Η πραγματική οικονομία δεν ελπίζει στις προεκλογικές παροχές

η-πραγματική-οικονομία-δεν-ελπίζει-στ-512258

Κάποιες δημοσκοπήσεις, που έγιναν πριν το περασμένο Σαββατοκύριακο, έδειξαν μείωση της διαφοράς ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Σε αυτή την εξέλιξη συνετέλεσαν, πιθανότατα, τα μέτρα, που εξήγγειλε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός για μειώσεις στους έμμεσους φορολογικούς συντελεστές και για χορήγηση της 13ης σύνταξης.

Μπορεί οι ερωτηθέντες αυτών των δημοσκοπήσεων να θεώρησαν ότι το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων είναι ικανό, ώστε να μειώσει τη δημοσκοπική ψαλίδα ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, ωστόσο στην πραγματική οικονομία και ειδικά στην εμπορική αγορά αυτές οι εξαγγελίες δεν έτυχαν της ανταπόκρισης, που πιθανώς ανέμενε το κυβερνητικό επιτελείο.

Κι αυτό γιατί η μείωση του ΦΠΑ αφορά σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, στην εστίαση και στη ενέργεια. Με άλλα λόγια, τα μέτρα που θα νομοθετηθούν μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα και θα τεθούν σε ισχύ την επόμενη, λίγες ημέρες δηλαδή πριν τις ευρωεκλογές, δεν επηρεάζουν άμεσα τουλάχιστον την πολύπαθη εμπορική αγορά, που εξακολουθεί να καρκινοβατεί. Θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο αν όσα κερδίσουν οι καταναλωτές από τις μειώσεις των συντελεστών του ΦΠΑ θα κατευθυνθούν στα εμπορικά καταστήματα.

Οι επιφυλάξεις τους αυξάνουν από την εκτίμηση ότι οι πολίτες θα δουν σε ελάχιστες περιπτώσεις ουσιαστικές μειώσεις τιμών, καθώς εκείνοι που ελέγχουν την αγορά θα ισχυριστούν ότι τόσο καιρό απορροφούσαν τις αυξήσεις και δεν έχουν τώρα το περιθώριο να ρίξουν τις τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες. Και όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προηγηθούν ανατιμήσεις μέχρι να νομοθετηθεί και να τεθεί σε ισχύ η εξαγγελία για μείωση του βασικού φορολογικού συντελεστή στα τρόφιμα.

Σε ό,τι αφορά στη χορήγηση της 13ης σύνταξης, οι άνθρωποι της αγοράς είναι κάτι παραπάνω από επιφυλακτικοί, καθώς εκτιμούν ότι πρόκειται για προεκλογική παροχή, που ελάχιστα θα τονώσει την πραγματική οικονομία. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις χορήγησης επιδομάτων, η αγορά ωφελήθηκε ελάχιστα, καθώς οι προτεραιότητες των δικαιούχων των συγκεκριμένων ενισχύσεων είναι διαφορετικές. Προέχει η πληρωμή φόρων και λογαριασμών και στη συνέχεια αν περισσέψουν χρήματα θα γίνουν κάποιες περιορισμένες αγορές εμπορικών ειδών.

Το ίδιο σκηνικό αναμένεται να επαναληφτεί και αυτή τη φορά, με τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου να ξεκαθαρίζουν ότι η αγορά χρειάζεται ουσιαστική στήριξη από διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία θα τονώσουν την κατανάλωση μέσα από πραγματική και βιώσιμη ανάπτυξη. Μόνο δηλαδή αν μειωθούν οι συντελεστές φορολόγησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αν αποκατασταθεί η χρηματοδότησή τους από το τραπεζικό σύστημα και αν δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας με κανονικούς μισθούς μπορεί να ανακάμψει η αγορά.

Ολα τα υπόλοιπα είναι προεκλογικά πυροτεχνήματα, που μπορεί να δημιουργούν πρόσκαιρες εντυπώσεις και να βοηθούν δημοσκοπικά τις εκάστοτε κυβερνήσεις, ωστόσο επί της ουσίας δεν προσφέρουν το παραμικρό στην καταρρέουσα πραγματική οικονομία και όσους αντέχουν ακόμη να την υπηρετούν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου