ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παρουσίαση βιβλίου

παρουσίαση-βιβλίου-115993

Αφιέρωμα στο «Παγκόσμιο Παιχνίδι στα Βαλκάνια» του Φοίβου Οικονομίδη στον πολυχώρο τέχνης Φουντούλη

Το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου – ιστορικού ερευνητή Φοίβου Οικονομίδη παρουσιάζεται στο Βόλο σε μια μουσική βραδιά στον Πολυχώρο Τέχνης του Ωδείου Φουντούλη Αντωνοπούλου 17 (μεταξύ Δημητριάδος και Ιάσονος) σήμερα Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, στις 9 το βράδυ. Ο τίτλος της καινούριας σημαντικής εργασίας του Φοίβου Οικονομίδη είναι: «Το παγκόσμιο παιχνίδι στα Βαλκάνια. Ελληνογιουγκοσλαβικές σχέσεις από το Β’ Παγκόσμιο στον Ψυχρό Πόλεμο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Ομιλητές είναι οι: Θανάσης Σαμαράς, δημοσιογράφος, Ηλίας Βολιώτης – Καπετανάκης, συγγραφέας – δημοσιογράφος και Φοίβος Οικονομίδης.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης εμφανίζονται: ο Γιώργος Φουντούλης σε δικά του τραγούδια και ερμηνεύει η Μαρίνα Βολουδάκη, το «Λαϊκό κουαρτέτο» που απαρτίζουν οι Στέλιος Παπαδόπουλος (μπουζούκι), Μαριάννα Σταυροπούλου (τραγούδι), Κώστας Παππάς (κιθάρα) και Νώντας Αδάμος (ακορντεόν), ενώ ο Φοίβος Οικονομίδης παίζει τραγούδια του από την δισκογραφία.

«Το παγκόσμιο παιχνίδι στα Βαλκάνια» με πλήθος απόρρητων εγγράφων, που φέρνει ο συγγραφέας για πρώτη φορά στη δημοσιότητα, αποκαλύπτει τις καθοριστικές, όσο και τραγικές διεργασίες, που έγιναν στις σχέσεις της χώρας μας με τη Γιουγκοσλαβία, στο πλαίσιο των αντιπαραθέσεων των Μεγάλων Δυνάμεων από το τέλος του Β’ Παγκόσμιου και κατά τον Ψυχρό Πόλεμο. Οι αντιθέσεις Η.Π.Α. και Σοβιετικής Ενωσης, που ήταν σύμμαχοι στον αγώνα εναντίον του Αξονα, ήρθαν στην επιφάνεια. Ενα από τα σημαντικότερα παιχνίδια του Ψυχρού Πολέμου -αν όχι το σημαντικότερο- εκτυλίχθηκε εδώ στα Βαλκάνια με άξονες την Ελλάδα και την Γιουγκοσλαβία.

Στα Βαλκάνια έγινε το πρώτο ρήγμα του υπαρκτού σοσιαλισμού με την αποσκίρτηση του Τίτο και της Γιουγκοσλαβίας από το σοβιετικό στρατόπεδο, που υπήρξε η αρχή του τέλους για το Ανατολικό Μπλοκ. Σ’ αυτό το μεγάλο παιχνίδι στα Βαλκάνια πρωταγωνίστησαν οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, τόσο το ΚΚΕ όσο κι οι ελληνικές κυβερνήσεις της εποχής, παράλληλα με τους ελιγμούς των Γιουγκοσλάβων των Ρώσων και των Αμερικανών. Το βιβλίο «Το παγκόσμιο παιχνίδι στα Βαλκάνια» επιχειρεί να καταδείξει για πρώτη φορά αυτό το μεγάλο διεθνές παιχνίδι, που εκτυλίχθηκε στην περιοχή μας και όπου το μεγαλύτερο μέρος του πραγματοποιήθηκε στα διπλωματικά παρασκήνια μακριά από το φως της μέρας.

«Οσο η συνεργασία Αγγλων και Γιουγκοσλάβων προχωρούσε ομαλά, τόσο η αναγκαιότητα σχέσεων των Γιουγκοσλάβων μαζί μας απωθούνταν σε δεύτερη μοίρα. Οταν οι σχέσεις αυτές διαταράσσονταν, τότε η αναγκαιότητα των σχέσεων και της στενής συνεργασίας πρόβαλε πολύ επιτακτική. Και στη μία όμως, περίπτωση και στην άλλη, εμείς μένουμε για τους Γιουγκοσλάβους το κύριο ατού που παράλληλα χρησιμοποιώντας το, επιτυγχάνουν ένα σωρό παραχωρήσεις από τους Αγγλους και την τελική τους επικράτηση. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως η μαζικότητα του δικού μας κινήματος, η δύναμη και αντοχή του, η ικανότητά μας για ελιγμούς, είναι εκείνη που περισσότερο από κάθε άλλο βοήθησε στην επικράτηση και στερέωση του Τίτο «στην Γιουγκοσλαβία και αυτό για όλη την περίοδο 1943-1950» όπως επισημαίνεται σε απόσπασμα από γράμμα του Ανδρέα Τζήμα, της 22ας Ιουνίου του 1960.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου