Τα αντιφατικά μηνύματα της πολιτείας και το ατομικό χρέος

τα-αντιφατικά-μηνύματα-της-πολιτείας-376521

Από τη μία έχουμε τη σταθερά ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα σε περιοχές όπως η Μαγνησία, με τα δεκάδες νέα κρούσματα κορονοϊού σε καθημερινή βάση. Από την άλλη τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για απόλυτη ελευθερία στους εμβολιασμένους και για κατάργηση των μέτρων απαγόρευσης στις «κόκκινες» περιοχές. Το σκηνικό προκαλεί σύγχυση στους πολίτες και στέλνει αντιφατικά μηνύματα στην κοινωνία, που από τη μία αγωνιά για τη εξέλιξη της πανδημίας εξαιτίας των χιλιάδων νέων μολύνσεων, οι οποίες καταγράφονται καθημερινά, των εκατοντάδων ασθενών, που παλεύουν στις ΜΕΘ και των δεκάδων αντίστοιχων, που κάθε μέρα χάνουν τη ζωή τους και από την άλλη καλείται να λειτουργεί σαν να εξαφανίστηκε ο κορονοϊός.

Η πλήρης άρση των μέτρων για τους εμβολιασμένους, σε ό,τι αφορά στην παρουσία τους στα κέντρα διασκέδασης, μπορεί να αποτελεί άκρως θετική εξέλιξη για τον κλάδο της εστίασης, ωστόσο δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι θα συμβάλλει στον περιορισμό της πανδημίας. Ειδικά, από τη στιγμή που δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι όσοι εισέρχονται σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας είναι όντως εμβολιασμένοι και ότι δεν έχουν βρει τρόπους, ώστε να παραπλανούν το σύστημα έκδοσης πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Από την άλλη, η πλήρης κατάργηση των μέτρων στις «κόκκινες» περιοχές, σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τη μία τα μεσάνυχτα και τη λειτουργία της εστίασης υπό τους ήχους μουσικής, προκαλεί επιπρόσθετη ανησυχία για την επιδημιολογική εικόνα των συγκεκριμένων περιοχών, καθώς στο εξής δεν θα υπάρχουν, επί της ουσίας, περιοριστικά μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού.

Οι αποφάσεις, που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας, είναι βιαστικές, όπως βιαστικές είναι και οι αλλαγές στην επιτροπή των ειδικών, η οποία καθοδηγεί τα τελευταία δύο χρόνια την κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημικής κρίσης. Η υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης «Δέλτα», σε συνδυασμό με τον χαμηλό ρυθμό εμβολιασμών προκαλούν ανησυχία, την οποία εντείνουν οι πρόσφατες αποφάσεις για τους πλήρως εμβολιασμένους και την πλήρη άρση των απαγορεύσεων στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.

Απέχουμε πολύ από τον εφησυχασμό και τη βεβαιότητα ότι δεν μας απειλεί πλέον ο κορονοϊός. Η εικόνα στα νοσοκομεία με τις νοσηλείες ασθενών, οι οποίοι έχουν ιδιαίτερα επιβαρυμένη αναπνευστική λειτουργία και παλεύουν να αποφύγουν τη διασωλήνωση, δεν αφορά στο μακρινό παρελθόν. Είναι η καθημερινότητα των γιατρών και των νοσηλευτών στις υγειονομικές δομές πρώτης γραμμής, που πρέπει να μας αναγκάσει να παραμένουμε σε επιφυλακή. Να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, τα οποία μας βοήθησαν κατά τη διάρκεια των εξάρσεων της πανδημίας τον περασμένο χειμώνα. Να προσπαθήσουμε να μεταπείσουμε τα ανεμβολίαστα μέλη των οικογενειών μας και του φιλικού μας περίγυρου να αλλάξουν στάση και να πράξουν το αυτονόητο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου