ΤΟΠΙΚΑ

Κινδυνεύουν να παγώσουν τα ιδρύματα

κινδυνεύουν-να-παγώσουν-τα-ιδρύματα-342667

Σε περικοπές στη θέρμανση οδηγούν οι αυξήσεις φωτιά στην ενέργεια τα ιδρύματα στον Βόλο και τη Μαγνησία, αν δεν δοθεί κάποια ενίσχυση. Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων όπως το Σουρλίγκειο Ιδρυμα και το Γηροκομείο Βόλου και δομές φιλοξενίας ατόμων με ειδικές ανάγκες όπως οι «Ασπρες Πεταλούδες» καταβάλλουν κάθε χρόνο αξιοσημείωτα ποσά για τις ανάγκες θέρμανσης. Ομως τώρα βλέπουν τα ποσά να αυξάνονται δραματικά, ενώ οι ανοδικές τιμές στα καύσιμα συμπίπτουν με την πανδημία που δεν τους επιτρέπει να αναπτύσσουν φιλανθρωπικές δράσεις για την ενίσχυση των εσόδων τους και από το κράτος δεν προβλέπεται επιδότησή τους.

Το Σουρλίγκειο Γηροκομείο Καναλίων απευθύνει έκκληση για το πετρέλαιο θέρμανσης ζητώντας στήριξη είτε σε είδος, είτε σε χρήμα. Το Γηροκομείο Βόλου ετοιμάζεται να προβεί σε ανάλογη ενέργεια το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Στο Σουρλίγκειο Ιδρυμα, που προσφέρει θαλπωρή και στέγη σε δεκάδες γέροντες και γερόντισσες της περιοχής, οι ετήσιες ανάγκες ανέρχονται σε 10 τόνους πετρελαίου τόσο για τη θέρμανση, όσο και για το ζεστό νερό, τις προσωπικές ανάγκες καθαριότητος των τροφίμων.

«Ας ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας για να εξασφαλίσουμε τους 10 τόνους πετρελαίου θέρμανσης που είναι απαραίτητοι τη χειμερινή περίοδο και για την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος» προτρέπουν οι υπεύθυνοι του Σουρλίγκειου.

Με αφορμή την έκκληση, ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ απευθύνθηκε στο ίδρυμα. Ο διευθυντής Γιάννης Μόσχος λέει ότι τα έξοδα για τη θέρμανση πέρυσι ήταν 10.000 ευρώ και φέτος υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τις 12.000 ευρώ.

Το Σουρλίγκειο φιλοξενεί 32 ηλικιωμένους, από τους οποίους οι 3 αποτελούν κοινωνικά περιστατικά. Η δομή καλύπτει έκταση 1.000 τετραγωνικών μέτρων και ανταποκρίνεται στα πάγια έξοδα από τα τροφεία τα οποία συνήθως δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα να χρειάζεται βοήθεια από τη Μητρόπολη Δημητριάδος και στήριξη από τους πολίτες.

Αυτή τη στιγμή τα αποθέματα που έχει για θέρμανση επαρκούν για έναν μήνα, όταν το Γηροκομείο βρίσκεται στα Κανάλια όπου κάθε χρόνο είναι δύσκολος ο χειμώνας.

Οσοι επιθυμούν να προσφέρουν πετρέλαιο θέρμανσης για το Γηροκομείο μπορούν είτε να συνεννοηθούν απευθείας με το πρατήριο που επιθυμούν, είτε να καταθέσουν το ποσό που επιθυμούν στον κάτωθι τραπεζικό λογαριασμό Ταμιευτηρίου της ALPHA BANK:

ΟΝΟΜΑΣΙΑ: ΣΟΥΡΛΙΓΚΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΝΑΛΙΩΝ

ΑΡΙΘΜ. ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: 313002101010740

IBAN: GR8601403130313002101010740

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κοινωνική λειτουργό του ιδρύματος Γραμματή-Ειρήνη Βλαχονάτσιου στα τηλέφωνα 6987344870, 6987060114, 24280074042, 2421028833 και e-mail: [email protected].

Η κατάσταση στο Γηροκομείο Βόλου

Από την πλευρά του το Γηροκομείο Βόλου ξοδεύει κάθε χρόνο 25.000 ευρώ για θέρμανση. Το ποσό υπολογίζεται ότι φέτος θα φτάσει στις 45.000 ευρώ. «Είναι δύσκολα, όταν υπάρχουν αυξήσεις στις τιμές. Συνήθως ψάχνουμε για πράγματα», λέει ο πρόεδρος του Γηροκομείου Βόλου Παύλος Πάνος. Το ίδρυμα φιλοξενεί 94 ηλικιωμένους, εκ των οποίων οι 10 είναι άποροι και οι 25 κοινωνικά περιστατικά.

Για τη λειτουργία του δέχεται ενίσχυση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, στην οποία αποστέλλει τις δαπάνες. Για τη θέρμανση όμως δεν έχει επιδότηση, όπως συμβαίνει με τα νοικοκυριά.

«Σημαντική στήριξη για εμάς είναι το Φιλανθρωπικό μας Σωματείο, που μας βοηθά, και οι συνδρομές», σημειώνει ο κ. Πάνος.

Το απόθεμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή για θέρμανση επαρκεί για μία εβδομάδα. «Θα έχουμε πρόβλημα, αν δεν υπάρξει κάποια ενίσχυση. Θα οδηγηθούμε μοιραία σε περικοπές, όταν οι φιλοξενούμενοί μας χρειάζονται οπωσδήποτε ζεστασιά, θαλπωρή, φροντίδα», προσθέτει.

Οι δαπάνες στις «Ασπρες Πεταλούδες»

Δύσκολος αναμένεται να είναι ο φετινός χειμώνας και για τις «Ασπρες Πεταλούδες». Το ίδρυμα αυτή τη στιγμή δεν έχει εικόνα για το κόστος της θέρμανσης που θα χρειαστεί, καθώς στο τέλος του περσινού χειμώνα συνδέθηκε με φυσικό αέριο. Μέχρι τότε κατέβαλε κάθε χρόνο 35.000 ευρώ για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Ο πρόεδρος του ιδρύματος Αθανάσιος Μπακαλιάνος λέει: «Δεν θα αφήσουμε το ίδρυμα με τίποτα. Δεν θα μας αφήσει ο κόσμος που μας στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια», σημειώνει.

Δυστυχώς, όμως, φέτος όπως και πέρυσι το ίδρυμα δεν θα μπορέσει λόγω της πανδημίας να κάνει φιλανθρωπικές δράσεις για να στηρίζει τη δράση του και έτσι επικρατεί διάχυτος προβληματισμός.

Επισημαίνεται ότι οι «Ασπρες Πεταλούδες» φιλοξενούν 50 παιδιά με ειδικές ανάγκες.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου