ΤΟΠΙΚΑ

Πολιορκούν «φιλέτα» του Πηλίου

πολιορκούν-φιλέτα-του-πηλίου-552228

«Κοψοχρονιά» επιδιώκουν να αγοράσουν Κεντροευρωπαίοι οικόπεδα και ακίνητα του Πηλίου, προτείνοντας σε μεσιτικά γραφεία του Βόλου, τιμές ακόμη και κάτω από τη μισή τιμή πώλησής τους.

Τα τελευταία δύο χρόνια ιδιοκτήτες μεσιτικών γραφείων «βομβαρδίζονται» από email Γερμανών, Αυστριακών, Ούγγρων, Ελβετών και Ρώσων που ενδιαφέρονται για αγορές οικοπέδων φιλέτων στο Πήλιο, χωρίς ωστόσο να φαίνονται διατεθειμένοι να πληρώσουν τις τιμές που τους αντιστοιχούν, αντίθετα επιθυμούν την αγορά τους, όπως αναφέρουν, ιδιοκτήτες μεσιτικών γραφείων «για ένα κομμάτι ψωμί».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Χαρακτηριστική περίπτωση «φιλέτου» οικοπέδου στο Πήλιο με θέα στο Βόλο και φυσική πηγή στο εσωτερικό του, πωλείται 70.000 ευρώ, ωστόσο «πολιορκούνταν» έντονα από ενδιαφερόμενο Γερμανό αγοραστή για 35.000 ευρώ. Όταν μάλιστα του ανακοινώθηκε ότι δεν μπορούν να πουλήσουν το συγκεκριμένο οικόπεδο σε τόσο χαμηλή τιμή τους ανακοίνωσε: «Θα περιμένω μέχρι να πέσουν οι τιμές για να το αγοράσω».

Η υπεύθυνη του μεσιτικού γραφείου «New Age», κ. Ρία Σκούρτη, αναφέρει χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει πολλές «κρούσεις» ξένων για αγορά «καλών» κομματιών του Πηλίου, σε εξευτελιστικές τιμές.

Η κ. Σκούρτη χαρακτηρίζει ως «ανατριχιαστικό» το γεγονός, ότι οι ξένοι αγοραστές δείχνουν να περιμένουν υπομονετικά μέχρι να αναγκαστούν οι ιδιοκτήτες να ρίξουν περεταίρω τις τιμές (οικοπέδων και ακινήτων), για να προχωρήσουν σε αγορά με τις τιμές που επιθυμούν οι ίδιοι. Όπως προσθέτει η κ. Σκούρτη, παρατηρήθηκαν περιπτώσεις ξένων οι οποίοι ανέφεραν: «καλά εσείς δεν έχετε κρίση; γιατί πουλάτε σε τέτοιες τιμές”».

Αλλαξαν οι προτεραιότητες

Την ίδια στιγμή εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, φαίνεται πως έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες των ενδιαφερόμενων για αγορά σπιτιού στην αγορά του Βόλου. Συγκεκριμένα οι υποψήφιοι αγοραστές δεν ενδιαφέρονται όπως στο παρελθόν, για το αν το διαμέρισμα θα έχει χώρο στάθμευσης, αποθήκη, πολλά μπαλκόνια ή θα βρίσκεται σε κεντρικό σημείo.

Αντίθετα σήμερα, ενδιαφέρονται για το αν θα έχει αυτόνομη θέρμανση και ατομικό λέβητα και για το αν θα βρίσκεται κάτω της αντικειμενικής του αξίας.

«Σήμερα για την αγορά ενός ακινήτου έχουν αλλάξει τα δεδομένα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ο κόσμος δεν κοιτάζει πλέον πράγματα που θεωρούσε απαραίτητα στο παρελθόν», επισημαίνει η κ. Σκούρτη, προσθέτοντας, ότι δεν υπάρχει φρένο στην πτώση που καταγράφεται στις τιμές των κατοικιών με ολοένα και περισσότερους ιδιοκτήτες να πωλούν όσο – όσο τα ακίνητά τους για να αποφύγουν τους απανωτούς φόρους.

Η όλη κατάσταση έχει οδηγήσει στην υποχώρηση των τιμών ακόμη και 60%, σε ορισμένες περιπτώσεις παλιών κατοικιών.

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Τέλος, σύμφωνα με τους επαγγελματίες στο χώρο ακινήτου στο Βόλο, διαφαίνεται πως σήμερα υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για αγορά συγκεκριμένων ακινήτων στο κέντρο του Βόλου. Οι υποψήφιοι αγοραστές ενδιαφέρονται κυρίως για ακίνητα 10ετίας που να βρίσκονται στο κέντρο, όπως επίσης και για 2αράκια και γκαρσονιέρες.

Οπως αναφέρουν οι επαγγελματίες, περισσότερο χαμένοι έχουν βγει οι ιδιοκτήτες που έχουν 3άρια διαμερίσματα, καθώς είναι αυτοί που έριξαν περισσότερο τις τιμές, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που έχουν μικρότερα διαμερίσματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου