Η ενεργειακή κρίση απειλεί την υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης με τον πακτωλό των 77 δισ.

η-ενεργειακή-κρίση-απειλεί-την-υλοποί-372126

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ φτάνουν τα 77 δισεκατομμύρια ευρώ και δικαίως έχουν χαρακτηριστεί «μπαζούκας» ρευστότητας, που θα τροφοδοτήσει την ανάπτυξη στη χώρα μας για την επόμενη επταετία. Στο Μέγαρο Μαξίμου άρχισε ήδη ιδιότυπος διετής κυβερνητικός μαραθώνιος, με στόχο την υλοποίηση του σχεδίου για την οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας. Για την κυβέρνηση η επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου είναι η μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση για κυβερνών κόμμα από τη μεταπολίτευση και μετά.

Σε μεγάλο βαθμό η αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση του σχεδίου, που θα χρηματοδοτήσουν οι ευρωπαϊκοί πόροι, συνδέεται με το αποτέλεσμα των επόμενων βουλευτικών εκλογών. Εμμέσως πλην σαφώς, το σκεπτικό διώχνει τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, όμως δεν αποκλείει τα αντίστοιχα ανασχηματισμών, εφόσον δεν διαπιστώνονται οι επιθυμητοί ρυθμοί προόδου στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την επανεκκίνηση της χώρας.

Θεωρείται βέβαιο ότι οι δράσεις του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και οι μεταρρυθμίσεις, που εστιάζουν και στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, θα κρίνουν τις ισορροπίες και τους συσχετισμούς στο πολιτικό πεδίο. Εν ολίγοις, η πορεία της οικονομίας και η παράλληλη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, καθώς και των επιπτώσεων από το επερχόμενο κύμα ανατιμήσεων, είναι η επόμενη «πίστα» για την κυβερνητική θητεία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά πως ο πήχης έχει τεθεί πολύ ψηλά και η διαδρομή, που θα χαραχθεί με βάση τις κυβερνητικές αποφάσεις για την επόμενη διετία, θα κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών. Ουσιαστικά, το έργο, που θα εμφανίσει η κυβέρνηση ενώπιον του ελληνικού λαού, μετά και τη διετή δοκιμασία της πανδημίας, θα αξιολογηθεί από τους πολίτες την ώρα της κάλπης. Η ψήφος τους θα είναι τρόπος αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας του σχεδίου, που άρχισε ήδη να χρηματοδοτεί ο πακτωλός των ευρωπαϊκών πόρων.

Η απορρόφηση και ο τρόπος διανομής των ποσών θα αξιολογηθούν από τους πολίτες και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με το βλέμμα όλων να στρέφεται πλέον στη διαχείριση των κονδυλίων μαμούθ. Τα 77 δισ. μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να αποτελέσουν πανίσχυρο μοχλό για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Παράλληλα, αρχίζει να υλοποιείται ο προεκλογικός κυβερνητικός σχεδιασμός, που ανεστάλη λόγω της υγειονομικής κρίσης. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι φοροελαφρύνσεις. Το χρονικό διάστημα μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου θα κριθεί ο βαθμός επίτευξης των κυβερνητικών στόχων και θα διαμορφωθούν οι συνθήκες για νέες φοροελαφρύνσεις, δίνοντας έτσι καθαρή εικόνα στο οικονομικό επιτελείο για το εύρος του δημοσιονομικού χώρου για τη λήψη νέων αποφάσεων στήριξης των φορολογουμένων.

Το πακέτο των παρεμβάσεων θα υλοποιείται ανάλογα με τις εξελίξεις στα δημόσια οικονομικά. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει επαναφέρει την ατζέντα των προεκλογικών δεσμεύσεων, με στρατηγικό στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης μέσω και της ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών, ώστε να μειωθεί το υψηλό φορολογικό φορτίο στην εργασία και στις επιχειρήσεις. Ανάλογα, λοιπόν, με τον δημοσιονομικό χώρο, θα αποφασίζεται πώς θα υλοποιούνται οι δεσμεύσεις για τη μονιμοποίηση των ήδη ισχυόντων ελαφρύνσεων, την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και των εξαγγελιών προ πανδημίας. Βασικοί παράγοντες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού και βέβαια το κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια, που θα επηρεάσει το σύνολο της αγοράς.

Μετά και την έγκριση του νέου ΕΣΠΑ, απελευθερώνονται πόροι άνω των 26 δισ. ευρώ, δημιουργώντας για την Ελλάδα, μαζί με τα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης και τη νέα ΚΑΠ, κονδύλι μαμούθ ύψους 77 δισ. ευρώ μέχρι το 2027. Η ελληνική είναι από τις πρώτες οικονομίες, που έλαβαν έγκριση ως προς την εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων. Πέντε είναι οι ευρωπαϊκοί στόχοι για την ανάκαμψη της οικονομίας μετά το χτύπημα της πανδημίας: Ο καινοτόμος οικονομικός μετασχηματισμός, η ενεργειακή μετάβαση και οι επενδύσεις χωρίς περιβαλλοντικό αποτύπωμα, οι υποδομές στον τομέα των μεταφορών, η στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και οι επενδύσεις.

Ηδη έχουν εκταμιευτεί τα πρώτα 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Από την κυβέρνηση διαμηνύουν με κάθε ευκαιρία πως με τα χρήματα αυτά θα αλλάξει η Ελλάδα. Μόνο από τα 12,7 δισ. ευρώ, που είναι δάνεια, μπορούν να προκύψουν επενδυτικοί πόροι ύψους έως και 60 δισ. ευρώ, προκαλώντας έτσι τη μεγαλύτερη μόχλευση επενδυτικών πόρων στην ιστορία της χώρας. Επίσης, τα πρώτα δώδεκα έργα υποδομών είναι συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ και αφορούν, μεταξύ άλλων, στον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου και στην ψηφιοποίηση αρχείων, στη βελτίωση του εξοπλισμού της ΑΑΔΕ, στην επέκταση και την υποστήριξη του Εθνικού Δικτύου Τηλεπικοινωνιών, στην ενίσχυση των συστημάτων για την ψηφιακή εξυπηρέτηση των πολιτών, στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω του χωροταξικού σχεδιασμού και στο πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα.

Εκτός από μεγάλα έργα και την οικονομική ανάπτυξη, το στοίχημα της κυβέρνησης είναι να υλοποιήσει και τις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες έχει βάλει ψηλά στην ατζέντα του προγραμματισμού της, με κύρια στόχευση τις ψηφιακές υπηρεσίες του κράτους, όπως οι εύκολες συναλλαγές με το δημόσιο, η επανακατάρτιση, ο εκσυγχρονισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων. Παράλληλα, περιλαμβάνονται δράσεις για τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης, τη βελτίωση των υποδομών, τις αλλαγές στη φορολογία και τον εκσυγχρονισμό των εργασιακών σχέσεων.

Πρόκειται, δηλαδή, για ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας, η υλοποίηση του οποίου δεν απειλείται αυτή τη φορά από τις διαχρονικές παθογένειες του πολιτικού συστήματος, αναφορικά με τη συνέπεια λόγων και πράξεων, αλλά και από τις απρόβλεπτες συνθήκες, που διαμορφώνουν η ενεργειακή κρίση και οι συνέπειες της στις τιμές των καυσίμων, που με τη σειρά τους θα επιφέρουν σαρωτικό κύμα ακρίβειας στην αγορά, θα συρρικνώσουν το εισόδημα των πολιτών και θα μειώσουν την αγοραστική τους δύναμη, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για «έκρηξη» του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Η χώρα μας είναι αδύνατο να αντιμετωπίσει το «τσουνάμι» της ακρίβειας. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ενωση δείχνει για άλλη μια φορά να αιφνιδιάζεται από τις εξελίξεις και να αδρανεί επικίνδυνα ως προς τη λήψη των απαιτούμενων αποφάσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου