ΤΟΠΙΚΑ

Δεν θα γίνονται διακοπές νερού

δεν-θα-γίνονται-διακοπές-νερού-641719

Πρόταση για να μη γίνονται διακοπές στην υδροδότηση ανέργων, πολυτέκνων και οικογενειών με πολύ χαμηλό εισόδημα, πρόκειται να φέρει τις επόμενες ημέρες προς ψήφιση, η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το παραπάνω έκανε γνωστό, ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. «Πολύ σύντομα θα καταθέσουμε ολοκληρωμένη πρόταση για να μην γίνονται διακοπές νερού σε ανθρώπους που βρίσκονται σε πραγματικά πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Ως ενός σημείου βέβαια», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πιθανότατα θα υπάρχει πλαφόν στην κατανάλωση αλλά και όριο… ανοχής από πλευράς της ΔΕΥΑΜΒ.

Η νέα πρόταση που αναμένεται να δώσει ανάσα σε εκατοντάδες νοικοκυριά και να μην τους στερήσει το πολύτιμο αγαθό του νερού για οικονομικούς λόγους, αναμένεται να κατατεθεί παράλληλα με τις νέες ρυθμίσεις μείωσης των τιμολογίων νερού για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και μαζί με το νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας.

Προς το παρόν και σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ, Στέργιο Παπαευσταθίου, δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών ακόμη και ποσού 41 ευρώ σε τρεις δόσεις, ώστε το σύνολο σχεδόν των πολιτών να έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει τους λογαριασμούς του.

Από την αντιπολίτευση και συγκεκριμένα, τόσο από το δημοτικό σύμβουλο των Δρόμων Συνεργασίας, Κώστα Γαργάλα όσο και από τον επικεφαλής της ΛΑΣ, Απ. Νάνο, ασκήθηκε κριτική στη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ και στη δημοτική αρχή για την απόφαση να προχωρά εφεξής σε διακοπή της υδροδότησης για όσους χρωστούν ποσό από 80 ευρώ, όσο δηλαδή ο μέσος όρος των λογαριασμών δύο τριμήνων.

«Το όριο των 80 ευρώ δεν βοηθά κοινωνικές ομάδες που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω κρίσης. Το όριο θα έπρεπε να είναι στα 200 ευρώ», σημείωσε ο κ. Γαργάλας. «Είναι αδιανόητο να κόβουμε το νερό από νοικοκυριά για οφειλές 80 ευρώ. Υπάρχουν και άνεργοι που δεν μπορούν ούτε αυτό το ποσό να πληρώσουν», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Νάνος.

Το σκεπτικό της απόφασης για διακοπή νερού για χρέη από 80 ευρώ, εξήγησε ο κ. Παπαευσταθίου. «Υπάρχουν καταναλωτές ακόμη και σήμερα, που διαμαρτύρονται γιατί δεν τους είχαμε ειδοποιήσει νωρίτερα και τους κόψαμε το νερό μόνο όταν έφθασε στα 300 ευρώ», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προβλέπει έως και τρεις δόσεις για ποσά που ξεκινούν από 41 ευρώ έως και 200 ευρώ.

  • Οφειλές από 201 ευρώ έως και 500 ευρώ μπορούν να ρυθμίζονται σε έως και έξι μηνιαίες δόσεις.
  • Οφειλές από 501 ευρώ έως και 1.000 ευρώ μέχρι εξοφλούνται σε έως και εννέα μηνιαίες δόσεις.
  • Δώδεκα δόσεις προβλέπονται για οφειλές από 1.001 έως και 3.000 ευρώ, ενώ από 3.001 ευρώ και πάνω προβλέπονται 18 δόσεις.

Τέλη

Στο μεταξύ, το δημοτικό συμβούλιο επικύρωσε την απόφαση της ΔΕΥΑΜΒ για τη διαμόρφωση των τελών αποχέτευσης στα 0,40 ευρώ ανά κυβικό, που θα κληθεί να πληρώσει ο Δήμος Ρήγα Φεραίου προς το Βόλο για τη διάθεση των λυμάτων του στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων.

Ηταν ένα ζήτημα, με αφορμή το οποίο είχαν συγκρουστεί στην τελευταία συνεδρίαση της ΔΕΥΑΜΒ, ο Δήμαρχος Βόλου, Αχ. Μπέος και ο δημοτικός σύμβουλος, Κώστας Γαργάλας, ο οποίος κάλεσε τον πρώτο να εξηγήσει γιατί το τέλος μειώνεται στο μισό.

Την απάντηση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, έδωσε ο πρώην Δήμαρχος, Π. Σκοτινιώτης, ο οποίος ανέφερε ότι το 0,40 ευρώ ανά κυβικό μέτρο λυμάτων αποφασίστηκε μετά από μελέτη της υπηρεσίας, ενώ επίσης είχε συμφωνηθεί η συμμετοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου με ποσό 200.000 ευρώ στο έργο αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού. «Αυτά όλα είχαν συμφωνηθεί το 2013. Απλώς η κ. Λαΐτσου ακολουθούσε παρελκυστική πολιτική και δεν υπέγραφε τη σύμβαση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκοτινιώτης.

«Η νέα δημοτική αρχή κατάφερε να υπογράψει τη σύμβαση σε πέντε λεπτά», ανέφερε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Βόλου, Αχ. Μπέος, ενώ άφησε νέες αιχμές για «αρρωστημένες πολιτικές νοοτροπίες», κατά του κ. Γαργάλα, με αφορμή ένσταση που κατέθεσε ο δεύτερος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ζητώντας την ακύρωση των αποφάσεων που λήφθηκαν στην τελευταία έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου