ΤΟΠΙΚΑ

Δεν προχωρούν τελικά σε απεργία οι φαρμακοποιοί

δεν-προχωρούν-τελικά-σε-απεργία-οι-φαρ-432327

Νέος κύκλος αναταραχής στις σχέσεις υπουργείου φαρμακοποιών

Διορία μέχρι την έναρξη εφαρμογής της υπουργικής απόφασης σχετικά με τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, για να ικανοποιηθούν τα θεσμικά και οικονομικά αιτήματα του κλάδου, έδωσε η κοινή σύσκεψη των προέδρων των Φαρμακευτικών Συλλόγων στην Αθήνα στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Βόλου, Κώστας Ματσιόλης.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι φαρμακοποιοί θα προχωρήσουν σε αιφνιδιαστικές κινητοποιήσεις. Η συγκέντρωση των προέδρων των φαρμακευτικών συλλόγων όλης της χώρας, κατήγγειλε τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Οι φαρμακοποιοί παραμένουν σε εγρήγορση και δηλώνουν ότι δεν θα αποδεχθούν άλλα μέτρα σε βάρος των φαρμακείων που, όπως υποστηρίζουν, ωφελούν αποκλειστικά τους φαρμακοβιομήχανους και όχι τον ΕΟΠΥΥ και τους ασφαλισμένους.

Πρόταση για 24ωρη απεργία από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο
Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας και συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας για την Πέμπτη 10 Ιουλίου, την ώρα που θα βρίσκεται στο χώρο και ο επικεφαλής της Τρόικας για φαρμακευτικά θέματα κ. Τζουζέπε Καρόνε, πρότεινε νωρίτερα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδη.

Οι πρόεδροι και οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας εξέφρασαν σοβαρούς προβληματισμούς για τα συνεχιζόμενα πλήγματα κατά των φαρμακείων.

Σε δηλώσεις του ο κ. Θεοδοσιάδης τόνισε: «Μετά τη θεσμική και οικονομική κατάσταση στην οποία έχουνε περιέλθει τα φαρμακεία εξαιτίας των μνημονιακών μέτρων και των υπερβολών που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, δεχθήκαμε ένα ακόμη πλήγμα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας στο πλαίσιο των μνημονιακών προσαρμογών και επιλογών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι 40 εκατομμύρια ευρώ αφαιρούνται από το εισόδημα των ελλήνων φαρμακοποιών και χαρίζονται στις φαρμακοβιομηχανίες , οι οποίες σε αντίθετη περίπτωση θα κατέβαλαν αυτά τα χρήματα στον ΕΟΠΥΥ.

Aπό τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Βορίδης ο ασφαλισμένος δεν πρόκειται να έχει το παραμικρό όφελος. Δεν θα αντιληφθεί την παραμικρή ελάφρυνση στην τσέπη του. Οι φαρμακοποιοί δεν είναι διατεθειμένοι να παίξουν τον ρόλο της Ιφιγένειας, να θυσιασθούν προκειμένου να εξασφαλισθεί μία ακόμη δόση.
Εξετάζουμε μέτρα αντίδρασης και απαιτούμε από τη Κυβέρνηση να νομοθετήσει επιτέλους μέτρα που θα βελτιώσουν και την οικονομική και τη θεσμική λειτουργία του φαρμακείου, η οποία εντέλει είναι προς όφελος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και του ελληνικού λαού που στηρίζεται στο φαρμακείο στα χωριά και τις μικρές πόλεις».

Την σύσκεψη άνοιξε ο κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, ο οποίος έκανε αναφορά στα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση για το θέμα του ποσοστού κέρδους με τον υπουργό κ. Βορίδη.

Στη συνέχεια διατύπωσε σειρά μέτρων για την στήριξη των φαρμακείων όπως μεταξύ άλλων να υπάρξει συνεργασία των νομικών του ΠΦΣ και της ΟΣΦΕ για τη νομοθέτηση υποχρεωτικής έκπτωσης της φαρμακευτικής βιομηχανίας προς τις φαρμακαποθήκες με την υποχρέωση αυτή να καταλήγει στα φαρμακεία.
Ακόμη, να αναδειχθεί το πάγιο αίτημα για οριστική λύση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων από το 2010, που ξεπερνούν τα 90 εκατομμύρια ευρώ. Να υποβληθούν μηνύσεις κατά των υπευθύνων της καθυστέρησης.

Ολες οι εξελίξεις θα συζητηθούν τη Δευτέρα,7 Ιουλίου, στις 7 μ. μ. στην έκτακτη Γενική Συνέλευση που συγκαλεί ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου