ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η ολοκέντητη Χάρτα κοσμεί το Μουσείο του Βόλου

η-ολοκέντητη-χάρτα-κοσμεί-το-μουσείο-τ-851206

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Η μεγάλη μέρα έφθασε, το όραμα και η πραγματοποίηση του Ρήγα του Βελεστινλή, η Χάρτα, πήρε περίοπτη θέση στο Μουσείο, το περίφημο Αθανασάκειο Μουσείο, που όσο περνά ο χρόνος αξιοποιείται με ευρήματα μοναδικά.

Η ολοκέντητη Χάρτα, έργο επετειακό που το εκατοντάχρονο και βάλε το υλοποίησε το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου, που τηρώντας τις παραδόσεις της πατρίδας μας, σκέφτηκε έναν μοναδικό τρόπο για να παρουσιάσει και να θέλξει και τους πιο αδιάφορους για τις παραδόσεις της πατρίδας μας. Βλέπετε η πανδημία,η παγκόσμια πανδημία του κορονοϊού, παραμέρισε τα όσα όνειρα είχε κάνει η πολιτεία για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων της απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό.

Το πρωτοποριακό συμβούλιο του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, που πάντοτε έχει στην φαρέτρα του ιδέες που προκαλούν και ξυπνούν μέσα μας τις ρίζες και τις παραδόσεις του τόπου μας, με συνοπτικές διαδικασίες αποφάσισε να μας παρουσιάσουν το μνημειακό σύμβολο της Ελληνικής Επανάστασης που θέλαμε να γιορτάσουμε για τα 200 χρόνια της, που η κυβέρνηση οραματιζόταν ένα ξεχωριστό έργο που να συνάδει με την ιστορία και τις παραδοσιακές βελονιές,το κέντημα εκείνης της εποχής που πήρε σάρκα και οστά χάρις στις άοκνες προσπάθειες της προέδρου του Λυκείου Βόλου μαζί και όλα τα μέλη του συμβουλίου συσκέφτηκαν το κέντημα στην σύγχρονη ζωή της μηχανοποίησης,έτσι ώστε και τα νέα κορίτσια μπορεί να δελεαστούν με το αρχέγονο κέντημα που κοσμεί τις παραδοσιακές στολές της πατρίδας μας. Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια κι επειδή έχουν γραφτεί ατελείωτα κατεβατά στις εφημερίδες και στην τηλεόραση για τη Χάρτα, προσωπικά θα αναφερθώ στην εμπειρία που βίωσα το απόγευμα και ώς αργά το βράδυ στην άψογη διοργάνωση που οφείλεται στην άριστη συνεργασία της προϊσταμένης της Εφορείας κ. Ανθής Μπάτζιου του Μουσείου.

Τον χαιρετισμό της προέδρου της επιτροπής για τα 200 χρόνια κ. Αγγελοπούλου, ακολούθησε η παρουσίαση της Χάρτας από τον Διδάκτορα της επιτροπής κ. Καραμπερόπουλο που με σαφήνεια και λεπτομέρειες αναφέρθηκε πώς ο Ρήγας Βελεστινλής ονόμασε το έργο του Χάρτα και όχι κείμενο. Παράλληλα, παρακολουθούσαμε και τα σλάιτς από την πορεία της Χάρτα που έφτασε μέχρι κάτω στην Πελοπόννησο.Ακόμη αναφέρθηκε ότι την Χάρτα του ο Ρήγας Βελεστινλής την χαρτογράφησε στη Βιέννη ξεκινώντας από το Βελεστίνο το 1757 και ολοκληρώνοντας την στο Βελιγράδι το 1798.Ήταν μια ευχάριστη και συνάμα εκπαιδευτική βραδιά την Τετάρτη 21 Ιουλίου στον φιλόξενο κήπο του Μουσείου τηρώντας πάντα τις αποστάσεις με μάσκες και τα συναφή,πριν ξεκινήσει η είσοδος στο Μουσείο υπό τους ήχους της Βολιώτισσας πιανίστας κ. Ζωζώς Σάμσαρέλου.

Το ολόγιομο φεγγάρι φώτιζε ειδυλλιακά τον κήπο του Μουσείου και τηρώντας τους τύπους,να μην παραλείψουμε τους χαιρετισμούς του δημάρχου Βελεστίνου και του δημάρχου Ζαγοράς – Μουρεσίου γιατί να θυμόμαστε η Ζαγορά φιλοξένησε το σχολείο του Βελεστινλή. Σημαντικό για την εποχή που η κυριαρχία των Τούρκων ήταν πιεστική.

Ενθαρρυντικός και ο χαιρετισμός του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου που αντίθετα με μερικούς ιερείς τάχθηκε προτρεπτικά για τον εμβολιασμό των πολιτών. Οταν στάθηκα μπροστά στην ολοκέντητη Χάρτα ομολογώ ότι πλησίασα αρκετά για να διαπιστώσω τις βελονιές το ανεβατό,το πεταχτό και πιστέψτε με όταν την κοιτάξετε από μακριά φαίνεται ότι πρόκειται για ζωγραφισμένο έργο. Η ώρα είχε περάσει κόντευε έντεκα και, η όλη γιορτή κράτησε δύο ώρες και βάλε αλλά ήταν τόσο ενδιαφέροντα τα όσα είδαμε και ακούσαμε ξεκινώντας από την ομιλία της προέδρου του Λυκείου και όσο μάθαμε από τον κ. Καραμπερόπουλο. Μακάρι το παράδειγμά τους να το ακολουθήσουν κι άλλοι Βολιώτες. Η ανάμνηση στις ρίζες μας είναι καιρός να δελεάσει τις νέες κοπέλες να ρίξουν μια ματιά στο κέντημα. Μη με αποπάρετε, παράλληλα με τα κομπιούτερ, όλα χρειάζονται… Εννοείται.

Και μια πληροφορία επί του πιεστηρίου. Η έκθεση της Χάρτας θα κρατήσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Μετά θα ταξιδέψει και θα εκτεθεί στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και βάλε.

Της Μαίρης Παπαδημητρίου

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου