ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο «Κένταυρος» στον Καναδά

ο-κένταυρος-στον-καναδά-330208

Δίαυλος συνεργασίας Πηλίου και εξωτερικού, με φόντο την προφορική αφήγηση

Στον Καναδά ταξίδεψε για δεύτερη φορά ο Πηλιορείτης «Κένταυρος», με όχημα την προφορική αφήγηση που ανοίγει δρόμους επικοινωνίας.

Με την ευκαιρία της διοργάνωσης του 15ου διαπολιτισμικού φεστιβάλ αφήγησης, που διεξάγεται μέχρι τις 27 Οκτωβρίου και ακολουθώντας τους όρους του πρωτοκόλλου συνεργασίας, που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2018 ανάμεσα στους εκπροσώπους του καναδικού φορέα και τους Πηλιορείτες παράγοντες της «Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη», ο «Κένταυρος» πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη και συμμετέχει στο μεγαλύτερο και πιο γνωστό φεστιβάλ αφήγησης, το οποίο ίδρυσε το 1993 ο Μαρκ Λαμπέρζ.

Το φεστιβάλ του Μόντρεαλ αποτελεί την πιο σημαντική διοργάνωση του είδους του στην καναδική επικράτεια και διοργανώνεται σε πολυήμερη βάση εννιά ημερών κάθε δύο χρόνια.

Φιλοξενεί 70 αφηγητές σε περισσότερες από 60 εκδηλώσεις, που διοργανώνονται σε όλη την έκταση της πόλης αξιοποιώντας δημοτικές βιβλιοθήκες, πολιτιστικά κέντρα, θέατρα, δημοτικά κέντρα, εκκλησίες, χώρους τέχνης και γκαλερί, πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις και μουσεία, προκειμένου να ξεδιπλωθεί πλούσιο πρόγραμμα, που παρουσιάζει σε δύο γλώσσες, αγγλικά και γαλλικά, σε άξονα από δέκα συνολικά θεματικές. Συμμετέχουν εκπρόσωποι πολλών σημαντικών φεστιβάλ, κυρίως του γαλλόφωνου χώρου και αντιπρόσωποι πολιτιστικών φορέων, που αφορούν σε χώρους πολιτισμού και αφήγησης, έντυπα και διαδικτυακά μέσα, καθώς και εκδοτικούς οίκους από Καναδά, Γαλλία, Βέλγιο, Αργεντινή, Αλγερία, Καραϊβική, Ισπανία, Ελλάδα και Ιθαγενείς Εσκιμώους και Ινδιάνους, φυλή των Κρι.

Ο Κένταυρος παρευρίσκεται διά του εκπροσώπου τού πηλιορείτικου φεστιβάλ αφήγησης, Αιγιωργίτη της διασποράς, Δημήτρη Β. Προύσαλη, που αφηγείται ελληνικά παραμύθια στα αγγλικά στο αγγλόφωνο άνοιγμα των εκδηλώσεων, καθώς και στο κλείσιμο. Παράλληλα, με την ευκαιρία της παρουσίας και συμμετοχής του στο Μόντρεαλ και στο πλαίσιο της προώθησης, συντήρησης και ανάδειξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, βασικής συνισταμένης του καταστατικού της ομώνυμης πηλιορείτικης μη κερδοσκοπικής εταιρείας, έχει προγραμματιστεί κύκλος επισκέψεων και αφηγηματικών εκδηλώσεων στα σχολεία της ελληνικής κοινότητας του Μόντρεαλ, καθώς και στα σχολεία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Οι συναντήσεις με εκπροσώπους διοργανώσεων του εξωτερικού αποτελούν το γόνιμο πλαίσιο για ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, τη συγκριτική παράθεση εφαρμογών και πειραματισμών, καθώς και την ενημέρωση σε επίπεδο δυναμικών πρωτοβουλιών και κατευθύνσεων. Η επίσκεψη της καλλιτεχνικής διευθύντριας του φεστιβάλ του Μόντρεαλ Στεφανί Μπενετό στον Αγιο Γεώργιο Νηλείας τον περσινό Αύγουστο έγινε με τις καλύτερες προϋποθέσεις και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο από πλευράς γεωφυσικού περιβάλλοντος και συνθηκών, όσο και ποιότητας και περιεχομένου του προγράμματος, αφού η επίσκεψή της στο Πήλιο αποτέλεσε κεντρικό γεγονός ενημέρωσης και προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον σε ανθρώπους και παράγοντες όμορων φορέων, που δραστηριοποιούνται στον χώρο των φεστιβαλικών εκδηλώσεων αφήγησης του εξωτερικού.

Η παρουσία του «Κένταυρου» στο Μόντρεαλ γίνεται για δεύτερη φορά μετά τον Οκτώβριο του 2017 και αποτελεί πανελλαδική πρωτιά, καθώς δεν υπήρξε μέχρι τότε κανένα προηγούμενο Ελληνα αφηγητή να έχει περάσει τον Ατλαντικό για σχετικές δραστηριότητες, όσο και άλλου φορέα αφήγησης, που εκπροσωπεί τον ελληνόφωνο κόσμο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου