Γιώργος Λαμπράκης: Οδεύουμε προς ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας;

γιώργος-λαμπράκης-οδεύουμε-προς-ιδιω-714725

Ενα εφιαλτικό σενάριο για το μέλλον της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Βόλου παρουσίασαν ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» και οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ ΟΤΑ Μαγνησίας, υποστηρίζοντας ότι η δημοτική αρχή μεθοδεύει τη διάλυση της υπηρεσίας και τη σταδιακή εκχώρησή της σε ιδιώτες. Μάλιστα, υποστήριξαν ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο, σε επίπεδο Κεντρικής Ένωσης Δήμων, για την απαξίωση και το ξεπούλημα των διευθύνσεων καθαριότητας ανά την Ελλάδα.

Όπως θεωρούν, το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκαν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στα πεντάμηνα προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης, στις εκστρατείες καθαριότητας των τελευταίων εβδομάδων σε γειτονιές του ενιαίου δήμου Βόλου, αποτελεί τον προάγγελο του παραπάνω σχεδίου. Να δημιουργηθεί δηλαδή η αίσθηση στους πολίτες ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα και όχι σε καθημερινή βάση, θα βλέπουν συνεργεία καθαριότητας, ενώ τις υπόλοιπες μέρες του μήνα θα πρέπει να συνηθίσουν να ζουν με τα σκουπίδια. Έτσι, θα ανοίξει η πόρτα στους ιδιώτες που θα απασχολούν υπαλλήλους με μισθούς πείνας και θα παρέχουν υπηρεσίες αμφιβόλου ποιότητας.

Οι καταγγελίες της ΔΑΣ ΟΤΑ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δεν προέκυψαν από το πουθενά αλλά έρχονται ως συνέχεια της σκληρής κόντρας που έχουν ανοίξει με τη δημοτική αρχή και ιδίως με τη νέα αντιδήμαρχο Καθαριότητας, την οποία κατηγορούν για συνδικαλιστική δίωξη, με αφορμή τη μετακίνηση στη Πορταριά, του πρώην διευθυντή της υπηρεσίας καθαριότητας Νέας Ιωνίας που είναι και συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ. Πριν από λίγες ημέρες, η αντιδήμαρχος είχε κάνει λόγο για «σουλατσαδόρους συνδικαλιστές που καταπατούν το δικαίωμα στη συνδικαλιστική άδεια και στη ουσία πληρώνονται δίχως να δουλεύουν». Σε αυτούς τους ισχυρισμούς, υπήρξε απάντηση και μάλιστα ιδιαίτερα σκληρή, από την παράταξη της ΔΑΣ ΟΤΑ που θεωρεί ότι η δημοτική αρχή προσπαθεί με κάθε τρόπο να απαλλαγεί από συγκεκριμένους «ενοχλητικούς συνδικαλιστές οι οποίοι ξεσηκώνουν τους συναδέλφους τους ενάντια στις αντεργατικές μεθοδεύσεις που υπαγορεύει η Τρόικα».

Βέβαια, οι πολίτες δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουν (και ως ένα βαθμό δεν τους ενδιαφέρει κιόλας), τις αιτίες της σκληρής διαμάχης μεταξύ της δημοτικής αρχής και της ΔΑΣ ΟΤΑ. Όταν όμως πληροφορούνται τις καταγγελίες για σχεδιαζόμενη διάλυση των υπηρεσιών καθαριότητας και τις σκέψεις (αν υπάρχουν), για την εκχώρησή τους σε ιδιώτες, ανησυχούν και δικαιολογημένα. Σε μια πόλη που δεν διεκδικεί εδώ και αρκετά χρόνια, δάφνες στον ευαίσθητο τομέα της καθαριότητας, το τελευταίο που χρειάζεται ο δημότης είναι κάποια ιδιωτική επιχείρηση που θα ανεβάσει κατακόρυφα το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών και θα απασχολεί εργαζόμενους οι οποίοι για ένα κομμάτι ψωμί, θα αναλάβουν τη περισυλλογή των σκουπιδιών.

Τους τελευταίους μήνες γίνεται μεγάλη κουβέντα για το σχεδιασμό επιχειρηματικών κολοσσών της πατρίδας μας που θέλουν να αυξήσουν περαιτέρω τα κέρδη τους, από τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ποιο θα όμως είναι το τίμημα για τους πολίτες, από μια τέτοια εξέλιξη;

Οι Βολιώτες πληρώνουν ήδη πανάκριβα δημοτικά τέλη (τα πιο ακριβά στη Θεσσαλία, μετά τη Λάρισα). Το τελευταίο που χρειάζονται είναι κάποιος ιδιώτης που θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Η δημοτική αρχή πρέπει να ξεκαθαρίσει τα πράγματα και να δώσει πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που προκάλεσαν οι χθεσινές καταγγελίες. Αυτό είναι ανάγκη να γίνει άμεσα, προτού η φημολογία ριζώσει για τα καλά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου