ΤΟΠΙΚΑ

Ανοιχτή πληγή η διαρροή νερού

ανοιχτή-πληγή-η-διαρροή-νερού-604723

Στο 38% ανέρχεται το νερό που μπαίνει στο δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ αλλά δεν τιμολογείται

Ανοιχτή πληγή που συνεχίζει να αιμορραγεί αποτελεί το ατιμολόγητο νερό στο Δήμο Βόλου. Η παγκόσμια ημέρα για το Νερό βρίσκει τη ΔΕΥΑΜΒ αντιμέτωπη με το πρόβλημα των διαρροών από το δίκτυό της, χαλασμένα υδρόμετρα, μη ακριβείς καταμετρήσεις των καταναλώσεων αλλά και παράνομες υδροληψίες. Συνολικά το 38% του νερού που καταναλώνεται δεν αποφέρει ούτε ένα ευρώ έσοδο στα ταμεία της επιχείρησης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το ατιμολόγητο νερό είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Δεδομένη είναι επίσης η μείωση του υδατικού αποθέματος σε παγκόσμιο επίπεδο και η υφαλμύρωση του υπόγειου υδροφορέα. Πρόβλημα που έγινε αισθητό στο Βόλο το περσινό καλοκαίρι, οπότε εκτός από λιγοστό, το νερό που παρέχονταν με το σταγονόμετρο στις βρύσες των νοικοκυριών ήταν κακής ποιότητας, με τις τιμές των χλωριόντων να πετούν στα ύψη…

Επάρκεια νερού

Το ερχόμενο καλοκαίρι, ο Βόλος εκτιμάται -από τα μέχρι σήμερα δεδομένα- ότι δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με την επάρκεια του νερού.

Οι χιονοπτώσεις και οι διαρκείς βροχοπτώσεις, είχαν ως αποτέλεσμα τον εμπλουτισμό των πηγών και του υπόγειου υδροφορέα σε σημαντικό βαθμό. Η στάθμη στις δεξαμενές άρδευσης είναι σε υψηλά επίπεδα. «Το καλοκαίρι φαίνεται ότι θα είναι ανώδυνο βάσει των ενδείξεων που υπάρχουν μέχρι στιγμής», ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Στέργιος Παπαευσταθίου.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΥΑΜΒ, η μέση κατανάλωση νερού ανά τρίμηνο υπολογίζεται στα 42 έως 45 κ.μ. νερού για μια οικογένεια με ένα παιδί και στα 58 έως 62 κ.μ. νερού για μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά.

Συνολικά η μέση κατανάλωση σε Βόλο, Ν. Ιωνία, Μελισσάτικα, Σέσκλο και Διμήνι υπολογίζεται στις 44.000 κ.μ. νερού ανά ώρα τους καλοκαιρινούς μήνες και στις 38.000 κ.μ. νερού ανά ώρα τη χειμερινή περίοδο.

Με τα σημερινά δεδομένα το ερχόμενο καλοκαίρι θα υπάρχει επάρκεια νερού για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης των πολιτών.

Στο 60% το πηγαίο νερό

Εκτός από επάρκεια μέχρι στιγμής το νερό που διοχετεύεται στις βρύσες των νοικοκυριών είναι πολύ καλής ποιότητας. Σύμφωνα με τον κ. Παπαευσταθίου ο Βόλος πίνει πηγαίο νερό σε ποσοστό 60%. Το νερό της γεώτρησης στο δίκτυο περιορίζεται στο 40%.

Η αναλογία πηγαίου νερού και νερού γεώτρησης είναι πολύ καλή, μολονότι έχει τεθεί εκτός η πηγή Ξηράκια που δεν τροφοδοτεί το δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ με πηγαίο νερό, εξαιτίας ηλεκτρολογικού προβλήματος που επιχειρείται να διορθωθεί.

Παρ’ όλα αυτά η υφαλμύρωση του υπόγειου υδροφορέα λόγω υπεράντλησης υδάτων, συνιστά απειλή. «Το πρόβλημα διαφάνηκε πέρυσι το καλοκαίρι. Τα χλωριόντα ήταν σε υψηλές τιμές», ανέφερε ο κ. Παπαευσταθίου.

Το 38% του νερού δεν τιμολογείται

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωπες όλες οι ΔΕΥΑ είναι το νερό που δεν τιμολογείται ή αλλιώς το νερό που δεν είναι ανταποδοτικό. Κάθε χρόνο παγκοσμίως χάνονται 48 δις κ.μ. νερού λόγω διαρροών στα δίκτυα ύδρευσης», ανέφερε ο κ. Παπαευσταθίου.

Περίπου το 21% έως 25% του νερού που παρέχει η ΔΕΥΑΜΒ στο δίκτυό της χάνεται στη διαδρομή εξαιτίας των διαρροών.

Οι διαρροές μπορεί να μειώθηκαν σε σημαντικό βαθμό μετά την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στις περιοχές της Νέας Ιωνίας, των Παλαιών και της Νέας Δημητριάδας, το δίκτυο όμως συνεχίζει να θυμίζει… σουρωτήρι στο κέντρο. «Στόχος είναι η αντικατάσταση του δικτύου από τη Ρήγα Φεραίου και κάτω, όπου το δίκτυο είναι παλιό. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε πόρους μέσω ΕΣΠΑ», επεσήμανε ο κ. Παπαευσταθίου.

Στο 25% του νερού που χάνεται εξαιτίας διαρροών από το δίκτυο, πρέπει να προστεθεί ένα ποσοστό 13% νερού που δεν τιμολογείται είτε επειδή κάποια υδρόμετρα είναι χαλασμένα, είτε επειδή δεν γίνονται καλές καταμετρήσεις είτε επειδή υπάρχουν παράνομες υδροληψίες. «Το σύνολο του ατιμολόγητου νερού ανέρχεται στο 38% περίπου», ανέφερε ο κ. Παπαευσταθίου.

Υπερκατανάλωση

Ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ υπογραμμίζει και την ανάγκη μη εφησυχασμού των καταναλωτών σε θέματα διαρροών στις υδραυλικές εγκαταστάσεις του σπιτιού τους. «Θα πρέπει να γίνεται τακτικός έλεγχος των υδρομέτρων και των εγκαταστάσεων», επισημαίνει.

Μία μικρή διαρροή νερού από το καζανάκι ή από μία χαλασμένη βρύση συνεπάγεται απώλεια ενός κιλού νερού ανά έξι λεπτά. Στη μία ώρα το νερό που χάνεται είναι δέκα κιλά, την ημέρα 240 κιλά και το μήνα 7.200 κ.μ. νερού, δηλαδή 7 κ.μ. νερού το μήνα.

Μείωση τιμολογίων και διακανονισμοί

Από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ ισχύουν ήδη μειωμένα τιμολόγια κατά 3% στους λογαριασμούς, τα οποία σταδιακά και με ορίζοντα το 2019 θα μειωθούν κατά 10% συνολικά.

Η νέα τιμολογιακή πολιτική επιβραβεύει τους συνετούς καταναλωτές και επιχειρεί να αποτρέψει την υπερκατανάλωση.

Σύμφωνα με τα τιμολόγια που έχουν αποφασιστεί (κόστος ανά κυβικό) ισχύουν τα εξής:

  • από 1 έως 25 κ.μ. – 0,43ευρώ/κ.μ.
  • από 26 έως 40κ.μ. – 0,99 ευρώ/κ.μ.
  • από 41 έως 50κ.μ. – 1,02ευρώ/κ.μ.
  • από 51 έως 60κ.μ. – 1,16ευρώ /κ.μ.
  • από 61 έως 80κ.μ. -1,38 ευρώ/κ.μ.
  • από 81 έως 100κ.μ. – 1,84 ευρώ/κ.μ. και
  • από 101κ.μ. νερού και πάνω το κόστος διαμορφώνεται στα 2ευρώ/κ.μ.

Καταναλωτές που έχουν ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς, μπορούν να προχωρήσουν σε διακανονισμούς για ποσά που ξεκινούν ακόμη και από τα 41 ευρώ. Συγκεκριμένα:

  • για οφειλές από 41 έως 200 ευρώ έως και 3 δόσεις
  • για οφειλές από 201 έως 500 ευρώ έως και 6 δόσεις
  • για οφειλές από 501 έως και 1000 ευρώ έως 9 δόσεις
  • για οφειλές από 1001 έως 5.000 ευρώ έως 12 δόσεις και
  • για οφειλές από 3.000 ευρώ και πάνω έως 18 δόσεις ή περισσότερες μετά από απόφαση του δ.σ.

ΣΤ. ΠΑΠΑΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: «Το νερό είναι δημόσιο αγαθό»

«Το νερό είναι φυσικό αγαθό. Μοναδικός ιδιοκτήτης του είναι η ίδια η Φύση. Ο άνθρωπος είναι απλός χρήστης του νερού που του δίνει η χρήση. Κανείς δεν μπορεί να το ιδιωτικοποιήσει. Η ΔΕΥΑΜΒ σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση του δημόσιου αγαθού», διαμηνύει σε κατηγορηματικό τόνο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού αλλά και τις αντιδράσεις που έχουν ξεσηκωθεί με φόντο την ψήφιση του Κανονισμού Αρδευσης, ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Στέργιος Παπαευσταθίου.

Ο ίδιος υπογραμμίζει την ανάγκη ευαισθητοποίησης του κόσμου σε θέματα ορθολογικής χρήσης του φυσικού αγαθού.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΥΑΜΒ προγραμματίζει να μπει στα σχολεία και να ξεκινήσει ενημερωτική εκστρατεία για την ορθολογική χρήση του νερού. «Δεν περιμένουμε τα σχολεία να έρθουν στη ΔΕΥΑΜΒ. Θα πάμε εμείς στα σχολεία, προκειμένου οι αυριανοί πολίτες να είναι ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της σωστής κατανάλωσης νερού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαευσταθίου.

Για την εξοικονόμηση νερού και την ορθολογική του διαχείριση, που αποτελεί το Α και το Ω στην καλή χρήση του νερού, η ΔΕΥΑΜΒ, λαμβάνει μέτρα από τώρα.

Εχει ξεκινήσει υδρομάστευση των πηγών προκειμένου να αποδίδουν στο 100%. Την ίδια ώρα έχει έρθει σε συμφωνία με βιομηχανία στη Β’ ΒΙΠΕ που αντί να χρησιμοποιεί νερό του δικτύου ύδρευσης για την ψύξη των μηχανημάτων της θα κάνει χρήση γεώτρησης. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομείται νερό σε ποσότητα 146.000 κ.μ. νερού ετησίως.

Ανιχνεύονται και τρεις γεωτρήσεις της ΑΓΕΤ που δίνουν 30κ.μ. νερού ανά ώρα.

Παράλληλα, σε συνεργασία με υδρογεωλόγο γίνεται αποτίμηση της υδρολογικής λεκάνης ενώ ετοιμάζεται επικαιροποίηση της διαχειριστικής μελέτης για τη συνολική αξιοποίηση των υδάτων προκειμένου να δοθεί συνολική λύση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου