ΤΟΠΙΚΑ

Κάθετα αντίθετοι 17 φορείς στο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό

κάθετα-αντίθετοι-17-φορείς-στο-σχέδιο-νό-154389

Συμπαράταξη και οργάνωση αγώνα στη Μαγνησία κόντρα στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Με την ανταπόκριση ούτε ενός, ούτε δύο, ούτε τριών, αλλά δεκαεπτά φορέων μεταξύ των οποίων οι λογιστές, οι φοροτεχνικοί, οι συμβολαιογράφοι, οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί, οι οδοντίατροι, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι μηχανικοί, οι ξενοδόχοι, πραγματοποιήθηκε χθες στο Επιμελητήριο Μαγνησίας η σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου για το ασφαλιστικό. Ολοι ανεξαιρέτως με ψήφισμα που εξέδωσαν συμφώνησαν ότι είναι καθολικά αντίθετοι με το νέο σχέδιο Νόμου, καθώς αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αρχή της ανταποδοτικότητας, αντιμετωπίζει τις ασφαλιστικές εισφορές σαν πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση και θέτει τον ελεύθερο επαγγελματία υπό διωγμό.

Οι εκπρόσωποι των φορέων αποφάσισαν να χωριστούν σε δύο άτυπα όργανα ανάλογα με τον εάν οι κλάδοι που εκπροσωπούν ανήκουν στο ΕΤΑΑ ή στον ΟΑΕΕ, να έχουν Συντονιστική Γραμματεία που θα αποτελείται από τους προέδρους του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Λάζαρο Γαϊτάνη, του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αριστοτέλη Μπασδάνη, του ΤΕΕ, Νάνσυς Καπούλα, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας, Γιώργου Χρηστάκη, του Ιατρικού Συλλόγου Βόλου, Ευθύμιο Τσάμη, του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, Κωνσταντίνου Τσέλιου και του μέλους της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας Φρόσως Παύλου.

Οι φορείς θα πραγματοποιήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στο επιμελητήριο Μαγνησίας αύριο, Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου, στις 11 το πρωί για τις θέσεις τους, ενώ το επόμενο διάστημα θα κάνουν κοινές συναντήσεις ανά τομέα ασφάλισης. Επιπλέον, θα πραγματοποιήσουν κοινή εκδήλωση για το νέο ασφαλιστικό στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ την εβδομάδα από 18 έως 22 Ιανουαρίου 2016.

Η συζήτηση άνοιξε με το βουλευτή Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστο Μπουκώρο, ο οποίος ενημέρωσε ότι το σχέδιο νόμου καταργεί για πρώτη φορά στην ιστορία του ασφαλιστικού την αρχή της ανταποδοτικότητας, αντιμετωπίζει τις ασφαλιστικές εισφορές σαν φορολογική εισφορά και συνδέει το εισόδημα των ασφαλισμένων με το ύψος της σύνταξης.

«Πρέπει να κινηθεί σε άλλη λογική από το να μεταφέρει τη ζημιά από τα capital controls στους πόρους των ασφαλιστικών ταμείων. Οσο η ανεργία αυξάνει (στη Μαγνησία είναι συν πλην 5%), όσο περιορίζεται ο έλεγχος της μαύρης εργασίας (η οποία βρίσκεται στο 25%) η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωράει με φοροεισπρακτικά μέτρα, να χειρίζεται το ασφαλιστικό χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη φοροδοτική ικανότητα» είπε.

Ο ίδιος δήλωσε κατηγορηματικά ότι το σχέδιο νόμου είναι προς εσφαλμένη κατεύθυνση. «Αυξάνει τους φόρους και τις εισφορές χωρίς να ενισχύει τους πόρους των ασφαλιστικών ταμείων. Ωστόσο, το ασφαλιστικό θα πρέπει να προσφέρει προοπτική, η οποία για να υπάρχει χρειάζεται πολλές δεκαετίες αγώνα. Δεν πρόκειται παρά για μία μπαλωματική λύση σε εντελώς εσφαλμένη κατεύθυνση» κατέληξε.

Η θέση για το ασφαλιστικό

Οι φορείς θεωρούν ότι το συγκεκριμένο προσχέδιο έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την αρχή ότι το ασφαλιστικό στηρίζεται στην ανταποδοτικότητα. Αναλυτικά σε ψήφισμά τους αναφέρονται τα εξής: «Πλέον το ασφαλιστικό θα στηρίζεται στην φοροδοτική ικανότητα, αποτελώντας μία πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση, που θα αφανίσει τον ελεύθερο επαγγελματία.

Ετσι από 1-1-2017 με το άρθρο 53 του προσχέδιου θεσπίζεται νέο σύστημα πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για τους ασφαλισμένους του Ε.Τ.Α.Α. και του Ο.Α.Ε.Ε. που θα έχουν ενταχθεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.). Συγκεκριμένα οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές υπολογιζόμενες σε ποσοστό 20% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος του 2016 για κύρια σύνταξη.

Μόνο που σε αυτό το 20% προστίθεται κι ένα ποσοστό της τάξης του 18,60% φτάνοντας τη συνολική επιβάρυνση στα 38,60%. Πρόκειται για εισφορά για επικουρική σύνταξη 7,5%, για εισφορά υγειονομικής περίθαλψης 6,95%, εισφορά αλληλεγγύης υπέρ ΟΑΕΔ και λοιπά.

Ενώ, όμως, ο κάθε ασφαλισμένος θα καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές ανάλογα με τη φοροδοτική του ικανότητα, οι συντάξιμες αποδοχές θα είναι οι ίδιες.

Οταν, λοιπόν, ασφαλισμένοι διαφορετικού φορολογητέου εισοδήματος θα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές τεράστιας απόκλισης και ύψους, η λήψη των ίδιων συντάξιμων αποδοχών κάθε άλλο παρά συμβαδίζει με την αρχή της ανταποδοτικότητας.

Και αν το ασφαλιστικό πρέπει να στηρίζεται στην αρχή της ανταποδοτικότητας, η στόχευσή του πρέπει να είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας, που είναι και το ζητούμενο. Η αύξηση όμως των ασφαλιστικών εισφορών οδηγεί τα ασφαλιστικά ταμεία σε απομείωση των αποθεματικών τους, που συρρικνώθηκαν δραματικά το 2012 με το ολέθριο για τα ίδια PSI. Τα αποθεματικά που υποχρεωτικά έγιναν ομόλογα για να κουρευτούν στη συνέχεια και να εξαϋλωθούν.

Με ασφαλιστικές όμως εισφορές ύψους 38,60%, με φορολογία 26% από το πρώτο ευρώ, με προκαταβολή φόρου 100%, με ΦΠΑ 23%, με υποχρέωση πληρωμής τέλους επιτηδεύματος και εισφοράς αλληλεγγύης ο ελεύθερος επαγγελματίας τίθεται υπό διωγμό. Η φοροδιαφυγή αντί να παταχθεί, για κάποιους ίσως γίνει τρόπος επιβίωσης.

Αν λοιπόν η Κυβέρνηση και οι δανειστές θεωρούν στην πράξη και όχι στα λόγια την επιχειρηματικότητα μοχλό ανάπτυξης μετά από 8 χρόνια ύφεσης, δεν μπορεί οι ασφαλιστικές εισφορές να αποτελούν φορολογική επιβάρυνση, δεν μπορεί η αρχή της ανταποδοτικότητας να ανατρέπεται. Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν επιτυγχάνεται με λουκέτα.

Το υπό ψήφιση ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όπως δόθηκε στη δημοσιότητα, δε μπορεί να ψηφιστεί» προσθέτουν.

Οι φορείς

Στη σύσκεψη συμμετείχαν για το Επιμελητήριο Μαγνησίας ο πρόεδρος Αριστοτέλης Μπασδάνης, για το Οικονομικό Επιμελητήριο – Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλίας, ο Οικονομικός Επόπτης, Γιώργος Χρηστάκης, για το Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας, η πρόεδρος Νάνσυ Καπούλα, για την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας – ΟΕΒΕΜ, ο πρόεδρος Τρύφων Πλαστάρας, για την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας, ο πρόεδρος Γρηγόρης Μαντάς, για τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου, ο πρόεδρος Λάζαρος Γαϊτάνης, για τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας, ο πρόεδρος, Ευθύμιος Τσάμης, για το Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείου Λάρισας, ο πρόεδρος, Γιάννης Κόνσουλας, για το Σύλλογο Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, ο πρόεδρος Αριστείδης Παπανδρέου, για τον Σύλλογο Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών, το μέλος του Δ.Σ. Νίκος Μπουρμπούλιας, για τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Μαγνησίας, ο πρόεδρος Κώστας Ματσιόλης, για τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Βόλου, η πρόεδρος Τίνα Κλάρα, για τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου – Νέας Ιωνίας, ο πρόεδρος Κώστας Τσέλιος, για τον Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. Μαγνησίας ο πρόεδρος Γιάννης Παπαδημόπουλος, για την Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας και Εύβοιας το μέλος του Δ.Σ., Φρόσω Παύλου και για την Ενωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας, ο Αντιπρόεδρος Αντώνης Ζύμαρης, για την ΠΕΔΜΕΔΕ Μαγνησίας, το μέλος του Δ.Σ., Αλέκος Καμπύλης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου