ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζουν τις διαδηλώσεις οι Αιγύπτιοι

συνεχίζουν-τις-διαδηλώσεις-οι-αιγύπτ-460084

Mε τη γενική απεργία της Δευτέρας και την «πορεία ενός εκατομμυρίου» ανθρώπων, που προγραμματίζεται για την Τρίτη, οι Αιγύπτιοι αρνούνται να αποδεχθούν τις πολιτικές εξελίξεις και συνεχίζουν να αξιώνουν την παραίτηση Μουμπάρακ. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος όρκισε νέα κυβέρνηση και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε συνταγματικές και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, όμως χιλιάδες πολίτες στο Κάιρο και άλλες μεγάλες πόλεις παραμένουν στους δρόμους. Ακυρώνει πτήσεις η EgyptAir.
Το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, όμως όπως και τις προηγούμενες ημέρες, παραμένει ανεφάρμοστο. Οι αστυνομικοί επέστρεψαν στις περιπολίες, σε μία προσπάθεια να επαναφέρουν την τάξη και να σταματήσουν τις λεηλασίες. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 120, ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες.

Έξι δημοσιογράφοι της αγγλόφωνης υπηρεσίας του Αλ Τζαζίρα συνελήφθησαν χθες το μεσημέρι στο Κάιρο, μία ημέρα μετά την εντολή που δόθηκε στο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο να σταματήσει τη λειτουργία του στην Αίγυπτο. Οι δημοσιογράφοι αφέθηκαν ελεύθεροι λίγες ώρες αργότερα, αλλά οι δυνάμεις ασφαλείας τους κατέσχεσαν μία κάμερα.

Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες που ζήτησαν «ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία» και η Βρετανία απηύθυνε τη Δευτέρα έκκληση για αυτοσυγκράτηση, προειδοποιώντας ότι η καταστολή των διαδηλώσεων θα έχει «άσχημη κατάληξη».

Σε συνέντευξή του στο BBC, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, αν και απέφυγε να ζητήσει την παραίτηση του Χ. Μουμπάρακ, υπογράμμισε πως «η επιλογή της καταστολής» δεν είναι η «σωστή επιλογή», καθώς θα έχει «κακή κατάληξη για την Αίγυπτο, κακή κατάληξη για τον κόσμο».

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε, εν τω μεταξύ, τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν για την αξιολόγηση των εξελίξεων στην περιοχή. Αμφότεροι αναγνώρισαν τα «νόμιμα και φυσικά δημοκρατικά δικαιώματα» των Αιγυπτίων, όπως αναφέρεται σε τουρκική ανακοίνωση.

Νέα κυβέρνηση και

εντολή για μεταρρυθμίσεις 

Ο Χόσνι Μουμπάρακ όρκισε νέα κυβέρνηση χθες με κεντρικό στίγμα την αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ήταν δημοφιλής μεταξύ των ξένων επενδυτών, και του υπουργού Εσωτερικών, τον οποίο επέκριναν οι διαδηλωτές για τον τρόπο που η αστυνομία αντιμετώπισε τις διαδηλώσεις.

Υπουργός Εσωτερικών -ο οποίος ηγείται των δυνάμεων ασφαλείας- ορίστηκε ο απόστρατος στρατηγός της αστυνομίας Μαχμούντ Ουάγκντι. Έχει διατελέσει επικεφαλής της εγκληματολογικής υπηρεσίας του Καΐρου, και επικεφαλής των σωφρονιστικών ιδρυμάτων της χώρας.

Στη θέση του παραμένει ο υπουργός Άμυνας Μοχάμεντ Χουσεΐν Ταντάουι, ο οποίος προήχθη επίσης σε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αχμέντ Σακίφ, ο Χόσνι Μουμπάρακ ζήτησε την Κυριακή να γίνουν συνταγματικές και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο διαλόγου με τα πολιτικά κόμματα, όπως μετέδωσε το BBC. 

Στο κείμενο της επιστολής, το περιεχόμενο της οποίας δημοσιοποίησε η κρατική τηλεόραση, ο Αιγύπτιος πρόεδρος ζήτησε, επίσης, να ληφθούν μέτρα κατά της ανεργίας και να εξασφαλιστούν θέσεις εργασίας για τους ανέργους.

Κάλεσε, ακόμα, τον Σακίφ να διατηρήσει τις επιδοτήσεις και να ελέγξει τον πληθωρισμό.

«Απαιτώ από εσένα να επαναφέρεις την εμπιστοσύνη στην οικονομία μας. Εμπιστεύομαι την ικανότητά σου να εφαρμόσεις οικονομικές πολιτικές, που θα εμπεριέχουν τη μεγίστη μέριμνα για τις ανάγκες των πολιτών» καταλήγει η επιστολή του Μουμπάρακ.

Αποφασισμένοι ο Αιγύπτιοι

Οι Αιγύπτιοι, πάντως, αρνούνται να δεχθούν τις πολιτικές εξελίξεις και αξιώνουν την αποχώρηση του επί 30 χρόνια προέδρου της χώρας. Προετοιμάζονται, επίσης, για τη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα θέλει να σχηματιστεί μια ευρεία πολιτική επιτροπή με τη συμμετοχή του Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι, η οποία θα αρχίσει συνομιλίες με το στρατό της Αιγύπτου, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ανώτατο στέλεχος της ισλαμιστικής παράταξης, που είναι τυπικά εκτός νόμου αλλά την δράση της ανέχονται οι αρχές.

Ο Άλι Ελ-Μπαραντέι, ο αδελφός του πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA), είπε ότι ο αδελφός του δεν έχει ακόμη προσεγγιστεί.

Την Κυριακή, εκατοντάδες διαδηλωτές βρέθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ (πλατεία Ελευθερίας), ενώ από αέρος πραγματοποιούνταν πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών. Συγκεντρώσεις έγιναν, επίσης, σε Αλεξάνδρεια, Σουέζ και άλλες πόλεις.

«Η αλλαγή έρχεται» δεσμεύτηκε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, που ηγείται πλέον των αντιπολιτευόμενων οργανώσεων.

«Πήρατε πίσω τα δικαιώματά σας και αυτό που αρχίσαμε δεν γυρίζει πίσω. Έχουμε ένα βασικό αίτημα: το τέλος του καθεστώτος και την αρχή μίας νέας εποχής, μία νέα Αίγυπτο» δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι στα πλήθη Αιγυπτίων που ζητωκραύγαζαν.

«Υποκλίνομαι στο λαό της Αιγύπτου με σεβασμό. Σας ζητώ υπομονή, η αλλαγή έρχεται τις επόμενες ημέρες» συνέχισε ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι, ο οποίος διαθέτει πλέον και τη στήριξη των Αδελφών Μουσουλμάνων για να διαπραγματευτεί τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Εγκαταλείπουν τη χώρα

Βήματα για να επισπεύσουν την απομάκρυνση των υπηκόων τους από την Αίγυπτο έκαναν πολλές ξένες κυβερνήσεις τη Δευτέρα. Ήδη οι πρώτοι Αμερικανοί και οι Βρετανοί πολίτες εγκατέλειψαν τη χώρα, ενώ ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν διακόψει κάθε δραστηριότητα στην Αίγυπτο.

Οι ταραχές έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομίας της χώρας, με τα έσοδα από τον τουρισμό να αντιστοιχούν στο 5% ή 6% του ΑΕΠ. Οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές την Τρίτη, ενώ δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την επαναλειτουργία τους.

Επίσης, η αυτοκινητοβιομηχανία Nissan ανακοίνωσε ότι το εργοστάσιό της στο Κάιρο θα παραμείνει κλειστό για μία εβδομάδα και κάλεσε τους υπαλλήλους της, πλην των Αιγυπτίων, να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ακυρώνει πτήσεις η EgyptAir

Ο εθνικός αερομεταφορέας της Αιγύπτου, EgyptAir, ανακοίνωσε ότι ακυρώνει όλες τις εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις από τις 17:00 το απόγευμα σήμερα έως τις 10:00 αύριο το πρωί, διευκρινίζοντας ότι τα ωράρια ορισμένων πτήσεών της θα τροποποιηθούν βάσει των ωρών της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Η εταιρεία ζήτησε από τους επιβάτες της σε ολόκληρο τον κόσμο να έρθουν σε επαφή με την EgyptAir για να ενημερωθούν για τις αλλαγές των ωραρίων των δρομολογίων της.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί από την Παρασκευή στο Κάιρο, το Σουέζ και την Αλεξάνδρεια παρατάθηκε κατά μία ώρα την Κυριακή και διαρκεί από τις 15:00 ως τις 8:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος).

Για την πιθανότητα να περάσει η εξουσία της Αιγύπτου στα χέρια της ριζοσπαστικής ισλαμικής αντιπολίτευσης προειδοποίησε, εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες, λέγοντας ότι ένα φανατικό θρησκευτικό καθεστώς στην Αίγυπτο δεν θα ήταν καλύτερο από την απουσία της δημοκρατίας…

Το Ισραήλ ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξουν τη σταθερότητα του αιγυπτιακού καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο που επικαλείται η εφημερίδα Haaretz.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου