ΤΟΠΙΚΑ

«Θέλουμε ειρήνη, όχι πόλεμο» ~ Αντιπολεμικό μήνυμα μαθητών του 6ου Δ.Σ. Βόλου

θέλουμε-ειρήνη-όχι-πόλεμο-αντιπολε-120367

Δράσεις ενάντια σε κάθε μορφή βίας από τους λιλιπούτειους μαθητές, που εκθέτουν τις εργασίες τους

«Θέλουμε ειρήνη, όχι πόλεμο», το αντιπολεμικό μήνυμα που στέλνουν μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, με φόντο την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες. Οι μικροί μαθητές ενώνουν τις φωνές τους στο παγκόσμιο κίνημα υπέρ της ειρήνης στην περιοχή και ενάντια σε κάθε μορφή βίας, μέσα από πλούσιες δράσεις που έχουν αναλάβει με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και κορυφώνονται αύριο, Παρασκευή 4 Μαρτίου.

Οι μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, από νωρίς το πρωί της Παρασκευής θα αναρτήσουν στα κάγκελα του προαυλίου όλες τις εργασίες, που ανέλαβαν να εκπονήσουν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς ενάντια σε κάθε μορφή βίας, μία εκ των οποίων είναι ο πόλεμος. Κυρίαρχο θα είναι το μήνυμα κατά του πολέμου στην Ουκρανία. Αφορμή για την υπαίθρια έκθεση προκειμένου να είναι ορατή από κάθε περαστικό έξω από το σχολείο, αποτελεί η 6η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας.

Οι δράσεις ενάντια σε κάθε μορφής βία ξεκίνησαν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Σύσσωμο το σχολείο, όλες οι τάξεις, από την α’ έως την στ’ και όλοι οι δάσκαλοι συμμετείχαν με πολύπλευρες δράσεις στο πρόγραμμα, μέσω του οποίου οι μαθητές έμαθαν να αναγνωρίζουν τη βία και τις μορφές της, πώς να αντιδρούν και κυρίως να καταλάβουν ότι δεν είναι τρόπος αντιμετώπισης προβλημάτων και να την καταπολεμήσουν.

Σύμφωνα με τη συντονίστρια του προγράμματος Σοφία Κροτοπούλου, οι μαθητές διαπραγματεύτηκαν τόσο ζητήματα σχολικής βίας, λεκτικής ή σωματικής βίας, με το επίκαιρο ζήτημα της γυναικοκτονίας και πρόσφατα με τον πόλεμο, με φόντο την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, μαθητές της α’ τάξης δημιούργησαν την «Αλφαβήτα της φιλίας σε μορφή πόστερ, όπου κάθε γράμμα της αλφαβήτας εκπροσωπεί κι ένα θετικό συναίσθημα.

Οι μαθητές της β’ τάξης διαπραγματεύτηκαν τον θυμό και πώς μπορούν να τον διαχειρίζονται για να μην καταλήγει στην άσκηση βίας.

Η γ’ τάξη μίλησε και ζωγράφισε εικόνες ενάντια στον πόλεμο, ενώ η δ’ τάξη δημιούργησε το δέντρο των συνθημάτων, κρεμώντας στα κλαδιά του συνθήματα όπως «τα χεράκια δεν χτυπούν, τα χεράκια αγαπούν».

Οι μαθητές της ε’ τάξης ασχολήθηκαν με το bullying και οι μαθητές της στ’ τάξης με τη γυναικοκτονία.

Εκτός από τις ζωγραφιές, τα πόστερ και το δέντρο των συνθημάτων, δημιουργήθηκαν δύο βίντεο για τη γυναικοκτονία και δύο μαθήτριες έγραψαν τραγούδια ενάντια στη βία. Επίσης, μαθητές έγραψαν και το δικό τους παραμύθι, το «Κοροϊδοχωριό», ενώ έγραψαν το σύνθημα του Χαμόγελου του Παιδιού, «Μίλα Τώρα» με ρολά από χαρτί υγείας.

«Στόχος μας μέσα από τις πολύπλευρες δράσεις είναι να δημιουργήσουμε συνείδηση στους μαθητές ενάντια στη βία σε κάθε μορφή της», σημείωσε η κ. Κροτοπούλου. Με την ολοκλήρωση της δράσης, οι μαθητές θα κληθούν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια, προκειμένου να διαπιστώσουν οι εκπαιδευτικοί τι έχει μείνει στις παιδικές ψυχές μέσα από το πρόγραμμα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το δέντρο των συνθημάτων

«Μίλα τώρα», προτρέπουν τα παιδιά, που βιώνουν κάποια μορφή βίας

Δημιούργησαν την αλφαβήτα της φιλίας

Κυρίαρχο το μήνυμα ενάντια στον πόλεμο

Στο πλαίσιο του προγράμματος κατά της βίας μαθητές ασχολήθηκαν με τη γυναικοκτονία

Εγραψαν παραμύθι, το «Κοροϊδοχώρι»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου