ΤΟΠΙΚΑ

Διέξοδος απασχόλησης η γεωργία

διέξοδος-απασχόλησης-η-γεωργία-843395

Η παράδοση της χώρας δείχνει το δρόμο στη σύγχρονη αγροτική πολιτική για την κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών

Η γεωργία ανέκαθεν ήταν και μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί μια μεγάλη δεξαμενή απασχόλησης πολλών χεριών, δίνοντας διέξοδο απασχόλησης ιδίως στη νέα γενιά, τόνισε από το Βόλο, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάσης Τσαυτάρης, στο περιθώριο διάλεξης που έδωσε στο αμφιθέατρο της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα «η παράδοση και ο πολιτισμός μας στρατηγικός πυλώνας ανάπτυξης» στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Αειφόρος Αγροτική Παραγωγή και Διαχείριση Περιβάλλοντος».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο κ. Τσαυτάρης μίλησε για τον προσανατολισμό που θα πρέπει να έχει η αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα, έναν τόπο που μπορεί να παντρέψει τις σύγχρονες ανάγκες του καταναλωτικού κοινού με τη μακρόχρονη παράδοσή της και να προσελκύσει μέσω των παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων χιλιάδες τουρίστες.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, «στη χώρα μας ταιριάζει απόλυτα το μοντέλο που λέει: αφήστε τους καταναλωτές να καθορίσουν την παραγωγική διαδικασία και προσπαθήστε να ικανοποιήσετε τις ανάγκες που έχουν». «Η Ελλάδα έχει εξαιρετικό, ποικίλο περιβάλλον και μεγάλη παράδοση στη γεωργία. Η γεωργία που μας ταιριάζει πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά της ποιότητας, εντοπιότητας, να παράγει προϊόντα με προστιθέμενη αξία, εξαγώγιμα που μπορούν να γίνουν περιζήτητα σε όλον τον κόσμο, αλλά και προϊόντα που μπορούν να βοηθήσουν τους καταναλωτές να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας ή να καλύψουν ιδιαιτερότητες, όπως για παράδειγμα τη χορτοφαγία», ανέφερε ο κ. Τσαυτάρης, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική αγροτική παραγωγή μπορεί να καλύψει το σύνολο των αναγκών και απαιτήσεων. Ο ίδιος μάλιστα εστίασε στην παράδοση της Ελλάδας. «Υπάρχει μια γιγάντια ενσωματωμένη γνώση στις παραδόσεις μας, μια σοφία, που εμάς τους επιστήμονες μας εκπλήσσει», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στα φαγητά της νηστείας ή στη διατροφή των μοναχών που καλύπτουν τον οργανισμό που δεν προσλαμβάνει κρέας. Η παραδοσιακή διατροφή του τόπου μπορεί δε, να αποτελέσει και πόλο έλξης τουριστών. «Υπάρχουν εκατομμύρια χορτοφάγοι που αποφεύγουν να ταξιδέψουν γιατί δεν γνωρίζουν αν θα βρουν προϊόντα που να καλύπτουν τις διατροφικές τους ανάγκες», σημείωσε. «Εμείς μπορούμε να προβάλλουμε τη διατροφή μας γιατί είναι μια παράδοση δοκιμασμένη επί χιλιάδες χρόνια», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός.

Υποστήριξε ότι η αγροτική παραγωγή μπορεί να ενισχύσει την απασχολησιμότητα ειδικά στους νέους και να δώσει λύση στο σημερινό πρόβλημα της ανεργίας. «Η γεωργία μπορεί ξανά να αποτελέσει μια βάση απασχόλησης, ιδιαίτερα πολλών νέων παιδιών. Πολλά από τα νέα παιδιά είναι μορφωμένα παιδιά, αντιλαμβάνονται δυνατότητες συνεργειών, δεν κλείνουν τα μάτια στη μεταποίηση και στην εξαγωγή και στις σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών», ανέφερε υπογραμμίζοντας την ανάγκη παραγωγής ποιοτικών προϊόντων. Σχολιάζοντας δε, τα νέα φορολογικά μέτρα σε βάρος των αγροτών υπογράμμισε ότι «ό,τι χτυπάει τη γεωργία είναι σε βάρος όλων. Η γεωργία θέλει ώθηση, κατεύθυνση και βοήθεια. Αν ο αγρότης καταφέρει να αναπτυχθεί σωστά και να κάνει εξαγωγές σε υψηλές τιμές, θα μπορέσει να δώσει και πέντε λεπτά παραπάνω φόρο. Αν όμως κάποιος είναι τσακισμένος και τον επιβαρύνεις, λειτουργείς ανάποδα και μπορεί να τον οδηγήσεις στην απογοήτευση, στην εγκατάλειψη, στη μετανάστευση», κατέληξε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου