ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Εμείς τι φταίμε;

εμείς-τι-φταίμε-593020

Της Μαίρης Παπαδημητρίου

Πολλές φωνές έρχονται από κάθε γωνιά της πόλης μας που εξαιτίας της ανεμελιάς και της γραφής στα παλιά τους τα παπούτσια, των αρνητών κατά της μάσκας κατά των περιορισμών και τελικά συρόμαστε όλοι, εμβολιασμένοι και μη, για να ξεσκάσουν οι αρνητές του εμβολίου.

Ο αυτοσεβασμός είναι το κύριο γνώρισμα κάθε ανθρώπου που διαθέτει απλή λογική και δεν κλείνει τ’ αυτιά του στις παραινέσεις των υπεύθυνων ότι απαραίτητο αξεσουάρ στην ζωή μας είναι η μάσκα. Ήδη τις στιγμές που γράφω αυτές τις αράδες, έχουμε πλήρη ελευθερία μετά από εξίμισι μήνες καραντίνας και ξανά μανά λοκντάουν θέλοντας να περιοριστεί αυτή η καταραμένη πανδημία που δεν λογαριάζει ούτε ηλικίες, απόδειξη ότι η ΜΕΘ έχουν γεμίσει από νεαρά άτομα που δυστυχώς, υπάρχουν πολλά κρούσματα που ο κορονοϊός, κατέληξε σε θάνατο.

Μπορεί η πολιτεία να μας έδωσε το συγχωροχάρτι να κυκλοφορούμε ελεύθεροι χωρίς SMS, να έχουμε δικαίωμα να συναντήσουμε την οικογένειά μας, τους συγγενείς και φίλους με μια προϋπόθεση, να τηρούμε απαρεγκλίτως τις δέουσες προϋποθέσεις. Γνωστές, πολύ γνωστές από την αρχή της εμφάνισης αυτής της πανδημίας. Που βγήκε με το γιαταγάνι υψωμένο και θερίζει όποιον βρεθεί μπροστά του χωρίς μάσκα, χωρίς να τηρεί τους κανονισμούς της καθαριότητας, χωρίς να βουτάει ο φίλος, ο συγγενής το κουτάλι, το πιρούνι του στο πιάτο του παρακαθήμενού του, με δυο λόγια, να αψηφεί εντελώς τους στοιχειώδεις κανόνες προφύλαξης.

Προχθές παρακολουθώντας πρωινιάτικα τα νέα της ημέρας άκουσα, ναι ναι μάλιστα άκουσα, γνωστότατο τηλεπαρουσιαστή να δηλώνει αυτάρεσκα, τέρμα η μάσκα, μην ακούσω για μάσκα. Ποιον λοιπόν να πιστέψει ο απλός ακροατής που έχει σαν ευαγγέλιο την τηλεόραση και ότι περνάει από το μυαλό του κάθε παρουσιαστή της τηλεόρασης που έχει εξασφαλισμένο τον παχυλό μισθό του και παίζει με τις ζωές των άλλων.

Να δεχθούμε ότι υπάρχουν οι αρνητές του εμβολίου, το μόνο ουσιαστικό όπλο έναντι της πανδημίας, εμείς οι υπόλοιπο κάτοικοι αυτής της πανέμορφης χώρας, με τις απέραντες γαλαζοπράσινες αμμουδιές, με τα πανέμορφα καταπράσινα βουνά, μικρά και μεγάλα, που στολίζουν και ομορφαίνουν μάλιστα, σε πολλές γωνιές το πράσινο να φθάνει μέχρι τις παρυφές της αμμουδιά που την γλύφει το τιρκουάζ χρώμα της θάλασσας.

Και μιας και ανέφερα πιο πάνω για βουνά το δικό μας καμάρι, το Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων, που έρχεται να συμπληρώσει την γοητευτική πόλη που φέρει το όνομα Βόλος, την παλιά Ιωλκό, το σημείο απ’ όπου ξεκίνησε η Αργώ, η γνωστή στο πανελλήνιο ξύλινη βάρκα που ξεκίνησε με τον μονοσάνδαλο Ιάσωνα από το ποταμάκι που τρέχει, το ρυάκι το μεγάλο, που διασχίζει την γραφική πλατεία της Αφήσσου, της Αφήσσου που απέχει μόλις 24 χλμ από τον Βόλο. Και να επανέλθουμε στα λεγόμενα ενός νεαρού πηλιορείτη που έχει δικό του ταξί και δουλεύει από νεαρό παιδί. «Δεν θέλουμε, μου δήλωσε κατηγορηματικά να έρθουν οι δήθεν για να δουν τον παππού και την γιαγιά με κορονοιό και να που βγήκε αληθινός, χωριά από το Ανήλιο, η Μακρυράχη που είχαν μηδενικά κρούσματα χάριν των επισκεπτών που κατάφεραν που κατάφεραν να ξεγελάσουν τους τροχονόμους και να περάσει το δικό τους, το έχω ήδη αναφέρει σε προηγούμενο σκαρίφημα. Τι κατάφεραν οι ανεγκέφαλοι που καμαρώνουν που πέρασε το δικό τους. Που σημαίνει το δικό τους να πλημμυρίσει το νοσοκομείο του Βόλου από ασθενείς του κορονοϊού.

Κι έρχομαι τώρα και στην άλλη πλευρά, στην πλευρά των λογικών ανθρώπων που ακολούθησαν τις οδηγίες των υπεύθυνων, μαζεύτηκαν στα σπίτια τους, κυκλοφορούν με μάσκες, με δύο λόγια προσπαθούν ν’αποφύγουν τα χειρότερα. Να έχουν υπ’οψιν τους αυτοί οι αρνητές ότι υπάρχει κορονοιός, ότι και υπάρχει και προσβάλει κάθε ηλικία από νήπια μέχρι πολύ μεγάλες ηλικίες. Τουλάχιστον σεβαστείτε τα παιδιά σας, δεν φταίνε οι αθώες ψυχές που με χαρά και τάξη πήγαν στο σχολείο τους με το χαρτί στο χέρι που τους επέτρεψε να συναντήσουν τους συμμαθητές τους, τους καθηγητές και δασκάλους τους και να τρέξουν χαρούμενα όταν χτύπησε το κουδούνι του διαλείμματος.

Για αυτά και μόνον τα μικρά και νεώτερα ανθρωπάκια, κάνουμε έκκληση να σκεφτούν με σύνεση, ότι ο ιός υπάρχει και θα υπάρχει όσο δεν θωρακίζονται όλοι με τις μάσκες και τα εμβόλια.

Είμαι σίγουρη και ενδόμυχα το πιστεύω, ότι δεν έχουν κακή πρόθεση να βλάψουν τον πλησίον τους, απλώς είχαν λάθος πληροφόρηση. Να σκεφθούν τους ανθρώπους που πέθαναν γιατί αυτοί οι ίδιοι δεν τους προφύλαξαν από την ασθένεια. Καιρός να πάνε να εμβολιαστούν για να περάσουν ένα ελεύθερο καλοκαίρι κοντά στους δικούς μας ανθρώπους και στους ξένους, τους άγνωστους, γιατί οι ΜΕΘ γεμίζουν από ασθενείς που δυστυχώς πολλές φορές φεύγουν και δεν ξαναγυρίζουν στα σπίτια τους. Αυτούς να σκεφτούν, αυτοί τι φταίγαν;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου