ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αποζημίωση 6,4 εκατ. δολαρίων για τον θάνατο του Φρέντι Γκρέϊ

ηπα-αποζημίωση-64-εκατ-δολαρίων-για-τον-338273

Πρόκειται για την υπόθεση του μαύρου που είχε τραυματιστεί θανάσιμα στην πλάτη από αστυνομικούς τον Απρίλιο και είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών και ήταν αφορμή για εκτεταμένα επεισόδια στην Βαλτιμόρη.

Μπορεί εμείς εδώ να έχουμε τα δικαστήρια ως κάτι το… διακοσμητικό, στις ΗΠΑ όμως τα πράγματα τρέχουν πολύ πιο γρήγορα. Και μόλις μέσα σε πέντε μήνες, η υπόθεση του Φρέντι Γκρέι έφθασε στην πρώτη δικαίωσή της.

Και μάλιστα με υψηλό τίμημα για την πολιτεία της Βαλτιμόρης, η οποία καλείται να πληρώσει το εξαιρετικά υψηλό ποσό των 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημίωση στην οικογένειά του.

Παράλληλα θα οδηγηθούν σε δίκη και οι έξι αστυνομικοί, ο καθένας ανεξάρτητα από τον άλλον.

Ο 25χρονος Γκρέι είχε πεθάνει από τραυματισμό στην σπονδυλική στήλη κατά την διάρκεια της μεταφοράς του μέσα σε ένα βαν της αστυνομίας. Ο θάνατός του είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στην κατά κύριο λόγο από μαύρους κατοικημένη Βαλτιμόρη, στην οποία είχαν ξεσπάσει επεισόδια για αρκετές ημέρες.

Η απόφαση της Εισαγγελέα έγινε δεκτή με ανακούφιση στην κοινωνία της πόλης, που βλέπει ότι πίσω από την υπερβολική βία -και δη την φυλετική- της αστυνομίας, υπάρχει ακόμα ένα σύστημα που εξακολουθεί να κρατά την έννοια της δικαιοσύνης στην χώρα.

protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου