Δύσκολος χειμώνας για τους συνταξιούχους  

δύσκολος-χειμώνας-για-τους-συνταξιού-394046

Οι συνταξιούχοι και στη Μαγνησία προετοιμάζονται για ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα, καθώς θα κληθούν σύντομα να αντιμετωπίσουν, όπως και το σύνολο των πολιτών, το επερχόμενο κύμα ακρίβειας, που αναμένεται να σαρώσει την αγορά και να κάνει ακόμη πιο δύσκολη την καθημερινότητα. Οι επιπτώσεις από τις ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας, θέρμανσης και σε όλα σχεδόν τα καταναλωτικά αγαθά έρχονται να προστεθούν στις πετσοκομμένες συντάξεις, στις κρατήσεις και στην υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.

Ειδικά για τους χαμηλοσυνταξιούχους διαμορφώνεται ιδιαίτερα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, καθώς οι επερχόμενες ανατιμήσεις θα εξανεμίσουν τις πενιχρές συντάξεις που λαμβάνουν και δεν θα έχουν τη δυνατότητα να βοηθούν τα παιδιά και τα εγγόνια τους, που επίσης αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στην καθημερινότητά τους.

Υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιούχων, που βλέπουν τις συντάξεις τους να εξανεμίζονται από το πρώτο κιόλας δεκαήμερο κάθε μήνα, με αποτέλεσμα να στερούνται ακόμη και τα βασικά αγαθά, μέχρι να πιστωθούν οι επόμενες συντάξεις στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Πριν από λίγα χρόνια είχαν καταγραφεί περιπτώσεις χαμηλοσυνταξιούχων, που έπρεπε κάθε μήνα να επιλέγουν ανάμεσα στη θέρμανση και στο κόστος για τα φάρμακά τους. Εφόσον, δηλαδή, η σύνταξή τους δεν επαρκούσε, ώστε να έχουν θέρμανση στο σπίτι και παράλληλα να καλύπτουν το μηνιαίο κόστος για τα φάρμακα, που τους είναι απαραίτητα, επέλεγαν να αγοράζουν πετρέλαιο σε βάρος της υγείας τους.

Τον φετινό χειμώνα διαμορφώνονται οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε να επαναληφθούν ακραίες καταστάσεις, όπως αυτές που βίωσε η ελληνική κοινωνία στα εφιαλτικά χρόνια των μνημονίων. Οι συντάξεις παραμένουν καθηλωμένες σε μνημονιακά επίπεδα, η παρεχόμενη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εξακολουθεί να είναι υποβαθμισμένη και σε καμία περίπτωση ανάλογη των εισφορών, που κατέβαλαν οι απόμαχοι της δουλειάς κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, αυξάνοντας το μηνιαίο κόστος για φάρμακα και εξετάσεις, ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών αρχίζουν και εκτοξεύονται εξαιτίας των εξωφρενικών ανατιμήσεων στο κόστος ενέργειας.

Τα μέτρα, που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση, ώστε να προστατεύονται ειδικά οι πλέον ευάλωτοι, θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο αν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα, καθώς δεν υπάρχουν αφενός οι απαιτούμενοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, που θα αποτρέψουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, αφετέρου δεν υπάρχει, ούτε αυτή τη φορά, η διάθεση από την πολιτεία να μειώσει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, όπως στα καύσιμα, έτσι ώστε να ανασάνει ο κόσμος.

Οι συνταξιούχοι, μέσω των συλλογικών τους οργάνων, έχουν αποφασίσει να αντιδράσουν σε όλα αυτά. Η αρχή γίνεται αύριο, Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, με την ανοιχτή εκδήλωση, που προγραμματίζουν στην πλατεία Ελευθερίας. Συνεχίζουν στις 8 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα και ελπίζουν να ακολουθήσουν το δικό τους αγωνιστικό παράδειγμα και οι υπόλοιποι. Αλλωστε, ο αγώνας τους γίνεται, πρωτίστως, για τις επόμενες γενιές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου