ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αγώνας για το μεροκάματο στα νησιά

αγώνας-για-το-μεροκάματο-στα-νησιά-167052

Αντιστρόφως ανάλογη με τις προσδοκίες των επαγγελματιών που διατηρούν εμπορικά καταστήματα στα νησιά των Βορείων Σποράδων είναι η κίνηση στη διάρκεια της αιχμής της φετινής τουριστικής σεζόν.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες, εκτός εξαιρέσεων, κάνουν λόγο για σαφώς μειωμένη κίνηση, σε σχέση με τις παλιές, καλές εποχές των «παχέων αγελάδων», που όπως όλα δείχνουν αποτελούν πλέον παρελθόν, παρά την αύξηση στις αφίξεις τόσο των αλλοδαπών, όσο και των ημεδαπών τουριστών.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι μειωμένοι τζίροι σε συνάρτηση με την εμφανή συρρίκνωση της τουριστικής σεζόν σε 30 μόλις μέρες, δημιουργούν έντονο προβληματισμό στους επαγγελματίες των νησιών, οι οποίοι ευελπιστούν, ωστόσο, ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες. Πέντε επαγγελματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη Σκιάθο και την Αλόννησο, καταθέτουν τις σκέψεις, τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους, τονίζοντας ότι η αυξημένη τουριστική κίνηση δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε αντίστοιχες πωλήσεις.

Εντονος προβληματισμός

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Δημήτρης Κυριακόπουλος, ο οποίος διατηρεί εποχιακό κατάστημα με είδη κεραμικής και σουβενίρ στη Σκιάθο τα δεκατρία τελευταία χρόνια, υπογραμμίζει ότι «η κίνηση δεν είναι η αναμενόμενη κι έτσι κάνουμε αγώνα δρόμου για να επιβιώσουμε». Το κύριο αντικείμενο δράσης του κ. Κυριακόπουλου είναι τα κεραμικά είδη που κατασκευάζονται στο εργαστήριο που διαθέτει στην Αθήνα, καθώς και διάφορα αναμνηστικά είδη που απευθύνονται στους τουρίστες, όπως τα πρωτότυπα τσόχινα τσαρούχια με μαιάνδρους, διακοσμητικά και άλλα είδη, που κατέχουν περίοπτη θέση στην πρόσοψη του καταστήματος που ο ίδιος διατηρεί, από το Μάιο έως και το τέλος Σεπτεμβρίου, στο νησί του Παπαδιαμάντη. «Ο κόσμος περνάει, τα κοιτάζει, ενθουσιάζεται, αλλά η δουλειά παραμένει στα ίδια επίπεδα. Δεν έχει ούτε αύξηση, ούτε μείωση» αναφέρει ο ίδιος και προσθέτει ότι αυτό που τον κρατάει στη Σκιάθο είναι «η αγάπη του για το νησί».

Σημαντικό βήμα

Η 21χρονη Ράνια Αφεντούλη από τη Σουρωτή της Θεσσαλονίκης, φοιτήτρια στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, έκανε φέτος το πρώτο της επιχειρηματικό βήμα, δημιουργώντας, με την υποστήριξη των γονιών της, κατάστημα με σουβενίρ και αξεσουάρ, στη Σκιάθο. «Υπάρχουν μέρες που είναι καλή η κίνηση και άλλες που είναι μάλλον υποτονική» όπως αναφέρει η ίδια, τονίζοντας παράλληλα ότι «οι τουρίστες είναι φειδωλοί στα χρήματα που ξοδεύουν, λόγω της οικονομικής στενότητας που υπάρχει». Οι περισσότεροι τουρίστες είναι αλλοδαποί, αλλά ξοδεύουν πολύ λιγότερα χρήματα σε σύγκριση με το παρελθόν. Στόχος της νεαρής Ράνιας είναι η συνέχιση της ίδιας δραστηριότητας και την επόμενη χρονιά, με είδη χειροποίητα που θα φέρουν την εικαστική της σφραγίδα, ενώ όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων, παρά τις υπάρχουσες δυσκολίες, διατηρεί την αισιοδοξία της, και εκτιμά ότι θα εξελιχθεί με καλύτερες προοπτικές η φετινή τουριστική σεζόν.

Καμία σύγκριση

Ο Νίκος Πασχάλης βρίσκεται από παιδί στην οικογενειακή επιχείρηση με ναυτιλιακά και τουριστικά είδη σε κεντρικό σημείο της Σκιάθου. Ο νεαρός Σκιαθίτης επιχειρηματίας υπογραμμίζει ότι «ο κόσμος είναι σφιχτός, γεγονός αναμενόμενο για τους Ελληνες, ενώ οι ξένοι τουρίστες, αντίστοιχα, αφήνουν επίσης λιγότερα χρήματα σε σχέση με το παρελθόν», τονίζοντας παράλληλα ότι «δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης μεταξύ του τότε και του τώρα, καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός τουριστών στο νησί, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν έχουν, ωστόσο, τη δυνατότητα να διαθέσουν χρήματα, παρά μόνο για τα αναγκαία». Όπως σημειώνει παράλληλα ο ίδιος, στην περίοδο προ της κρίσης υπήρχε η δυνατότητα αποταμίευσης για τους επαγγελματίες, προκειμένου να καλύπτονται οι υποχρεώσεις της χειμερινής περιόδου, ενώ σήμερα, αντίθετα, οι υποχρεώσεις είναι δυσανάλογες και σαφώς πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με την αποταμιευτική ικανότητα των επαγγελματιών. Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, ωστόσο, ο ίδιος ελπίζει «για το καλύτερο», προσβλέποντας σε μελλοντική βελτίωση της σημερινής κατάστασης.

Στο ίδιο πόστο

Η κρίση έχει πλήξει παράλληλα και τους πλανόδιους μικροπωλητές, όπως ο πλανόδιος πωλητής ξηρών καρπών Στέφανος Παντέρας, πατέρας τεσσάρων παιδιών με καταγωγή από τα Τρίκαλα. Ο κ. Παντέρας ζει 32 χρόνια στη Σκιάθο και κάθε καλοκαίρι, τα δέκα τελευταία χρόνια, βρίσκεται στο ίδιο πόστο, κάνοντας αγώνα για την εξασφάλιση του μεροκάματου. «Παλιά τα ράφια άδειαζαν. Σήμερα οι τουρίστες το σκέπτονται να διαθέσουν 80 λεπτά για να αγοράσουν ένα σακουλάκι με ξηρούς καρπούς» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Το μεροκάματο βγαίνει δύσκολα και όπως επισημαίνει ο ίδιος «με τρεις μήνες δουλειά, ούτε το ΤΕΒΕ δεν μπορούμε να πληρώσουμε. Πόσο μάλλον, προσθέτει, οι επαγγελματίες που έχουν καταστήματα και ενοίκια». Παλιότερα υπήρχαν έξι πλανόδιοι πωλητές ξηρών καρπών και πέντε, αντίστοιχα, έψηναν καλαμπόκια στην παραλία της Σκιάθου, στις παλιές καλές εποχές. Η σημερινή πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολη, η βαριά φορολογία και οι αυξημένες υποχρεώσεις καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την επιβίωση των μικροπωλητών, και όπως σημειώνει ο ίδιος «το κέρδος έχει εκλείψει. Το μεροκάματο βγαίνει δύσκολα και αδυνατούμε να καλύψουμε τα έξοδα του χειμώνα».

Δεν ξοδεύουν

Ανάλογη εικόνα σκιαγραφεί ο Αλοννησιώτης κεραμίστας Γιάννης Καλογιάννης, ο οποίος δημιουργεί χρηστικά, κατά βάση, κεραμικά, τα οποία διαθέτει στο κατάστημα που διατηρεί στην περιοχή Βότση της Αλοννήσου. Η γκάμα των ειδών που δημιουργεί, περιλαμβάνει πιάτα, σετ κρασιού, νερού, κανάτες, κουταλοθήκες, ποτήρια κάθε είδους, κούπες για καφέ, φωτιστικά, κηροπήγια, και πολλά ακόμη είδη. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα έχει εποχιακό χαρακτήρα κι όπως υπογραμμίζει ο κεραμίστας από την Αλόννησο «η περσινή χρονιά ήταν καλύτερη αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμη για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για την φετινή τουριστική σεζόν». Σε γενικές γραμμές, πάντως, οι τουρίστες που επισκέπτονται το νησί περιεργάζονται με ενδιαφέρον τα είδη που ο ίδιος δημιουργεί, αλλά «είναι μάλλον σφιχτοί στις αγορές τους» όπως επισημαίνει ο ίδιος, για να προσθέσει ότι «η ίδια εικόνα παρατηρείται σε όλες τις δουλειές». Βασική προϋπόθεση για να επέλθει ανάκαμψη είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, προκειμένου «να πάρει ανάσα ο κόσμος, ώστε να ψωνίζει με μεγαλύτερη άνεση και οι επαγγελματίες από την πλευρά τους, να επεκτείνουν τη δουλειά τους, εξασφαλίζοντας τα αναγκαία, προκειμένου να επιβιώσουν».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου