ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παρουσίαση λευκώματος

παρουσίαση-λευκώματος-81898

Αφιέρωμα σε προίκα – έργο τέχνης με παράλληλη εκδήλωση για τα παιδιά από το Λύκειο Ελληνίδων

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου σε συνεργασία με το Στέκι Παιδιού της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου παρουσιάζουν το βιβλίο με τον τίτλο «Η προίκα», της Μιράντας Σοφιανού και Φωτεινής Στεφανίδη, την Παρασκευή 4 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο: Γαλλίας – Ροζού).

Tο βιβλίο «η προίκα» θα παρουσιάσουν οι: Καίτη Πολυμέρου – Καμηλάκη, επίτιμη διευθύντρια Κέντρου Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών, Ντίνα Αδαμοπούλου, αρχειονόμος – ιστορικός, διευθύντρια του Αρχείου-Μουσείου Υδρας, Φαίη Τζανετουλάκου, ιστορικός τέχνης, και οι συγγραφείς Μιράντα Σοφιανού και Φωτεινή Στεφανίδη. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η ηθοποιός Κατερίνα Αντωνακάκη.

Το πολυτελές αυτό λεύκωμα, που αποτυπώνει και σημειολογικά την έννοια «προίκα», περιλαμβάνει έργα κεντητικής, ραπτικής και υφαντικής τέχνης του 18ου, 19ου και αρχών του 20ού αιώνα, προερχόμενα από την Κωνσταντινούπολη και την Πέργαμο της Μικράς Ασίας. Τα κεντήματα, τα υφάσματα και τα ενδύματα αυτά ανήκουν στην οικογενειακή συλλογή Σοφιανού και συμπληρώνουν μια πλήρη προίκα.

Παράλληλα, την ίδια ημέρα, πριν την παρουσίαση του βιβλίου στο μουσειακό χώρο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου (Κοραή 79), από τις 6 το απόγευμα, θα λειτουργεί περιοδική έκθεση, με τίτλο «η προίκα της Ματούλας» που έχει φιλοτεχνηθεί, στις αρχές του 20ού αιώνα, δια χειρός της Ματούλας Μπουροδήμου και ανήκει στη Συλλογή του Λ.Ε.Β. Σπάνια παραδοσιακά ενδύματα και εξαρτήματα της γυναικείας παραδοσιακής φορεσιάς, ολομέταξα, βαμβακερά και βελούδα, διακοσμημένα με χρυσοκλωστές και χρυσές δαντέλες κεντημένα με τα χαρακτηριστικά φυσικά και άλλα διακοσμητικά μοτίβα, με τις παραδοσιακές τεχνικές συνιστούν μια πολύτιμη εικόνα υφασμάτων, τεχνικών και ποικιλόχρωμων κεντημάτων που συνθέτουν την πανέμορφη φορεσιά της Σκιάθου.

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου τα παιδιά που παρακολουθούν τα εικαστικά εργαστήρια για παιδιά στο «Στέκι Παιδιού» της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. (εργαστήριο κεραμικής) και Κ.Δ.Α.Π. Νεάπολης της ΚΕΚΠΑ – Δ.Ι.Ε.Κ (εργαστήρια ζωγραφικής) δημιούργησαν με την καθοδήγηση και την εμψύχωση των δασκάλων τους έργα εμπνευσμένα από το βιβλίο «Η προίκα».

Οι δάσκαλοι που δίδαξαν είναι: Απόστολος Ντελάκος, εικαστικός, Λέτα Ποδαροπούλου, κεραμίστρια και Μαρία Χαμπέρη, ζωγράφος. Δείγματα των έργων των παιδιών θα παρουσιαστούν την ημέρα της παρουσίασης του βιβλίου.

Οι Παιδικές βιβλιοθήκες του δήμου Βόλου («Στέκι Παιδιού» της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και Κ.Δ.Α.Π. Νεάπολης της ΚΕΚΠΑ Δ.Ι.Ε.Κ.) στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου «η Προίκα» διοργανώνουν επίσης την εκδήλωση: «Μαλαματένιος αργαλειός και φιλντισένιο χτένι», ένα μουσικό παραμύθι από κλωστή… της Μαρίας Παπαλέξη σε μουσική επιμέλεια της Βαλεντίνας Παπαδημητράκη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016, ώρα 5:30 μ.μ. στο μουσειακό χώρο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου (Κοραή 79).

Την αφήγηση θα κάνει η Ειρήνη Κουγκούνη, μουσικολόγος και την μουσική εκτέλεση ο Παναγιώτης Κατσικλής, μουσικός.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας άνω των 8 ετών. Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24210 33938 (ώρες επικοινωνίας: 11 π.μ. – 2 μ.μ.).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου