ΤΟΠΙΚΑ

«Γενναιόδωροι» από ανάγκη επιχειρηματίες στο Βόλο

γενναιόδωροι-από-ανάγκη-επιχειρημ-189497

Σβήνουν από τα τεφτέρια τους χρήματα που τους οφείλονται για να μην υποστούν τα έξοδα και την χρονοβόρα δικαστική διαδικασία

Διαγράφουν με μια μονοκονδυλιά από τα «τεφτέρια» τους χρήματα που τους οφείλονται και πάνε… παρακάτω, έστω κι αν οι εποχές δεν αφήνουν περιθώρια για γενναιοδωρίες. Πρόκειται για επιχειρηματίες του Βόλου, που τρέμουν μπροστά στο χρόνο και τα έξοδα που απαιτεί η δικαστική διεκδίκηση χρημάτων που τους οφείλονται και που πολλές φορές το ύψος όσων έχουν λαμβάνειν δεν δικαιολογεί το κόστος της δικαστικής επίλυσης των οικονομικών διαφορών τους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Πρόσφατα, στην τελευταία συνεδρίασή του, το διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, επιχορήγησε την Αναπτυξιακή του Εταιρεία, με ποσό ύψους 60.000 ευρώ για μια σειρά δράσεων υπέρ των μελών του. Μέσα στο πρόγραμμα δράσης, που καλείται να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα η ΕΑΕΜ, συμπεριλαμβάνεται και εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επιχειρηματιών γύρω από το θεσμό της διαμεσολάβησης. Ενα θεσμό, που σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Εταιρείας Ανάπτυξης του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Γιάννη Μπισακό, μπορεί να φέρει τα χρήματα που οφείλονται σε επιχειρηματίες στα συρτάρια των ταμείων τους, με πολύ μικρότερα έξοδα και πολύ πιο σύντομα σε σχέση με τη δικαστική διεκδίκησή τους. «Ο θεσμός εφαρμόζεται με επιτυχία επί σειρά ετών τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική και καλό θα ήταν να επεκταθεί στην Ελλάδα, όχι μόνο σε επίπεδο επίλυσης αστικών διαφορών μεταξύ ιδιωτών, αλλά και μεταξύ ιδιωτών και δημοσίου», ανέφερε ο κ. Μπισακός.

Τι είναι η διαμεσολάβηση

Ο θεσμός της διαμεσολάβησης αποδίδει δικαιοσύνη, χωρίς να υποκαθιστά τη Δικαιοσύνη. Επιπλέον, δίνει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, απέναντι σε ένα σύστημα απονομής δικαιοσύνης, που παραμένει χρονοβόρο. Είναι μία εναλλακτική μέθοδος με την οποία τα αντιμαχόμενα μέρη, μέσω μιας κοινά αποδεκτής διαδικασίας, με την παρουσία και την απαραίτητη βοήθεια ενός τρίτου προσώπου της επιλογής τους, του πιστοποιημένου διαμεσολαβητή, καταλήγουν σε μια κοινά αποδεκτή επίλυση της διαφοράς τους, μέσω μιας συμφωνίας που ικανοποιεί τα συμφέροντά τους.

Για το λόγο αυτό, το ένα μετά το άλλο τα Επιμελητήρια αναλαμβάνουν να παρέχουν ανάλογες υπηρεσίες στα μέλη τους που ζητούν στήριξη για να μπορέσουν να πάρουν χρήματα που τους οφείλονται.

Εκτιμάται μάλιστα ότι η εναλλακτική επίλυση διαφορών, αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για ιδιώτες και σύμμαχο για τις επιχειρήσεις.

Δεν διεκδικούν

Σύμφωνα με τον κ. Μπισακό, σήμερα, πολλοί επιχειρηματίες έχουν σταματήσει να διεκδικούν χρήματα που τους οφείλονται (αστικές διαφορές μεταξύ ιδιωτών), κυρίως αν πρόκειται για μικροποσά.

Επιχειρήσεις που δίνουν καθημερινά τη μάχη να μείνουν όρθιες και ζωντανές σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, που μετρούν και χωρίζουν εισπράξεις και λειτουργικά έξοδα, εμφανίζονται… «γενναιόδωροι» απέναντι στους οφειλέτες, όχι γιατί δεν έχουν ανάγκη χρημάτων, αλλά γιατί αδυνατούν να μπουν στη διαδικασία δικαστικής διεκδίκησης των χρημάτων τους.

Ακόμη και τιμολόγια, ιδίως αν πρόκειται για οφειλές έως 1.000 ευρώ, ιδιώτες παύουν να τα διεκδικούν, ενώ όλο και λιγότεροι είναι όσοι επιλέγουν τη δικαστική οδό -κατάθεση μηνύσεων και αγωγών- για να τα εισπράξουν μετά από… πέντε ή έξι χρόνια και εφόσον συνεχίσουν να είναι επιχειρηματικά ζωντανοί.

«Ο θεσμός είναι πολύ χρήσιμος και θα δώσει λύση σε μέλη μας που διεκδικούν τα χρήματα που τους οφείλονται. Η απόφαση του διαμεσολαβητή έχει δικαστική ισχύ, με τη διαφορά ότι ο ιδιώτης που θα προσφύγει στη διαμεσολάβηση θα επιβαρυνθεί οικονομικά πολύ λιγότερο και επιπλέον πολύ πιο σύντομα», σημείωσε ο κ. Μπισακός.

Το επόμενο διάστημα πρόκειται να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των μελών του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν γύρω από το θεσμό που μπορεί να δώσει λύσεις στα οικονομικά τους αδιέξοδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου