ΤΟΠΙΚΑ

Φεύγουν και αφήνουν «φέσια»

φεύγουν-και-αφήνουν-φέσια-290971

Εγκαταλείπουν ακίνητα και πίσω τους μένουν απλήρωτοι λογαριασμοί και κοινόχρηστα

Ως δραματική περιγράφουν οι επαγγελματίες στο χώρο του ακίνητου την κατάσταση που επικρατεί με τα «φέσια» στα ενοίκια, καθώς μισθωτές κατοικιών καθυστερούν να πληρώσουν τα ενοίκια από δύο έως και εννέα μήνες, ανάλογα με την υπομονή και την ανοχή που δείχνει σε κάθε περίπτωση ο ιδιοκτήτης του ακινήτου.

Από την άλλη πλευρά, οι επαγγελματίες του κλάδου, επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη εποχή είναι ιδανική για όποιον επιθυμεί να επενδύσει τα χρήματά του σε ένα ακίνητο καθώς οι τιμές έχουν μειωθεί αρκετά, και σε μερικές περιπτώσεις φτάνουν ακόμη και το 50%.

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Επιπλέον, πέρα από τις καθυστερήσεις πληρωμών στα ενοίκια, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ενοικιαστών που εγκαταλείπουν το ακίνητο, αφήνοντας στους ιδιοκτήτες «κληρονομιά» απλήρωτους λογαριασμούς και κοινόχρηστα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, όπου εμπλέκεται εταιρεία κοινοχρήστων, αναλαμβάνει την ευθύνη να διεκδικήσει τα χρήματα από τους ενοικιαστές ακόμη και δικαστικώς. Βέβαια σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου, έχουν υπάρξει και περιπτώσεις όπου ιδιοκτήτες ακινήτων αναγκάστηκαν να πληρώσουν από την τσέπη τους, τους απλήρωτους λογαριασμούς κοινοχρήστων από τους ενοικιαστές τους.

Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά την αγορά ακινήτων, η παραπάνω κατάσταση έχει οδηγήσει και σε αύξηση των εξώσεων, ωστόσο αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο την επαγγελματική στέγη, καθώς οι ιδιοκτήτες φαίνεται να δίνουν περισσότερο περιθώριο στα «νοικοκυριά» για να εξοφλήσουν σε βάθος χρόνου.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο με τα «φέσια» δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που επιλέγουν τη λύση της μείωσης ενοικίου είτε για να εισπράξουν τα χρήματα που τους οφείλονται είτε για να βρουν νέο ενοικιαστή και να μην αφήσουν το σπίτι ή το κατάστημά τους κλειστό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Κούρεμα» στα ενοίκια, όμως, ζητούν όλο και περισσότεροι επαγγελματίες και ιδιώτες, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα μισθώματα που καταβάλουν για κατοικία και επαγγελματική στέγη.

Ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων

Παρόλα τα αρνητικά που παρατηρούνται στο χώρο των ακινήτων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Μαγνησίας κ. Σωτήρης Παπαϊωάννου, ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι συγκριτικά με το2008-2009 σήμερα έχουν πέσει αρκετά οι τιμές όσον αφορά τα ακίνητα, προσθέτοντας ότι κάποιος που ενδιαφέρεται μπορεί να βρει πάρα πολύ καλές ευκαιρίες.

Μάλιστα, όπως ανάφερε ο κ. Παπαϊωάννου, οι τιμές των ακινήτων έχουν πέσει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και 50% συγκριτικά με το 2008-2009. «Σήμερα βλέπουμε ότι ο κόσμος στρέφεται ξανά στην αγορά ακινήτων ή αγροτεμαχίων προκειμένου να επενδύσει τα χρήματά του. Ετσι τη δεδομένη στιγμή κάποιος που ενδιαφέρεται για αγορά ακινήτου ή γης θα βρει πάρα πολύ καλές περιπτώσεις».

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σήμερα στο Βόλο, σε δυάρια, γκαρσονιέρες και αγροτεμάχια παρατηρούνται τιμές από 15.000 μέχρι και 30.000 ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου