3.000 νεκροί από την πανδημία μέχρι το τέλος του χρόνου

3-000-νεκροί-από-την-πανδημία-μέχρι-το-τέλο-362078

Προβληματισμό προκαλούν στην επιστημονική κοινότητα τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού, κυρίως στις νεαρές ηλικίες. Οι επιστήμονες είχαν δει τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων και των πανδημικών δεικτών, ωστόσο δεν μπορούν να είναι ευχαριστημένοι από την εικόνα, που παρουσιάζουν τα επιδημιολογικά στοιχεία των τελευταίων ημερών.

Το σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι κάτω από 50%. Στη Μαγνησία μόλις που αγγίζει το 52%, με το πρόβλημα του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμών να αποτυπώνεται καθημερινά στον τριψήφιο αριθμό νέων μολύνσεων, που έχουν ανεβάσει τον νομό στην τέταρτη θέση στην πανελλαδική λίστα με τα περισσότερα κρούσματα.

Το ζητούμενο, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να αποκτήσει η χώρα ταχύτατα ευρύ τείχος ανοσίας. Σε διαφορετική περίπτωση, θα θρηνήσει χιλιάδες νεκρούς μέχρι το τέλος του χρόνου. Οπως εκτιμάται, αν δεν ανέλθουν στο ένα εκατομμύριο τα άτομα με ανοσία, είτε φυσική, είτε μέσω του εμβολιασμού, μέχρι το τέλος του χρόνου θα θρηνήσουμε ακόμη και 3.000 νεκρούς.

Το άνοιγμα των καταστημάτων και η περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων δεν είναι σύμμαχοι στην προσπάθεια, εκτός αν τηρούνται αυστηρώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Η κοινωνική συναναστροφή όταν είναι χαλαρή και χωρίς να λαμβάνονται μέτρα προστασίας μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα.

Το ίδιο ισχύει και για τα σχολεία, όπου η διασπορά της νόσου παρουσιάζει ανησυχητικά ανοδικές τάσεις. Στη Μαγνησία τα τελευταία 24ωρα η κατάσταση προκαλεί έντονη ανησυχία, ειδικά σε σχολεία περιοχών όπως ο Αλμυρός, όπου ο αριθμός των ημερήσιων νέων μολύνσεων είναι δυσανάλογος με τον αντίστοιχο των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Η εμβολιαστική κάλυψη στις εφηβικές και νεαρές ηλικίες παραμένει καθηλωμένη σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και αποτυπώνεται στις καθημερινές ενημερώσεις του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τον οποίο το ένα στα τρία νέα κρούσματα αφορά σε μαθητές.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αν δεν ανεβάσει στροφές ο προγραμματισμός των ραντεβού εμβολιασμού, μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξεπεράσουμε τους 18.000 νεκρούς από την πανδημία. Ηδη βρισκόμαστε πάνω από τους 15.000, ενώ καθημερινά τουλάχιστον 30 άνθρωποι φεύγουν από τη ζωή, νικημένοι από τον κορονοϊό. Η εξέλιξη της υγείας τους θα ήταν εντελώς διαφορετική, αν είχαν εμβολιαστεί. Αν είχαν πράξει αυτό, που έχει βροντοφωνάξει η επιστημονική κοινότητα από την ημέρα που δόθηκαν στην ανθρωπότητα τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Δυστυχώς για τους ίδιους και τα μέλη των οικογενειών τους, που βυθίστηκαν στο πένθος, οι παραινέσεις των επιστημόνων δεν εισακούστηκαν. Χιλιάδες από τους νεκρούς της πανδημίας θα είχαν σωθεί, αν είχαν κάνει το εμβόλιο. Το πλέον ανησυχητικό είναι, ωστόσο, ότι ακόμη και σήμερα τεράστιο ποσοστό πολιτών, ειδικά σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, επιμένει να μην εμβολιάζεται, παίζοντας τη ζωή του κορόνα γράμματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου