ήταν: 2ο, 7ο και 8ο Γυμνάσια Βόλου, Γυμνάσια Βελεστίνου, 2ο Αλμυρού και Σκοπέλου, Λύκεια Βελεστίνου και Σκοπέλου και τα ΕΠΑΛ 1ο Ν. Ιωνίας, 2ο Ν. Ιωνίας, 4ο Ν. Ιωνίας, Αλμυρού, Βελεστίνου, Σκοπέλου.
Στα Επαγγελματικά Λύκεια στο Φυτόκο Ν. Ιωνίας οι μαθητές συνεχίζουν την κατάληψη, διαμαρτυρόμενοι για τη μη μεταφορά τους από την έναρξη της σχολικής χρονιάς με μισθωμένα λεωφορεία.
Για το θέμα η ΕΛΜΕ Μαγνησίας αναφέρει τα εξής: «Στην Ελλάδα του 2008 το δικαίωμα των μαθητών για τη μεταφορά τους στις σχολικές μονάδες -που δεν έχουν και την ιδανική χωροταξική κατανομή- δωρεάν με κάλυψη τους κόστους από την πολιτεία, θεωρούμε ότι είναι αυτονόητο. Για κάποιους όμως μαθητές, τους μαθητές των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών όχι μόνο είναι αυτονόητο αλλά και επιτακτικό.
Το πρόβλημα είναι γνωστό. Έχει μπει από εμάς, από τους συλλόγους καθηγητών, από τους γονείς, από τους μαθητές. Οι τελευταίοι μάλιστα το προβάλλουν, και απόλυτα δίκαια, σαν ένα από τα βασικά αιτήματα των κινητοποιήσεών τους. Συσκέψεις επί συσκέψεων έγιναν, επαφές επί επαφών έγιναν. Λύσεις δίνονται, αλλά ακόμα δεν υλοποιούνται. Ας σταματήσει, λοιπόν, η κοροϊδία. Χρειάζονται άμεσες πολιτικές αποφάσεις και έγκριση των απαραίτητων κονδυλίων. Τέτοιες ενέργειες απαιτούνται και έτσι δίνονται οι λύσεις και όχι μέσα από τις αίθουσες των Δικαστηρίων.»

Σε πενθήμερες
Στην απεργία της ερχόμενης Τρίτης η ΕΛΜΕ Μαγνησίας καλεί τους καθηγητές του νομού να λάβουν μαζικά μέρος, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη συνεχιζόμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, τη μείωση των δαπανών για την Παιδεία, την καθήλωση των μισθών.
Η ΕΛΜΕ συγκαλεί την ερχόμενη Δευτέρα, στις 7:30 μ.μ., στο αμφιθέατρο του 3ου Γυμνασίου Βόλου έκτακτη γενική συνέλευση, προκειμένου να ληφθεί απόφαση επί της εισήγησης της ΟΛΜΕ, που προτείνει κινητοποιήσεις από την 1η Δεκεμβρίου με τη μορφή 5θήμερων επαναλαμβανόμενων απεργιών.
Στη συνέλευση θα παρευρεθεί και θα ενημερώσει το μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ Κ. Μπόϊκος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου