ΤΟΠΙΚΑ

Εγκρίνουν μικρότερα ποσά για εισαγωγές

εγκρίνουν-μικρότερα-ποσά-για-εισαγωγ-368321

Οι επιχειρήσεις ζητούν άμεση λύση για την εύρυθμη λειτουργία τους

Συνεχίζονται τα προβλήματα με την εισαγωγή εμπορευμάτων για τις επιχειρήσεις. Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας δέχεται έντονες διαμαρτυρίες ότι η Επιτροπή Αξιολόγησης εγκρίνει μικρότερα ποσά με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η παραγωγική δυναμική τους.

Οπως είπε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, Τρύφωνας Πλαστάρας, οι επαγγελματίες προκειμένου να κάνουν εισαγωγή εμπορευμάτων καταθέτουν τιμολόγιο, υπεύθυνη δήλωση και άλλα δικαιολογητικά στη συνεργαζόμενη Τράπεζά τους. «Η Τράπεζα διαβιβάζει το αίτημα προς την Επιτροπή Αξιολόγησης, όμως εκείνη αξιολογεί τα αιτήματα της επιχείρησης σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα της προηγούμενης περιόδου» είπε ο ίδιος.

Ο κόσμος των επαγγελματιών ζητεί άμεση λύση. «Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να αποκατασταθεί γρήγορα. Εμείς θα ζητήσουμε από τη Γενική Συνομοσπονδία Εμπόρων Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας να παρέμβει άμεσα. Η έγκριση μικρότερων ποσών για τις εισαγωγές αποτελεί τροχοπέδη για τις επιχειρήσεις» είπε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ επισήμανε ότι ο έλεγχος των τιμολογίων είναι επαρκής καθώς υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες. Τα χρήματα δεν φεύγουν στο εξωτερικό. Οπως εξήγησε, τα τιμολόγια ελέγχονται και από την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, η Επιτροπή Αξιολόγησης δημιουργεί προβλήματα στην παραγωγική δυναμική των επιχειρήσεων.

«Δεχόμαστε αρκετά παράπονα από τα μέλη μας κυρίως για εισαγωγές πρώτων υλών. Εκτός από τα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων μειώνονται και τα δημόσια έσοδα καθώς οι επιχειρηματίες πληρώνουν ΦΠΑ έχουν σειρά φορολογικών υποχρεώσεων» εξήγησε ο ίδιος.

Οι επιχειρήσεις ζητούν εδώ και τώρα αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο κ. Πλαστάρας είπε ότι θα απευθυνθούμε στον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά να παρέμβει. «Πρέπει να ασκηθεί πίεση, να ληφθούν αποφάσεις. Οι επιχειρήσεις προσπαθούν να σταθούν όρθιες με νύχια και με δόντια στον 6ο χρόνο της οικονομικής κρίσης. Δεν είναι δυνατόν να ταλαιπωρούνται με επιπλέον προβλήματα από εκείνα που έχουν να αντιμετωπίσουν. Δυστυχώς, τα προβλήματα αυτά υπάρχουν ενώ πηγαίνουμε σε εκλογές» κατέληξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου