ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βολιώτισσα με διεθνείς περγαμηνές

βολιώτισσα-με-διεθνείς-περγαμηνές-512575

Η ταλαντούχα ζωγράφος Τζούλια Γανωτή παρουσίασε έργα της σε γνωστή γκαλερί του Παρισιού

Εξαιρετικά σχόλια απέσπασε η πρώτη ατομική έκθεση της χαρισματικής Βολιώτισσας ζωγράφου Τζούλιας Γανωτή, που παρουσιάστηκε με επιτυχία στην γκαλερί 3F στο Παρίσι, στο καρτιέ της Μονμάρτρης, μια γειτονιά γνωστή για την εικαστική και γενικότερα την καλλιτεχνική της κίνηση.

Η πρώτη ατομική έκθεση της ζωγράφου, με τίτλο «Ονειρικά», περιελάμβανε εικαστικά έργα με μελάνι και μολύβι και εγκαταστάσεις από χρησιμοποιημένα tea bags. Τα έργα της απεικονίζουν λεπτεπίλεπτες μορφές και φανταστικά αντικείμενα που εισάγουν σε έναν άγνωστο κόσμο. «Θέλω η δουλειά μου, κάποιες φορές μικροσκοπική, να ελκύει τον παρατηρητή πιο κοντά στο έργο για να διακρίνει τις λεπτομέρειες» όπως αναφέρει η δημιουργός. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται στο θεατή η εντύπωση ότι εισέρχεται στον παράλληλο κόσμο του πίνακα. Γι’ αυτό το λόγο διανεμήθηκαν στους επισκέπτες της έκθεσης μεγεθυντικοί φακοί.

«Η εγκατάσταση αποτελούνταν από χρησιμοποιημένα σακουλάκια τσαγιού κεντημένα με κρυστάλλινες πέρλες, στοιχείο που χρησιμοποιώ συχνά, δίνοντας αξία στη γοητεία του χρησιμοποιημένου και ξεχασμένου αντικειμένου χαρίζοντάς του μια δεύτερη ζωή» εξηγεί η πολλά υποσχόμενη ζωγράφος.

Εχοντας σπουδάσει «μικτές τεχνικές», η ταλαντούχα δημιουργός χρησιμοποιεί για τα έργα της πολλαπλά μέσα, όπως είναι άλλωστε και η νέα τάση των εικαστικών τεχνών.

«Τα θέματα που καταγράφω στα έργα μου, είναι έννοιες της σημερινής πραγματικότητας: ο θάνατος, η μοναξιά, οι επιπόλαιες και συνάμα μοιρολατρικές πτυχές της εποχής μας, η γλυκόπικρη γεύση του παραλογισμού της υπάρξής μας, η ομορφιά της ματαιότητας, η εύθραυστη και συγχρόνως ελκυστική ανθρώπινη φύση» επισημαίνει η 23χρονη εικαστικός.

Η Τζούλια Γανωτή γεννήθηκε στις Βρυξέλλες το 1992, από Ελληνα πατέρα με καταγωγή από το Βόλο και Ιταλίδα μητέρα. Η χαρισματική κόρη του Θανάση Γανωτή και της Μπάρμπαρα Κάρλυ, σπούδασε «Μικτές Τεχνικές» στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Westminster στο Λονδίνου, καθώς και Πειραματική Κοσμηματοποιία στη σχολή Saint Martins. Στο μέλλον θα συνεχίσει την εικαστική της αναζήτηση, στο Πανεπιστήμιο Aalto Art and Design στο Ελσίνκι σε ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών.

Οι δεσμοί που τη συνδέουν με το Βόλο είναι ακατάλυτοι, ενώ όπως υπογραμμίζει η ίδια «από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, όλα τα καλοκαίρια τα πέρασα στο Βόλο και το Πήλιο. Οι εικόνες της θάλασσας, με συνοδεύουν πάντα, οδηγώντας με στην αναζήτηση της μαγείας και του μυστηρίου του βυθού, θέματα που εμφανίζονται κάπου στα έργα μου. Στο Βόλο άλλωστε, όταν ένα πύρινο καλοκαιρινό απομεσήμερο βρίσκομαι σε μια άδεια πλατεία, αισθάνομαι σαν να είμαι μια μικρή φιγούρα σε ένα μεταφυσικό πίνακα του Ντε Κίρικο».

Εκτός από την ατομική της έκθεση στο Παρίσι, έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στο Λονδίνο, ενώ έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Αγγλία, τη Γαλλία και το Βέλγιο. «Μεγάλη μου επιθυμία είναι να εκθέσω κάποτε και στην Ελλάδα» ομολογεί η ίδια, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την αγάπη της για την πατρώα γη.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου