ΤΟΠΙΚΑ

Ένας στους οκτώ στη ρύθμιση για τις οφειλές στην Εφορία

ένας-στους-οκτώ-στη-ρύθμιση-για-τις-οφε-494275

ΟΕΒΕΜ: Δεν είναι ικανοποιητικό το ποσοστό, μη προσδοκώμενα και τα αποτελέσματα με τον ΟΑΕΕ

Μόνο ένας στους οκτώ οφειλέτες – φυσικά πρόσωπα κατάφεραν μέχρι σήμερα να μπουν στη ρύθμιση και να αποπληρώσουν τις οφειλές τους στην Εφορία Βόλου. Σύμφωνα με στοιχεία από την Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων, η ανταπόκριση που καταγράφεται δεν είναι διόλου ικανοποιητική αφού μόνο το 13% των υπόχρεων διακανόνισαν τις οφειλές τους.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, Τρύφωνας Πλαστάρας, δήλωσε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι μόνο 11.000 από σύνολο 86.000 οφειλετών ρύθμισαν τα χρέη τους, ενώ ούτε και στον ΟΑΕΕ η ανταπόκριση είναι ικανοποιητική, καθώς μέχρι στιγμής μόνο 1.500 επαγγελματίες έβαλαν τάξη στις υποχρεώσεις τους.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός φορολογουμένων, που εντάχθηκαν στη ρύθμιση ηλεκτρονικά και δεν φαίνονται πόσοι είναι, ο κ. Πλαστάρας είπε ότι τα αποτελέσματα με τις ρυθμίσεις δεν είναι ικανοποιητικά, ενώ τρέχουν πόσο καιρό.

«Απαιτούνται άμεσα διορθωτικές κινήσεις. Αν και έχουν δοθεί δελεαστικά κίνητρα, ο κόσμος δυσκολεύεται από οικονομικής απόψεως να διακανονίσει τις οφειλές του και να μπει σε κάποιο πρόγραμμα», είπε ο ίδιος.

«Οι επαγγελματίες βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς η αγορά παραμένει παγωμένη εδώ και τέσσερις μήνες. Βρίσκονται με το ένα πόδι στον γκρεμό. Η υφιστάμενη κατάσταση δεν πάει άλλο», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ είπε ότι «η αγορά δεν έχει χρόνο να παραμένει. «Απαιτούνται άμεσα δράσεις. Οταν μιλάμε για ανάπτυξη δεν πρέπει να παραβλέπουμε τον αγροτικό και τον μεταποιητικό τομέα. Η επιθυμητή οικονομική ανάκαμψη δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με παροχή υπηρεσιών», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος επανέλαβε τα μέτρα – λύσεις που προτείνουν οι επαγγελματοβιοτέχνες. «Το έχουμε πει και το επαναλαμβάνουμε με κάθε ευκαιρία. Η αγορά έχει στεγνώσει, ενώ και οι Τράπεζες δε δίνουν λεφτά. Χρειάζεται να μπει αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ, να μειωθεί ο φόρος εισοδήματος και να σχηματιστεί κλιμακωτά. Η ασφαλιστική κατηγορία να επιλέγεται ελεύθερα. Αλλιώς πώς να μπορέσει η αγορά να ξανανιώσει;» αναρωτήθηκε.

Ο κ. Πλαστάρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ΦΠΑ που όπως είπε επιβάλλεται να μειωθεί στο 18% από 23% που είναι σήμερα, ενώ αναφερθείς στον τουρισμό επισήμανε ότι «ο συντελεστής δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιβαρύνει περαιτέρω την εστίαση και τη διαμονή».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου