ΤΟΠΙΚΑ

Στα χνάρια των αγωνιστών του Υψηλάντη

στα-χνάρια-των-αγωνιστών-του-υψηλάντη-129332

Οι μαθητές του 7ου Γυμνασίου Βόλου, με την έρευνα του Βολιώτη επιστήμονα Γεωργίου Γκέκου

Στις 22/2/1821 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, διαβαίνοντας τον Προύθο, κήρυξε την έναρξη της Επανάστασης στις Ηγεμονίες και τις επόμενες μέρες τιτλοφόρησε και απηύθυνε τις περίφημες προκηρύξεις του.

Για την τρίτη τάξη και τους εκπαιδευτικούς του 7ου Γυμνασίου Βόλου υπήρξε η ευτυχής συγκυρία – 201 χρόνια μετά – να παρακολουθήσουν ένα διαφορετικό μάθημα για τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο.

Την περασμένη Τετάρτη, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεταξουργείου Βόλου, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, έγινε σύνδεση με τον ομότιμο καθηγητή του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης Γεώργιο Γκέκο, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα της πολυετούς του ιστορικής έρευνας σχετικά με την τύχη των αγωνιστών του Υψηλάντη μετά την αποτυχημένη επανάσταση στη Μολδοβλαχία. Ο διακεκριμένος Βολιώτης επιστήμονας οδήγησε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς σε μια διαδρομή 3000 χιλιομέτρων από την Οδησσό ώς τη Μασσαλία ακολουθώντας τους Έλληνες εκείνους που αποφάσισαν να ξαναγυρίσουν με κάθε τρόπο στην επαναστατημένη Ελλάδα και να συνεισφέρουν στον απελευθερωτικό Αγώνα. Μέσα από τις ρωσικές στέπες, μέσω της Πολωνίας και της Γερμανίας, οι πρόσφυγες έφτασαν στην Ελβετία, όπου συνάντησαν ένα συγκινητικό κίνημα φιλελληνισμού το οποίο εκδηλώθηκε με ποικίλους τρόπους, Η εξαιρετική έρευνα του κ. Γκέκου στο αρχειακό υλικό των περιοχών αυτών έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες να γνωρίσουν μία πτυχή της ελληνικής ιστορίας, η οποία παραμένει «αχαρτογράφητη» και σε πολλούς άγνωστη. Το υλικό αυτό βρίσκεται συγκεντρωμένο στο βιβλίο «Η επιστροφή: Αγωνιστές του Α. Υψηλάντη στον δρόμο για την Ελλάδα 1822/1823» για το οποίο ο κ. Γκέκος βραβεύτηκε το 2020 από την Ακαδημία Αθηνών.

Η παρουσίαση κινητοποίησε τους μαθητές, οι οποίοι απηύθυναν ερωτήσεις στον ερευνητή – συγγραφέα σχετικά με τα κίνητρα της έρευνας, τον τρόπο διεξαγωγής της και τα αποτελέσματά της. Ο ίδιος ανταποκρίθηκε με ευγένεια, ενδιαφέρον και παιδαγωγική ευαισθησία κι έλυσε την μεγάλη απορία των μαθητών πώς ένας επιστήμονας της κβαντικής ηλεκτρονικής ερευνά και προσεγγίζει ιστορικά θέματα.

Ο διευθυντής του σχολείου Περικλής Φασουράκης ευχαρίστησε θερμά τον κ. Γκέκο για την άμεση ανταπόκρισή του στην πρόσκληση του σχολείου, τη φιλόλογο Ελπίδα Πανάγου που είχε την επιμέλεια της εκδήλωσης και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου που υποστήριξαν τη διοργάνωσή της. Ευχήθηκε στα παιδιά να αντλήσουν στοιχεία από την προσωπικότητα και τη δουλειά του κ. Γκέκου, τον οποίο και προσκάλεσε να επισκεφτεί το σχολείο, όταν οι συνθήκες το ευνοήσουν.

Ολοι οι συμμετέχοντες απευθύνουν «ένα θερμό ευχαριστώ στον Βολιώτη επιστήμονα που τιμά τον τόπο μας με ουσιαστικό και σεμνό τρόπο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου