Αναποτελεσματικά μέτρα κατά της πανδημίας και έλλειψη προετοιμασίας στο ΕΣΥ

αναποτελεσματικά-μέτρα-κατά-της-πανδ-324523

Ανησυχία, πιέσεις, διαφωνίες και εφιαλτικές εκτιμήσεις συνθέτουν το κλίμα, που επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και στην κυβέρνηση, εξαιτίας της απότομης αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού. Η ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών τις τελευταίες εβδομάδες φανερώνει πως ο φετινός χειμώνας θα είναι ακόμη πιο δύσκολος από τον περσινό.

Η εικόνα, σε ό,τι αφορά στη μαύρη λίστα των θανάτων από Covid 19, προκαλεί θλίψη, καθώς ξεπεράσαμε τους 16.000 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας. Στις 6 Οκτωβρίου είχαμε 15.000 νεκρούς και έναν μήνα αργότερα η χώρα μας μετρά 1.000 θανάτους επιπλέον. Από την αρχή της τρέχουσας εβδομάδας έχασαν τη ζωή τους πάνω από 200 άτομα, ενώ έχουν νοσήσει περισσότεροι από 20.000. Η αύξηση των κρουσμάτων προκαλεί έκρηξη εισαγωγών στα Νοσοκομεία και οδηγεί το σύστημα υγείας στα όριά του.

Η επιτροπή των ειδικών, αφού εκτίμησε τα δεδομένα, προχώρησε στις γνωστές εισηγήσεις για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει τα γνωστά ημίμετρα. Βασική επιδίωξη των ειδικών ήταν να ληφθούν όσο το δυνατό πιο γρήγορα τα μέτρα εκείνα, που θα περιορίσουν το τέταρτο κύμα. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να θεωρείται ζήτημα χρόνου η κατάρρευση του συστήματος υγείας και ειδικά των Νοσοκομείων στη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα, όπου οι ανάγκες σε κάθε εφημερία καλύπτονται οριακά.

Ο γρίφος της εύρεσης νέων μέτρων, τα οποία θα έχουν άμεσο και ανασταλτικό αποτέλεσμα, σε ό,τι αφορά στην εξάπλωση της πανδημίας, λύθηκε πριν από μερικά 24ωρα. Φαίνεται πως στη φάση που βρισκόμαστε, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, γιατί η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην ξανακλείσει την οικονομία, προκειμένου να περιοριστεί ο κορονοϊός.

Για άλλη μια φορά, λοιπόν, ο κλάδος της εστίασης βρίσκεται στο επίκεντρο των απαγορεύσεων, οι οποίες θα ισχύουν από αύριο, ενώ και στο λιανεμπόριο έρχονται περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους, που θα επηρεάσουν αρνητικά τον κλάδο, τη στιγμή που προσπαθεί να ορθοποδήσει, μετά το πολύμηνο lock down.

Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι αρκούν τα συγκεκριμένα μέτρα για μη σπάσουμε το φράγμα ακόμη και των 10.000 κρουσμάτων την ημέρα, που προβλέπουν αρκετοί ειδικοί. Πολλοί από αυτούς διαφωνούν και με τη νέα καμπάνια ενημέρωσης των ανεμβολίαστων, δηλαδή με την αποστολή sms στα κινητά τους, σε καθημερινή βάση, καθώς θεωρούν πως η συγκεκριμένη τακτική ίσως φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Πάντως, την ώρα που ανακοινώνονται μέτρα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, η κατάσταση στα Νοσοκομεία είναι απογοητευτική, εξαιτίας των ελλείψεων σε κρίσιμες ειδικότητες γιατρών. Η μάχη με την πανδημία κορυφώνεται, ενώ μόλις προχθές κατατέθηκε τροπολογία από το υπουργείο Υγείας, με την οποία αυξάνονται οι ειδικότητες των γιατρών στο ΕΣΥ, που με πρόσθετη αποζημίωση μπορούν να μετακινηθούν σε άλλα Νοσοκομεία για την κάλυψη εφημεριών, λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών. Προφανώς, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει διδαχθεί από τα λάθη, τα οποία σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων πανδημικών κυμάτων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου