ΔΙΕΘΝΗ

Αποζημίωση-ρεκόρ από εταιρία συσκευασίας τόνου για εργατικό δυστύχημα

αποζημίωση-ρεκόρ-από-εταιρία-συσκευα-381121

Αποζημίωση – ρεκόρ, ύψους έξι εκατομμυρίων δολαρίων καλείται να καταβάλει η εταιρία συσκευασίας τόνου Bumble Bee Foods για τον θάνατο ενός εργαζόμενού της, ο οποίος ψήθηκε κατά λάθος σε βιομηχανικό φούρνο, το 2012.

Το πρόστιμο εντάσσεται στη συμφωνία που ανακοινώθηκε την Τετάρτη (12/8) και είναι το μεγαλύτερο που καταβάλλεται για παραβίαση κανονισμών ασφαλείας στην Καλιφόρνια, για έναν και μόνο εργαζόμενο.

Στις 11 Οκτωβρίου 2012, ο 62χρονος εργάτης Χοσέ Μελένα, μπήκε σε έναν κυλινδρικό, βιομηχανικό φούρνο 10,6 μέτρων, για να τον καθαρίσει, όπως έκανε καθημερινά, στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Σάντα Φε Σπρινγκς της Καλιφόρνιας. Οι υπόλοιποι εργάτες όμως δεν τον είδαν κι έτσι γέμισαν τον φούρνο με περίπου 5.400 κιλά τόνου και τον έθεσαν σε λειτουργία με αποτέλεσμα να παγιδευτεί μέσα σε αυτόν ο Μελένα και να χάσει τη ζωή του. Το ψήσιμο διήρκεσε δύο ώρες και η θερμοκρασία άγγιξε τους 130 βαθμούς Κελσίου.

Το μισό από το πρόστιμο θα καταβληθεί για την αντικατάσταση των απαρχαιωμένων φούρνων ψησίματος του τόνου, ώστε να μη χρειαστεί ξανά οι εργάτες να μπαίνουν μέσα σε αυτούς για τη συντήρησή τους ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της εισαγγελέα της κομητείας του Λος Άντζελες Τζάκι Λέισι. Η οικογένεια του Μελένα θα λάβει ως αποζημίωση για τον θάνατό του 1,5 εκατ δολάρια.

Επίσης, η Bumble Bee θα πρέπει να εκδώσει δημόσια ανακοίνωση με την οποία θα παραδέχεται την ενοχή της, στο πλαίσιο της συμφωνίας. Ο διευθυντής του εργοστασίου και ο πρώην διευθυντής ασφαλείας του επίσης θα πρέπει να εκδώσουν ανακοίνωση, με την οποία να παραδέχονται την ενοχή τους, καθώς και να καταβάλουν πρόστιμα και να προσφέρουν κοινωφελή εργασία.

protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου