ΤΟΠΙΚΑ

Διατροφή και άσκηση τα… φάρμακα

διατροφή-και-άσκηση-τα-φάρμακα-27976

Εκδήλωση από το Κοινωνικό Φροντιστήριο Βόλου για να προσέλθουν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών χωρίς άγχος στις εξετάσεις

Καλή διατροφή και άσκηση μπορούν να δώσουν στον υποψήφιο την ενέργεια που χρειάζεται και ταυτόχρονα να τον βοηθήσουν να απαλλαγεί από το άγχος των πανελλαδικών εξετάσεων. Οι πανελλήνιες εξετάσεις αποτελούν την πιο ψυχοφθόρα διαδικασία στη ζωή ενός εφήβου και τα έντεκα καταγεγραμμένα πέρυσι περιστατικά κρίσεων πανικού σε εξεταστικά κέντρα της Μαγνησίας, μόνο τυχαία δεν θεωρούνται…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Μεθαύριο Κυριακή 17 Απριλίου, στις 5:30 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο Σαράτση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Κοινωνικό Φροντιστήριο Βόλου διοργανώνει εκδήλωση «άγχος και σχολικές εξετάσεις», ενόψει της έναρξης των πανελληνίων εξετάσεων. Πρόκειται για μία εκδήλωση που αναλαμβάνει το Κοινωνικό Φροντιστήριο «στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς για να βοηθήσουμε τους υποψηφίους», όπως είπε ο εκπαιδευτικός, Κων. Παρίσης.

Προσκεκλημένοι θα είναι ψυχολόγος και διατροφολόγος που θα δώσουν πολύτιμες συμβουλές σε γονείς και μαθητές για τις ημέρες των εξετάσεων.

Χθες, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Βόλου, ο ψυχολόγος, Δημ. Τσουκάλης, χαρακτήρισε τις πανελλήνιες ως την πιο ψυχοφθόρα διαδικασία από την οποία καλούνται να περάσουν οι έφηβοι. «Ο έφηβος παίρνει προσωπικά την όποια αποτυχία των εξετάσεων. Ομως το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να προετοιμαστεί καλά στα μαθήματα από πριν και την ώρα της εξέτασης να αφεθεί ελεύθερος να γράψει αυτά που ξέρει», σημείωσε ο κ. Τσουκάλης.

«Θα πρέπει να απομυθοποιήσουμε τη στιγμή των πανελληνίων εξετάσεων ότι δήθεν είναι καθοριστική στη ζωή ενός εφήβου. Θα χρειαστεί να πάρει αποφάσεις πολλές φορές, πολλές φορές να αναπροσαρμόσει τη ζωή του, πολλές φορές να δώσει εξετάσεις ακόμη και να αλλάξει επάγγελμα», σημείωσε από την πλευρά του το στέλεχος του ΚΕΣΥΠ (κέντρο συμβουλευτικής και προσανατολισμού), Σταύρος Κατσούρας.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα παιδιά πιέζονται και από τους ίδιους γονείς εν μέσω οικονομικής κρίσης, τόσο να πετύχουν να περάσουν στο πανεπιστήμιο όσο και ως προς την επιλογή της σχολής, να είναι κοντά στο σπίτι τους.

Στην καλή ψυχολογία τις ημέρες των εξετάσεων μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά η διατροφή και η άσκηση, όπως ανέφερε ο διαιτολόγος- διατροφολόγος, Στ. Γεωργαδάκης. Η καλή διατροφή μπορεί να συμβάλλει στη διαχείριση του άγχους, στην ενίσχυση της μνήμης αλλά και στη μεγιστοποίηση της απόδοσης του υποψηφίου, όπως χαρακτηριστικά είπε. Υπογράμμισε δε και τη σημασία της άσκησης ως «φάρμακο» κατά του άγχους. Εμφαση έδωσε στο πρωινό που θα πρέπει να παίρνουν οι υποψήφιοι πριν την εξέταση, το οποίο θα πρέπει να είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες που αποτελούν πηγή ενέργειας για το διαγωνισμό. Πρότεινε μάλιστα δημητριακά με γάλα ή ένα τοστ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου