ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα στον Νίκο Μπαζιάνα

αφιέρωμα-στον-νίκο-μπαζιάνα-328646

Ενάμιση περίπου χρόνο μετά την απώλεια του Νίκου Μπαζιάνα, ο Σύλλογος Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας διοργάνωσε τιμητική εκδήλωση αφιέρωμα στο πολύτιμο έργο του, για να το θυμηθούν οι μεγαλύτεροι και να το γνωρίσουν οι νεότεροι. Η εκδήλωση διοργανώθηκε προχθές στο δημοτικό θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας, παρουσία πλήθους κόσμου.

Με συνεργάτες τους καταξιωμένους στη συνείδηση του βολιώτικου κοινού φορείς πολιτισμού, οι Σοφαδίτες Μαγνησίας αποφάσισαν να διοργανώσουν το αφιέρωμα στον άξιο συμπατριώτη τους, για να τον τιμήσουν όλοι μαζί για την προσφορά του στους Σοφαδίτες, στην πόλη του Βόλου, αλλά και στη χώρα. Η Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος, η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ.) πρόθυμα αποδέχτηκαν το κάλεσμα για συνδιοργάνωση της εκδήλωσης. Το ίδιο και ο Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων με τη στήριξη του Δήμου Σοφάδων, καθώς και ο Ομιλος Ερευνών Πηλίου, που πλαισίωσαν την εκδήλωση με μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

Ο Νίκος Μπαζιάνας υπηρέτησε στη Μέση Εκπαίδευση ως καθηγητής και γυμνασιάρχης. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής του θητείας εργάστηκε κάποια χρόνια στον Βόλο, όπου γνωρίστηκε και συνεργάστηκε με τον αείμνηστο αρχαιολόγο Δημήτρη Θεοχάρη και ίδρυσαν την Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών και το Ιστορικό Αρχείο Θεσσαλίας, του οποίου διορίστηκε πρώτος διευθυντής. Παράλληλα, αρθρογραφούσε στις τοπικές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ και συνεργαζόταν με τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Βόλου.

Ηταν από τους πρωτεργάτες της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης (1977 -1980) και μετεκπαιδεύτηκε στη Grenoble ως υπότροφος της γαλλικής κυβέρνησης, πάνω σε θέματα σεναριογραφίας και παραγωγής εκπαιδευτικών ταινιών. Για μια δεκαετία περίπου, αποσπάστηκε στην ΕΡΤ 1 και συνεργάστηκε στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Ηταν υπεύθυνος του τομέα παραδοσιακής μουσικής και παραγωγός, κειμενογράφος και επιμελητής λαογραφικών εκπομπών. Περιόδευσε σχεδόν σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιώντας επιτόπιες έρευνες, καταγραφές και μαγνητοσκοπήσεις. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Συλλόγου προς διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής του Σίμωνος Καρά και αντιπρόεδρος του Σωματείου Ελληνικοί Χοροί – Δώρα Στράτου. Το μεγάλο μεράκι του, εκτός από τη λαογραφία, ήταν η λογοτεχνία και σχετικά με τις δυο μεγάλες του αγάπες έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων και μελετών σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες της Αθήνας και της Θεσσαλίας, ενώ έγραψε επίσης πληθώρα βιβλίων.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου