ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συνομιλεί με τον Καβάφη…

συνομιλεί-με-τον-καβάφη-645698

Σαράντα σύγχρονοι Έλληνες δημιουργοί, μεταξύ των οποίων καταγράφεται το όνομα του συμπολίτη Αλέξανδρου Ψυχούλη, συμμετέχουν στη μεγάλη έκθεση που «φιλοξενείται» στο Ίδρυμα Θεοχαράκη και έχει ως κεντρικό θέμα τον ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη.

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες εικαστικοί δημιούργησαν έργα, τα οποία είναι εμπνευσμένα από ποιήματα του μεγάλου Αλεξανδρινού, «φωτίζοντας» με χρώμα και ποικίλες εικαστικές αναφορές, τη σημαντική προσωπικότητα των γραμμάτων. Για τις ανάγκες της έκθεσης, που πραγματοποιείται με αφορμή τον εορτασμό των 150 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή, συγκεντρώθηκαν από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, περισσότερα από εκατό έργα, λάδια, γλυπτά, σχέδια, χαρακτικά, κορυφαίων Ελλήνων εικαστικών, οι οποίοι επέλεξαν ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη για την απόδοση του δικού τους οραματικού κόσμου.

Ο πολυβραβευμένος Αλέξανδρος Ψυχούλης, ο οποίος θα συμμετάσχει προσεχώς σε ομαδική έκθεση στις Βρυξέλες, προετοιμάζοντας παράλληλα τη νέα του ατομική έκθεση στην Αθήνα, συμμετέχει στην παραπάνω έκθεση μ’ ένα ζωγραφικό έργο διαστάσεων περίπου 80×80, φτιαγμένο με στυλό διαρκείας σε χαρτί. «Το σκεπτικό της έκθεσης ήταν να διαλέξει ο κάθε καλλιτέχνης ένα ποίημα του Καβάφη και να κάνει ένα έργο γι αυτό. Η δική μου επιλογή είναι ένα μικρό ποίημά του από τα «κρυμμένα» του, με τίτλο Ανθοδέσμαι», εξηγεί ο Βολιώτης καλλιτέχνης, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

«Ο Καβάφης ήταν πάντα ο ποιητής που έκανε τη μελαγχολία μου να λάμπει, είναι ο θεραπευτής μου δια της ομοιοπαθητικής μεθόδου. Τα ποιήματά του είναι εικόνες διατυπωμένες με λέξεις, εικόνες σκοτεινές που τις μισοαποκαλύπτει γλυκά ένα απογευματινό φως και τις σκίζει με βία το πάθος και η ματαίωση», αναφέρει ο Αλέξανδρος Ψυχούλης. Αναλύοντας τη φιλοσοφία και το βαθύτερο μήνυμα του έργου που δημιούργησε, έχοντας ως σημείο αναφοράς το συγκεκριμένο ποίημα του Καβάφη, ο Αλέξανδρος Ψυχούλης, επισημαίνει ότι: «προσέγγισα το ποίημά του όχι με εικονογραφική διάθεση, αλλά προσπαθώντας να βρω την εσώτερη δυναμική του που στη συνέχεια υπαγόρευσε το ρυθμό του έργου».

Είναι αναμφίβολα σημαντική η συνύπαρξη – συνομιλία με άλλους εικαστικούς στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έκθεσης, που αναδεικνύει το πολυεπίπεδο έργο του ποιητή. Αξιο αναφοράς είναι, παράλληλα, το γεγονός ότι: «σ’ αυτή την έκθεση η συνομιλία ήταν καταρχήν με τον ποιητή. Εκ των υστέρων, στο στήσιμο της έκθεσης αποκαλύπτεται ο ιδιοσυγκρασιακός τρόπος που ο κάθε καλλιτέχνης προσεγγίζει την ποίηση του Καβάφη», υπογραμμίζει ο πολυβραβευμένος συμπολίτης εικαστικός, ο οποίος προσθέτει ότι: «η πολυσημική αφήγηση είναι το έργο του επιμελητή, που στην συγκεκριμένη έκθεση είναι ο Τάκης Μαυρωτάς».

Είναι ενδιαφέρον, παράλληλα, το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη έκθεση συνυπάρχουν πολλές διαφορετικές γενιές. «Είναι από τις ελάχιστες φορές που τυχαίνει να συνεκθέτω με το δάσκαλό μου τον Παναγιώτη Τέτση», σημειώνει ο Αλέξανδρος Ψυχούλης.

Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε στις 25 Σεπτεμβρίου, θα διαρκέσει έως τις 8 Δεκεμβρίου, εντάσσεται στους εορτασμούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών στην Αθήνα για το «2013 – Έτος Καβάφη», ενώ είναι ανοιχτή για το κοινό Δευτέρα – Τρίτη – Τετάρτη – Σάββατο – Κυριακή: 10.00 π.μ. ως 6.00 μ.μ., Πέμπη και Παρασκευή: 10.00 π.μ. ως 8.00 μ.μ.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου