ΤΟΠΙΚΑ

Το Μαυροβούνιο αναγνώρισε το Κόσοβο

το-μαυροβούνιο-αναγνώρισε-το-κόσοβο-851206

Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου αναγνώρισε επίσημα το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος, ενώ την ίδια στιγμή και η Βουλή της Π.Γ.Δ.Μ. κλήθηκε να λάβει απόφαση για αναγνώριση. Τον πρεσβευτή του Μαυροβουνίου αποφάσισε να απελάσει η Σερβία.
«Η κυβέρνηση αποφάσισε ομόφωνα να αναγνωρίσει τη Δημοκρατία του Κόσοβου», δήλωσε ο Μαυροβούνιος υπουργός Εξωτερικών Μίλαν Ρούσεν σε συνέντευξη Τύπου, μετά από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Ο Μίλαν Ρούσεν δήλωσε επίσης ότι το Μαυροβούνιο έλαβε αυτή την απόφαση σε συνεργασία με την Π.Γ.Δ.Μ., μετά από πίεση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
«Αυτή δεν είναι μια απόφαση κατά της Σερβίας, αλλά για το δικό μας μέλλον» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου.
Μετά την απόφαση της Ποντγκόριτσα, η Σερβία ζήτησε από τον πρεσβευτή του Μαυροβουνίου στο Βελιγράδι να εγκαταλείψει τη χώρα, ανακοίνωσε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Βουκ Γέρεμιτς, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Tanjug.
Η αναγνώριση εκ μέρους του Μαυροβουνίου ανεβάζει την ένταση με την Σερβία που είναι κατηγορηματικά αντίθετη με την αναγνώριση του Κοσόβου. Το Μαυροβούνιο μέχρι το 2006, οπότε και ανακήρυξε την ανεξαρτησία του, ήταν μέλος μίας μάλλον χαλαρής ομοσπονδίας με τη Σερβία.
Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Βούκ Γέρεμιτς, δήλωνε τις προηγούμενες ημέρες ότι η αναγνώριση από το Μαυροβούνιο της ανεξαρτησίας του Κόσοβου θα ισοδυναμεί με πραγματικό «κτύπημα κάτω από τη μέση».
Μόλις την προηγούμενη ημέρα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είχε εγκρίνει ψήφισμα που κατέθεσε η Σερβία με το οποίο ζητείται η άποψη του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη για το αν «η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της αυτόνομης διοίκησης του Κοσόβου είναι σύμφωνη προς το διεθνές δίκαιο».
Σε μία παράλληλη εξέλιξη, το Κοινοβούλιο της Π.Γ.Δ.Μ. κλήθηκε να εξετάσει άμεσε το ψήφισμα που κατέθεσαν τα δύο μεγάλα αλβανικά κοινοβουλευτικά κόμματα, με το οποίο ζητείται από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου