ΤΟΠΙΚΑ

Ευνοούνται οι δανειολήπτες

ευνοούνται-οι-δανειολήπτες-851206

Η μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 0,50% σε 3,75% προκάλεσε ανακούφιση σε χιλιάδες διανειολήπτες που έχουν στεγαστικό δάνειο συνδεδεμένο με το παρεμβατικό επιτόκιο της ευρωτράπεζας.
Κερδισμένοι είναι όσοι έχουν δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο, το οποίο προσδιορίζεται με βάση το βασικό επιτόκιο του ευρώ.
Για παράδειγμα δανειολήπτης με δάνειο διάρκειας 20 ετών, το οποίο είχε ληφθεί προ διετίας και οφειλή 170.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι τότε το περιθώριο των τραπεζών ήταν 1,30, το επιτόκιο με το οποίο προσδιορίστηκε η δόση Οκτωβρίου ήταν 5,67% (4,25% το επιτόκιο της ΕΚΤ + 1,30 το περιθώριο +0,12% η εισφορά) και η δόση 1.185,79 ευρώ.
Η δόση του Νοεμβρίου θα βγει με επιτόκιο κατά 0,50% χαμηλότερο, 5,17% και θα υποχωρήσει στα 1.137,95 ευρώ ή 47,84 ευρώ λιγότερα.
Από το σύνολο των στεγαστικών δανείων (76 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου), το 30% (22,8 δισ. ευρώ) αποτελούν στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο που βασίζεται στο επιτόκιο της ΕΚΤ.

Εγγυημένες
καταθέσεις
Στη Βουλή κατατέθηκε χθες η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για την αύξηση του ορίου των εγγυημένων τραπεζικών καταθέσεων ιδιωτών στα 100.000 ευρώ, από 20.000 σήμερα.
Η διάρκεια της εγγύησης είναι τρία χρόνια και ισχύει για όλες τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ενώ οι αποζημιώσεις θα καταβάλλονται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου υπό την εποπτεία του υπουργείου Οικονομίας.
Η αποζημίωση θα καταβάλλεται σε κάθε καταθέτη, ανεξάρτητα από τον αριθμό των λογαριασμών που έχει σε μία τράπεζα.
Για τους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς, το τμήμα που αναλογεί σε κάθε καταθέτη θεωρείται χωριστή κατάθεση και καλύπτεται μέχρι το όριο των 100.000 ευρώ. Έτσι αν τρεις καταθέτες έχουν έναν κοινό λογαριασμό της τάξεως των 200.000 ευρώ θα πάρει έκαστος 66.666 ευρώ, ενώ αν ο λογαριασμός είναι 400.000 ευρώ, θα πάρει έκαστος από 100.000 ευρώ.
Αν ένας καταθέτης έχει λογαριασμούς σε παραπάνω από μία τράπεζες, δικαιούται αποζημίωση έως 100.000 ευρώ από κάθε μία τράπεζα. Το ίδιο ισχύει και αν έχει πολλούς λογαριασμούς σε μία μόνο τράπεζα.
Για τις αποζημιώσεις δεν προβλέπονται φόροι ή εισφορές.
Οι προθεσμιακές καταθέσεις ανέρχονται στα 120 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 δισ. ευρώ ανήκουν σε νοικοκυριά. Το ύψος των λογαριασμών ταμιευτηρίου είναι 73 δισ. ευρώ.
Η τροπολογία θα ισχύσει, όταν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών και δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, το κείμενο της νομοθετικής ρύθμισης κατατέθηκε στη Βουλή με βάση την πολιτική δέσμευση για την προστασία όλων των καταθέσεων.

Η πολιτική δέσμευση ισχύει στο ακέραιο, η νομοθετική ρύθμιση θα συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου για την προστασία των δανειοληπτών, τόνισε.
Με την ευκαιρία της κατάθεσης της νομοθετικής ρύθμισης, ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές και φερέγγυο.
Ο κ. Αλογοσκούφης ερωτήθηκε και αν υπάρχει ενδεχόμενο κρατικοποίησης τράπεζας, εφόσον χρειαστεί κάτι τέτοιο. Ο υπουργός το απέκλεισε, λέγοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα με τις τράπεζες του εξωτερικού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου