ΤΟΠΙΚΑ

Απογειώθηκε η κτηματαγορά στη Μαγνησία

απογειώθηκε-η-κτηματαγορά-στη-μαγνησ-217856

Κινητικότητα παρατηρείται στην κτηματαγορά, η οποία παραμένει ανεπηρέαστη, όπως όλα δείχνουν, από την επέλαση της μετάλλαξης Ομικρον, με την εικόνα του τελευταίου τριμήνου του 2021 να αποτυπώνει την παρούσα κατάσταση. Αυξημένες τιμές ανά τετραγωνικό καταγράφονται στις πωλήσεις ακινήτων στη Μαγνησία, με τις τιμές των ενοικίων, αντίστοιχα, να εμφανίζουν αντίστροφη πορεία.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η έντονη κινητικότητα πριν από την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών δημιούργησε συνθήκες υψηλής ζήτησης, οι οποίες σε συνδυασμό με το αναλογικά χαμηλό ποσοστό διαθέσιμων ακινήτων, ειδικά νεόδμητων, οδήγησαν ακόμα πιο ψηλά τις ζητούμενες τιμές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του spitogatos.gr, η τάση αυτή καταγράφεται σε όλη, σχεδόν, την επικράτεια, με την τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο για τις πωλήσεις ακινήτων στη Μαγνησία να εμφανίζει αύξηση της τάξης του 10,80%. Συγκεκριμένα το τέταρτο τρίμηνο του 2021 η τιμή πώλησης ανά τετραγωνικό ανήλθε σε 1.750 ευρώ, έναντι 1.579 ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Στα νησιά των Σποράδων, αντίστοιχα, καταγράφεται αύξηση 5,90% για το ίδιο διάστημα, με την τιμή ανά τετραγωνικό το τέταρτο τρίμηνο του 2021 να ανέρχεται σε 1.059 ευρώ και 1.000 ευρώ, αντίστοιχα, το ίδιο διάστημα του 2020.

Μείωση παρατηρήθηκε, στο μεταξύ, στις τιμές των ενοικίων, με το μέσο όρο στη Μαγνησία στο -13,60%. Συγκεκριμένα, η τιμή ανά τετραγωνικό άγγιξε τα 5,15 ευρώ ανά τετραγωνικό το τέταρτο τρίμηνο του 2021, έναντι 5,95 ευρώ ανά τετραγωνικό το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Σχολιάζοντας τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο πεδίο του real estate, ο πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Εργων Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι η αυξημένη ζήτηση νεόδμητων ακινήτων, σε συνάρτηση με το κόστος παραγωγής, διαμορφώνουν την τιμή αλλά και την τάση που παρατηρείται.

«Υπάρχουν λίγα καλά διαθέσιμα διαμερίσματα προς πώληση, με πολύ έντονο ενδιαφέρον να εκδηλώνεται για δυάρια, τριάρια και τεσσάρια, με υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές, καινούργια είτε ανακαινισμένα» επισημαίνει ο ίδιος. Μεγαλύτερη ζήτηση παρατηρείται στο κέντρο του Βόλου και στην περιοχή πέριξ του Πανεπιστημίου, όπου η αύξηση των τιμών πώλησης αγγίζει το 20%, ενώ την ίδια στιγμή τα περιφερειακά ακίνητα ισορροπούν την κατάσταση.

Θετικό πρόσημο εμφανίζει παράλληλα και η ζήτηση των νεόδμητων και των καλοδιατηρημένων διαμερισμάτων προς ενοικίαση, πλην όμως οι τιμές «φρενάρουν», διότι δεν υπάρχει ικανό «απόθεμα» στην τοπική κτηματαγορά. Την ίδια στιγμή μειώνονται οι τιμές σε παλαιότερα διαμερίσματα για να νοικιαστούν, με αποτέλεσμα να πέφτει ο μέσος όρος της τιμής στη Μαγνησία. Σε γενικές γραμμές, πάντως, εκδηλώνεται έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον στη Μαγνησία, το οποίο αποδεικνύει ότι το real estate είναι ένας κλάδος με δυναμική και προοπτικές και παράλληλα αξιόλογο επενδυτικό πεδίο, ακόμη και σε δύσκολες περιόδους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου