ΤΟΠΙΚΑ

Δυσανασχέτηση για το τέλος επιτηδεύματος ~ Δεν βγαίνει καν η ρύθμιση

δυσανασχέτηση-για-το-τέλος-επιτηδεύμ-486792

Εκτός πραγματικότητας όσοι επιβαρύνουν το κοστολόγιο των επαγγελματιών, λέει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ

Μεγάλη οργή και αγανάκτηση υπάρχει στους ελεύθερους επαγγελματίες για τη χρέωση του τέλους επιτηδεύματος έτους 2013 για τη χρήση του 2012. Ενώ οι επαγγελματοβιοτέχνες, όπως είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Τρύφωνας Πλαστάρας, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην τήρηση των ρυθμίσεων των 100 δόσεων, καλούνται να πληρώσουν και μάλιστα αναδρομικά άλλη μία φορολογική υποχρέωση που λόγω του ύψους της, 800 ευρώ και άνω ανάλογα με την εταιρεία, δεν μπορεί παρά να καταβληθεί σε νέες δόσεις.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, Αριστείδης Παπανδρέου, που ρωτήθηκε σχετικά, είπε ότι ήταν σημαντική αμέλεια που δεν προβλέφθηκε από την αρχή η ένταξη του ποσού στις ρυθμίσεις, ώστε η τακτοποίηση των οικονομικών υποχρεώσεων να γίνει σε μία πιο ρεαλιστική βάση.

Μετά τις διαμαρτυρίες οι επαγγελματίες καλούνται, προκειμένου να εντάξουν το τέλος στη ρύθμιση των 100 δόσεων, να υποβάλουν ακόμη μία αίτηση -ανάμεσα στις τόσες άλλες- έως τις 26 Ιουνίου, ώστε να έχουν ελάχιστη καταβολή 20 ευρώ.

Σε διαφορετική περίπτωση το ποσό που καλούνται να πληρώνουν κάθε μήνα οι επιχειρήσεις, προκειμένου να εξοφλήσουν το τέλος είναι τουλάχιστον 100 ευρώ κάθε μήνα αρχής γενομένης από τέλος Ιουνίου. Οι επιχειρήσεις που έχουν και παράρτημα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον 600 ευρώ.

«Αντί να υπάρχουν φοροελαφρύνσεις, μείωση του ΦΠΑ, μία πολιτική που θα ενισχύει την πραγματική οικονομία, οι μέχρι στιγμής ενέργειες της σημερινής κυβέρνησης είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση απ’ αυτή που υπόσχονταν προεκλογικά», είπε ο κ. Πλαστάρας.

«Δυστυχώς, η μελέτη του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία προέβλεπε ότι θα έχουμε στο α’ εξάμηνο περί τα 8.500 λουκέτα, θα επιβεβαιωθεί. Οι επαγγελματίες δεν μπορούν να καταβάλλουν καν τις δόσεις των ρυθμίσεων που έκαναν όσοι τα κατάφεραν να ενταχθούν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αναφερθείς στην οικονομική κατάσταση, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ είπε ότι όσοι επιβαρύνουν επιπλέον το κοστολόγιο των επιχειρήσεων είναι εκτός πραγματικότητας. «Η Ελλάδα είναι η 7η πιο ακριβή χώρα στον ΦΠΑ. Δεν υπάρχει μία πολιτική θέση έναντι της στασιμότητας που επικρατεί. Πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις εδώ και τώρα», εξήγησε.

Υπενθυμίζεται ότι το τέλος επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις δεν βεβαιώθηκε για τη χρήση του 2012 και πλέον καλούνται να το πληρώσουν αναδρομικά με χρέωση που έγινε μέσω Taxisnet πριν από μία εβδομάδα. Μεγάλο είναι το πρόβλημα για τις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν διακόψει τις εργασίες τους και έχουν κλείσει τα βιβλία τους, όπως και για τις αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες. Αν και για αυτά τα νομικά πρόσωπα το τέλος επιτηδεύματος είναι 500 ευρώ, στο taxisnet τους έχει βεβαιωθεί ολόκληρο το τέλος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου