Γιώργος Λαμπράκης: Η ενεργειακή κρίση επιταχύνει την προσφυγή στις κάλπες

γιώργος-λαμπράκης-η-ενεργειακή-κρίση-106523

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να θέσει σε πλήρη ετοιμότητα τον εκλογικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει ακόμη περισσότερο τη φημολογία, που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες εβδομάδες, για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ίσως και αμέσως μετά το Πάσχα. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο προβληματίζονται έντονα για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην εικόνα της ΝΔ, όπως αυτή αποτυπώνεται στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις και κατά συνέπεια θέλουν να αποφύγουν τον κίνδυνο δημοσκοπικής κατάρρευσης, εφόσον συνεχιστεί η ξέφρενη πορεία των τιμών στα καύσιμα.

Στις τάξεις των πολιτών επικρατούν τις τελευταίες εβδομάδες οργή και αγανάκτηση για την κατάσταση με τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και τα καύσιμα κίνησης και θέρμανσης, καθώς πλέον οι ανατιμήσεις σημειώνονται σχεδόν καθημερινά, σαν να προμηθεύονται τα διυλιστήρια και τα πρατήρια υγρών καυσίμων κάθε μέρα βενζίνη και πετρέλαιο. Οι αυξήσεις στις τιμές είναι εκτός ελέγχου και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανη τις εξελίξεις. Είναι προφανές ότι εκτός των εξωφρενικών ανατιμήσεων, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, το εγχώριο ράλι των τιμών στα καύσιμα κίνησης και θέρμανσης συνεχίζεται και από τα παιχνίδια των κερδοσκόπων, οι οποίοι τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση σε περίοδο αναταραχής στην αγορά καυσίμων.

Πέραν των ελέγχων, που θα έπρεπε να γίνονται σε όσους εμπορεύονται και σε όσους πωλούν τα καύσιμα, η κυβέρνηση όφειλε να λάβει μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών, πολύ πριν η αμόλυβδη ξεπεράσει τα δύο ευρώ το λίτρο. Αντίθετα, έριξε το βάρος στη λήψη μέτρων για τον περιορισμό των επιπτώσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, μέτρα που αποδεικνύονται σταγόνα στον ωκεανό των αυξήσεων στο κόστος ενέργειας, και άφησε ανεξέλεγκτη την κατάσταση στην αγορά των υγρών καυσίμων.

Τώρα, τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις, διαρρέοντας ότι θα ανακοινωθούν και νέα μέτρα στήριξης των πολιτών, χωρίς και πάλι να βάζει στο τραπέζι την ουσιαστική αντιμετώπιση του εφιάλτη των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων κίνησης και θέρμανσης. Οι μειώσεις στους φόρους, που ζητούν διαχρονικά οι πρατηριούχοι, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές, να αυξηθεί η κατανάλωση και να τονωθούν τα δημόσια έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον ΦΠΑ, εξακολουθούν να μην εξετάζονται ως εναλλακτικές επιλογές, προκειμένου να μην ξεσηκωθεί η κοινωνία.

Από την άλλη μεριά, ο ΣΥΡΙΖΑ, που ετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές, ποντάροντας στη φθορά της κυβέρνησης από το κύμα των ανατιμήσεων, το οποίο ροκανίζει μισθούς και συντάξεις, όταν είχε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, όχι μόνο δεν μείωσε τους φόρους στα καύσιμα, αλλά τους αύξησε κατά εννέα λεπτά για κάθε λίτρο πετρελαίου κίνησης και κατά επτά λεπτά για κάθε λίτρο αμόλυβδης. Ακολούθησε, δηλαδή, τη συνταγή των προκατόχων του, όπως άλλωστε έκανε και η σημερινή κυβέρνηση, παραλαμβάνοντας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου