ΤΟΠΙΚΑ

Βγαίνουν σε Μικροθήβες και Αερινό οι αγρότες της Μαγνησίας

βγαίνουν-σε-μικροθήβες-και-αερινό-οι-α-142801

Σε θέση μάχης τα τρακτέρ

Σε Μικροθήβες και Αερινό… το σημερινό ραντεβού των αγροτών της Μαγνησίας που ανεβαίνουν στα τρακτέρ και βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Οι αγρότες παίρνουν θέση μάχης και δηλώνουν αποφασισμένοι να κλείσουν κομβικά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου και μάλιστα, δηλώνουν έτοιμοι να μείνουν στα μπλόκα τους για όσο καιρό χρειαστεί. Από το Βελεστίνο και τη γύρω περιοχή πορεία πάνω στα τρακτέρ αγρότες της περιοχής θα κατευθυνθούν σήμερα γύρω στις 12 το μεσημέρι στις Μικροθήβες όπου θα συναντηθούν με τους αγρότες της περιοχής του Αλμυρού.

Από χωριά επίσης του κάμπου αγρότες θα κατευθυνθούν με τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Αερινού όπου θα στηθεί το δεύτερο μπλόκο για σήμερα, όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Νίκος Αγγελής.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται τόσο για το σχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση, όσο και για τη φορολογία των αγροτών σημειώνοντας ότι δεν αντέχουν το υψηλό κόστος φορολόγησης και ότι πρέπει να μπει φραγμός στα σχέδια της κυβέρνησης για να μην καταρρεύσει η πρωτογενής παραγωγή της χώρας. Σε δηλώσεις τους ενόψει της σημερινής κινητοποίησης οι αγροτοσυνδικαλιστές Χρ. Πάντζιος και Δημ. Σπαθής υπογράμμισαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «θα στρατοπεδεύσουμε στα μπλόκα και δεν θα επιτρέψουμε το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς».

Σε πλήρη ετοιμότητα

Σε πλήρη ετοιμότητα και με «αναμμένες» τις μηχανές των τρακτέρ, οι αγρότες της Μαγνησίας δηλώνουν έτοιμοι για την έναρξη των κινητοποιήσεων. Χθες μέχρι αργά το βράδυ ήταν σε εξέλιξη προσυγκεντρώσεις και συνεδριάσεις προκειμένου σήμερα να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός και τα κομβόι των τρακτέρ από όλα τα χωριά να φτάσουν οργανωμένα στις Μικροθήβες αφενός και στο Αερινό που θα στηθεί το δεύτερο μέτωπο.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις για μία ακόμη φορά προς το παρόν δεν επιτρέπουν κοινό μέτωπο, εάν και γίνονται προσπάθειες να πειστούν όλοι οι αγρότες να συντονιστούν σε ένα μπλόκο, έτσι ώστε η παρουσία τους στα μπλόκα να είναι πιο δυναμική.

Καίνε ασφαλιστικό – φορολογικό

Τα στοιχεία που επικαλούνται οι ίδιοι οι αγρότες είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν ότι μόνο φέτος, όπως υποστηρίζουν, οπότε και θα γίνει η πρώτη αύξηση ασφαλιστικών εισφορών και μάλιστα με αναδρομικό χαρακτήρα από τα μέσα του 2015, η διαφορά σε σχέση με αυτά που πληρώνουν σήμερα αγγίζει το 43%. Μέχρι σήμερα, οι αγρότες μπορούσαν να επιλέξουν μεταξύ 7 ασφαλιστικών κλάσεων και οι εισφορές τους υπολογίζονταν στο 7% αλλά πλέον αλλάζουν όλα:

Από 1/7/2015 έως 31/12/2016 το ποσοστό της εισφοράς αυξάνεται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώνεται σε ποσοστό 10% ενώ από 1/1/2017 και εφεξής οι υφιστάμενες ασφαλιστικές κατηγορίες καταργούνται και το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς υπολογίζεται ως ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος, ως εξής , κατά το έτος 2017 σε 14 %, κατά το έτος 2018 σε 17 %, και από 1/1/2019 διαμορφώνεται σε 20%.

Μεγάλες εξάλλου είναι και οι αυξήσεις κρατήσεων για τον κλάδο υγείας. Ως σήμερα, ανέρχονται ως τα 420,60 ευρώ το χρόνο, αλλά πλέον υπολογίζονται σε ποσοστό 6,95% επί του ασφαλιστέου εισοδήματός τους. Ετσι για παράδειγμα, για φορολογητέο εισόδημα (κέρδος) 15.000 ευρώ μόνο για τον κλάδο υγείας οι ετήσιες εισφορές θα φτάνουν στα 1.042,50 ευρώ!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου