ΤΟΠΙΚΑ

«Εγκλωβισμένοι» οι κατασκευαστές ~ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

εγκλωβισμένοι-οι-κατασκευαστές-στ-365585

Δυσβάσταχτη η φορολογία από τα αδιάθετα ακίνητα για τις κατασκευαστικές εταιρείες

Σε οικονομική ασφυξία έχουν οδηγηθεί οι κατασκευαστικές εταιρείες της Μαγνησίας, καθώς πέρα από το γεγονός ότι έχει καταρρεύσει η οικοδομική δραστηριότητα στο Βόλο, χρεώνονται για τη φορολογία των αδιάθετων ακινήτων. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν για τους κατασκευαστές δεκάδες απούλητα ακίνητα.

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Αποτέλεσμα να «φυτοζωούν» οι περισσότερες κατασκευαστικές εταιρείες της Μαγνησίας. Όπως τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Μαγνησίας Παναγιώτης Οικονόμου μόνο 2-3 κατασκευαστικές εταιρείες έχουν σήμερα δραστηριότητα στο Βόλο, προσθέτοντας: «Ουσιαστικά, φορολογούν το εμπόρευμά μας, που δεν μας αποφέρει κανένα έσοδο. Σήμερα κατά μέσο όρο κάθε κατασκευαστής έχει πάνω από πέντε διαμερίσματα αδιάθετα ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις κατασκευαστών που έχουν πάνω από δέκα αδιάθετα νεόδμητα ακίνητα».

Επαγγελματίες του χώρου έχουν στην κυριολεξία «γονατίσει» από τη συγκεκριμένη τακτική, καθώς αναγκάζονται να συντηρούν και να πληρώνουν φόρους για αδιάθετα ακίνητα, τα οποία δεν τους αποφέρουν κανένα έσοδο.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου στο παρελθόν μέσω της Ομοσπονδίας έχουν γίνει πολλές προσπάθειες, προκειμένου να υπάρξουν ρυθμίσεις που να τους απαλλάσσουν από τις συγκεκριμένες φορολογίες, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει το παραμικρό.

Ο κ. Οικονόμου επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Κάποτε ήταν στόχος ζωής να αποκτήσει κάποιος ένα ακίνητο ενώ σήμερα έχει γίνει κατάρα. Αυτή η κατάσταση εξυπηρετεί λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουμε φόρους για ένα προϊόν που είναι εμπορεύσιμο. Χρεωνόμαστε φόρους για ακίνητα τα οποία δεν είναι περιουσιακά μας στοιχεία».

Αναστολή οικοδόμησης

Στο μεταξύ, λόγω της έλλειψης ρευστότητας, οι οικοδομικές επιχειρήσεις αναστέλλουν την ανέγερση των οικοδομών ή, ακόμη χειρότερα, κλείνουν. Σ’ αυτήν την περίπτωση, οι οικοπεδούχοι, που περίμεναν να κερδίσουν από την αντιπαροχή, καταλήγουν μ’ έναν σκελετό από μπετόν -για τον οποίο μάλιστα θα πρέπει να πληρώσουν και φόρο ακινήτων- ενώ οι υποψήφιοι αγοραστές, που είχαν δώσει προκαταβολές, κινδυνεύουν να χάσουν τα λεφτά τους και επίσης επιβαρύνονται με τον φόρο που αναλογεί στην ημιτελή οικοδομή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου