ΤΟΠΙΚΑ

Επί ποδός οι εργαζόμενοι στους δήμους

επί-ποδός-οι-εργαζόμενοι-στους-δήμους-138154

«Πάγωσαν» με την έναρξη του διαλόγου για το ασφαλιστικό οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στο δήμο Βόλο

«Φρένο» στις αιτήσεις συνταξιοδότησης ακόμη και των εργαζομένων που τυπικά πλησιάζουν στο δικαίωμα κατάθεσης των χαρτιών τους, έβαλε η έναρξη της συζήτησης για το ασφαλιστικό. Τον τελευταίο ένα μήνα δεν έχει κατατεθεί ούτε μία αίτηση για συνταξιοδότηση από εργαζόμενους. Το μεγάλο κύμα φυγής είχε σημειωθεί τη διετία 2011- 2012. Το ασφαλιστικό και οι αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση, βρίσκουν το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, σε αγωνιστική εγρήγορση.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Συλλόγου, Θάλεια Στάχτου, σήμερα θα συνεδριάσει ο σύλλογος σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου, προκειμένου να καταλήξει στις προτάσεις που θα καταθέσει υπόψη των εργαζομένων στους δήμους του νομού. Θα ακολουθήσει κύκλος ενημέρωσης των εργαζομένων ανά υπηρεσία για το τι συνεπάγεται το νέο ασφαλιστικό και θα οριστεί γενική συνέλευση, όπου θα ληφθεί απόφαση για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της πανελλήνιας ομοσπονδίας εργαζομένων στους ΟΤΑ. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στους δήμους του νομού, με το νέο ασφαλιστικό «επιχειρείται ο ενταφιασμός της κοινωνικής ασφάλισης και η εξαθλίωση των ασφαλισμένων, τόσο αυτών που ετοιμάζονται τώρα να βγουν στη σύνταξη όσο και των νέων ασφαλισμένων. Το νέο ασφαλιστικό είναι απόρροια του τρίτου μνημονίου και έρχεται να προστεθεί στη νομιμοποίηση των προηγούμενων αντιασφαλιστικών Νόμων, στην αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 χρόνια ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας, στην αύξηση των εισφορών για την περίθαλψη στους ήδη συνταξιούχους καθώς και στις περικοπές για τις δαπάνες κατά 1,8 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό. Με το σχέδιο που παρουσίασε η συγκυβέρνηση αλλάζει προς το χειρότερο τον αντιασφαλιστικό νόμο με τον οποίο για πρώτη φορά η σύνταξη «έσπασε» στα δύο: ένα τμήμα της καταβάλλεται υπό προϋποθέσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό και το άλλο προκύπτει αναλογικά προς τα χρόνια ασφάλισης και το μισθό του ασφαλισμένου. Πρόκειται για την εθνική και την ανταποδοτική σύνταξη, με την πρώτη να ορίζεται στα 384 ευρώ». Οπως επεσήμανε η κ. Στάχτου, υπάρχουν εργαζόμενοι στο δήμο Βόλου, που φθάνουν στην πηγή, αλλά νερό δεν θα πιουν. Οσοι συμπλήρωναν τα έτη εργασίας, ξαφνικά βρίσκονται πάλι πίσω στις δουλειές τους για να συμπληρώσουν τα χρόνια με βάση τα νέα όρια συνταξιοδότησης, ενώ υπάρχει και μερίδα ορισμένων που διστάζουν να καταθέσουν χαρτιά από τη στιγμή που η εθνική σύνταξη καθορίζεται στα 384 ευρώ και η ανταποδοτική θα πάρει μερικά χρόνια μέχρι να βγει.

Χαρακτηριστικό του «μουδιάσματος» που επικρατεί στο δήμο Βόλου, εξαιτίας του ασφαλιστικού, είναι η κίνηση στο γραφείο προσωπικού. Τον τελευταίο ένα μήνα δεν έχει κατατεθεί ούτε μία αίτηση συνταξιοδότησης. Η μεγάλη «φυγή» είχε καταγραφτεί τη διετία 2011 – 2012. Για το 2015 τα χαρτιά τους για σύνταξη κατέθεσαν 18 εργαζόμενοι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου